Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Aydemir: 'Başbağlar katliamını unutmayacağız'
Aydemir: 'Başbağlar katliamını unutmayacağız'
Tanfer, güven tazeledi
Tanfer, güven tazeledi
Erdoğan küresel gündemi değerlendirdi
Erdoğan küresel gündemi değerlendirdi
Ulaştırma alanında AK vizyon
Ulaştırma alanında AK vizyon
Vali Çiftçi Hal esnafıyla istişare etti
Vali Çiftçi Hal esnafıyla istişare etti
HABERLER>BÖLGE
26 Nisan 2012 Perşembe - 04:58

Tarihe de saygıları yok..!

Anı Antik Kenti’nin yakınında bulunan Ermenistan’a ait taş ocaklarında dinamit patlatılarak yapılan kazı çalışmaları Anı Harabeleri’ne zarar veriyor

Tarihe de saygıları yok..!

Kars’a 42 kilometre uzaklıkta bulunan Anı Antik Kenti’nin hemen yanı başında bulunan Ermenistan’a ait taş ocaklarında dinamit patlatılarak yapılan kazı çalışmaları Anı Harabeleri’ne zarar veriyor.
Kültür Bakanlığı ile Ermenistan arasında imzalanan protokolle 2006 yılında dinamitli kazı çalışmaları yapılmasına so0n verilmesine rağmen Ocaklı köylüleri Ermenilerin zaman zaman dinamit patlatarak kazı çalışması yaptıklarını ile sürdüler.
Milattan önce 300 ile 350 yılları arasında yerleşim yeri olarak kullanılan ve o zamanki nüfusu, şimdi İstanbul ile eşit oladuğu kaydedilen Anı kentinde Ermenilerin yapmış olduğu dinamitli kazı çalışmaları sonucunda bir çok tarihi eserin zarar gördüğü ortaya çıktı.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, 2006 yılında Kültür Bakanlığı’nın girişimleri sonucu Ermenistan’ın dinamitli kazı çalışmalarına son verdiğini söyledi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay; “2006 yılına kadar Ermenistan’da kazı çalışmaları dinamit patlatılarak yapılıyordu. Taş ocağıydı karşı da gördünüz yerler. Ama biliyorsunuz kültürel miras, kültür değerleri evrensel olduğu için bütün dünyanın, bütün insanların olduğu için Kültür Bakanlığımız tarafından gerekli yazışmalar yapıldıktan sonra Ermenistan tarafından dinamitle yapılan kazı çalışmaları sonlandırıldı” dedi.
DİNAMİTLE KAZI ÇALIŞMASI YAPILMIYOR
Dinamit patlatılarak yapılan kazı çalışmalarından bir çok eserin zarar gördüğünü ifade eden İl Kültür Müdürü Hakan Doğanay; “ Şu anda artık dinamitle kazı çalışması yapılmıyor. Ama taş ocağı çalışmaları yapıyorlar. Daha önce hakikaten eserlerimiz oradan dinamitle yapılan taş ocağı çalışmalarından Anı çok büyük zararlar görmüştü . Büyük Katerdral ile Aziz pristis Kilisesi’nde yapılan o çatlakların, o dinamitlerle yapılan çalışmalardan kaynaklandığı bilimsen doneler tarafından verilmişti. Artık öyle bir çalışma yapılmıyor. Bakanlığımız bunun yazışmalarını yaptı” diye konuştu.
ANı BİR DÜNYADIR AMA DÜNYA BİR ANı DEĞİLDİR
Anı Ören yerinin dünyanın en güzel ören yerlerinden biri olduğuna dikkat çeken Doğanay, daha sonra özetle şunları söyledi.
“Şu anda biz artık kendi değerlerimize sahip çıkarak, Anı’yı biz dünya yüzüne, yer yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Ben her zaman şunu söylüyorum. ‘Anı bir dünyadır. Ama dünya bir Anı değildir’ değerlerimize sahip çıkalım. Kültürümüze sahip çıkalım. Evrensel değerlerimize, dünyanın, insanlığın değerlerine sahip çıkalım. Çünkü insanlar değerlerine sahip çıktıkça biraraya gelecekler. Yada bir araya gelmeyi bu eserler sayesinde öğreneceklerdir. Bakın geçmişte de burada insanlarımız birarada yaşamışlardır. Bizde bir arada yaşamayı yine bu eserler sayesinde öğreneceğiz.”
ERMENİLERİN ANI’DA GÖZÜ VAR
Ermenistan tarafında yapılan çalışmalarda yine dinamit kullanıldığını iddia eden köylüler; “Ermenilerin Anı’da gözü var. Anı bizim diyorlar. Anı ve Kars isteyen Ermeniler, taş ocaklarında kasıtlı olarak dinamit patlatıyorlar. Ve Anı Harabelerine zarar veriyorlar. Ermeniler o kadar yer varken neden Anı’nın hemen yanı başında 100-150 metre ilerisinde taş ocağı açtılar. Bu taş ocakları başka yerde de açılabilirdi. Ama sırf Anı’ya zarar vermek için burada taş ocağı açtılar” diyerek tepki gösterdiler.

 
Türk Halk Kültürü'ne destek
 
Kaçakçılara aman yok
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ASİMDER Tarihçileri ağırladı
Iğdır Üniversitesi öğretim görevlileri, Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla ...
ASİMDER'den milli tepki kampanyası
ASİMDER, Ermeni lobisinin dünya çapında başlattığı sözde ‘24 Nisan Ermeni ...
Dağ bisikletinde heyecan kasırgası
Bisiklet Federasyonu tarafından düzenlenen 'Bitlis Mtb Race Yarışı' birinci etabı sona erdi.
 
Erzincan yolunda uyuşturucu operasyonu
Erzincan Polisi’nin yaptığı yol uygulaması sırasında durdurulan bir otomobil ...
Bayramlı Ağdam yolunda
'Hocalı Katliamı'na dikkat çekmek için Ankara'dan Azerbaycan'ın Ağdam ...
Dutlu'dan dayanışma dersi
Oltu ilçesinde köylü sakinleri, ilkbaharın gelmesiyle birlikte sulama ...
 
Kutlu Doğum haftasında bedava tohum
Ardahanlı esnaf Cihan Çoban, Kutlu Doğum Haftası süresince 2000 müşterisine ...
Göldeki balıklar karaya vurdu
Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Hasboğa köyüne 2 kilometre uzaklıkta ...
Gümüşhane'de trafik kazası: 8 yaralı
Gümüşhane’de bugün meydana gelen trafik kazasında, kaygan yolda yan yatan ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva