Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Göktaş gönül elçilerine seslendi
Göktaş gönül elçilerine seslendi
Yerlikaya’dan göçle mücadele açıklaması
Yerlikaya’dan göçle mücadele açıklaması
AK Parti Yerel Yönetimleri İstişare ediyor
AK Parti Yerel Yönetimleri İstişare ediyor
Bayraktar gençlerin heyecanına ortak oldu
Bayraktar gençlerin heyecanına ortak oldu
Erdoğan: ‘İnsanın bir davası, bir duruşu olmalı’
Erdoğan: ‘İnsanın bir davası, bir duruşu olmalı’
HABERLER>GUNDEM
26 Temmuz 2013 Cuma - 23:39

Tabyalarda Tarihi Gün…

Erzurum ve Nene Hatun’un Ruslara karşı verilen savaşta destanlaştığı Aziziye Tabyası, vatan savunmasında şehit olanların aileleri ve gazileri misafir etti.

Tabyalarda Tarihi Gün…

Osmanlı-Rus savaşında kenti düşmana karşı savunmak için yaptırılan ve binlerce Mehmetçik ile Erzurumlunun can verdiği Aziziye Tabyası’nda bir ilke imza atıldı. Erzurum Valiliği, şehit aileleri ve gaziler için, tarihe tanıklık eden tabyada iftar yemeği düzenledi. Erzurum protokolünün yanı sıra şehit aileleri ile gazilerin büyük ilgi gösterdiği iftarda Kur’an-ı Kerim ve ilahiler okunarak dualar edildi.

Eğitimci - Yazar Abdurrahman Zeynal’ın Aziziye Tabyası’nda yaşanan Osmanlı –Rus savaşı ve destanlaşan savunmayla ilgili bilgi verdiği iftar yemeğinde konuşan Vali Dr. Ahmet Altıparmak, bu topraklarda binlerce şehidin kanı olduğunu hatırlattı. Bu tür mekânların hafızalardan silinmemesi gerektiğini belirten Vali Altıparmak, şehit ve gaziler için organize edilen iftar yemeğini Tabyada şehit olanların maneviyatıyla beraber olmak için düzenlediklerini söyledi.  

135 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı…

Osmanlı-Rus savaşında kenti düşmana karşı savunmak için yaptırılan ve Nene Hatun öncülüğünde Erzurumluların adeta destanlaştığı Aziziye Tabyası’nda bir ilke imza atıldı. Valilik, şehit aileleri ve gaziler için düzenlediği iftar yemeğine 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında Erzurumluların yüzlerce şehit verdiği Aziziye Tabyası ev sahipliği yaptı. Kur’an-ı Kerim’den ayetlerin okunduğu iftarda, geçmişte Rus ordusu karşısında balta, kazma ve kürekle karşı koyarak şehit olanlar ile vatan için canlarını feda eden Mehmetçik için dualar edildi.

Orman Bakanlığı tarafından milli park ilan edilerek çalışmaların başlatıldığı Aziziye Tabyası yüzlerce Erzurumluyu ağırladı. Duvarlarına Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir Paşa ve Türk Bayrağı asılan Tabyalar yıllar sonra Erzurumlularla düzenlenen bir organizasyonla buluştu.

Nene Hatun’un Torunları da Katıldı

Aziziye Tabyası’nda Türk askerlerinin katledildiğini gördükten sonra küçük yaştaki oğlu ve 3 aylık kızını evde bırakarak eline aldığı baltasıyla kahramanca savaşan Nene Hatun’un yakınları iftar yemeğinin sürpriz konukları oldu. Valilik yetkililerinin girişimleri sonucu Nene Hatun’un torunları Abduldakir Kırkgöz ile kız kardeşi Güler Yamanlı, programa getirilerek iftar yemeğinde Vali Ahmet Altıparmak’ın masasında ağırlandı. Vali Altıparmak, iftar yemeği süresince iki kardeşle yakından ilgilenerek sohbet etti.

Bağdatlı Hafız Kur’an Okudu

Vali Ahmet Altıparmak’ın ev sahipliği yaptığı iftar yemeğine Erzurum protokolü, şehit aileleri ve gaziler büyük ilgi gösterdi. Otobüslerle tabyaya getirilen davetliler iftar saatini dünya birincisi Iraklı Hafız Remzi Er’in okuduğu Kur’an-ı Kerim’i dinleyerek bekledi. İlahilerin söylendiği iftar Erzurum’da görev yapan hafızların çifte ezan okumasıyla başladı.

Bizim İçin Kutsal Bir Mekan

İftar sonrası Eğitimci - Yazar Abdurrahman Zeynal, 93 harbi olarak da bilinen Osmanlı-Rus Savaşı ve Aziziye Tabyası’nda yaşananlar hakkında bilgi verdi. Zeynal’ın tekrar o günleri hatırlatan konuşmasının ardından mikrofona gelen Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum’da tarihi bir gün yaşandığını söyledi. Tabyalarda sadece Erzurumluların değil, Osmanlı topraklarının her bir ayrı bölgesinden binlerce gencin gelerek yiğit Dadaşlarla beraber kahramanlık destanı yazdıklarını ifade eden Altıparmak, “Şu anda ayağımızı bastığımız topraklarda binlerce şehidimizi kanı vardır. Bunun için de hakikaten kutsal bir mekandır bizim için. Hafızalarımızdan asla silinmemesi gereken bir mekandır. Bunun için de şehitlerimiz ve gazilerimize vereceğimiz iftarı burada düzenlemek, beraberce bu manevi atmosferde olmak, onları maneviyatıyla birlikte olmak, Fatihalarımızı onlara da okumak için burayı tercih ettik. Sizlerin de teşrifiyle buranın insanlarla dolmasıyla beraber ayrı bir atmosfer kazandı” dedi.

Şehitlerimiz Bizim İçin Önemlidir

Şehitler ve gazilerin Türk Milleti ve Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli olduğuna dikkat çeken Vali Altıparmak, “Bunun için de hakikaten imkanlar zorlanarak, işe yerleştirmeden maaşlara kadar tedbirler alınmaya çalışılmaktadır. Ancak ne alınırsa alınsın, ne yapılırsa yapılsın, hangi sözleri söylersek söyleyelim, ben biliyorum ki genç yaşta evladını kaybeden genç yaşta uzvunu kaybeden, gazi olan o insanlarımızı o kayıplarının ne telafisin mümkün ne de söyleyeceğimiz hiçbir söz onların o yangınlarına bir nebze olsun su taşıyamaz. O yangını söndüremez, bunu biliyoruz. Ama bu coğrafyada yaşamanın bir bedeli var. Bu coğrafyada yaşayanların da ödeyeceği bir bedel var. Türk milleti maalesef bu bedeli yüz yıllarca ödemiş ve bugün de ödemek zorunda kalıyor. Onun için de bu hafızayı canlı tutmak, bu hafızayı çocuklarımızın da hafızasına yerleştirmek fevkalede önem arz ediyor. Ülke olarak sadece zenginleşmek yetmiyor, tarihi ihmal etmemek, unutmamak da bunun önemli bir parçası olarak, bize kendini sunuyor” diye konuştu.

Hazırlıklar Bir Hafta Sürdü

Valilik birimlerinin yoğun çalışmasıyla Aziziye Tabyası adeta bir yaşam merkezine dönüştürüldü. Elektrik ve ses sistemi kurulan tabya özel ışıklandırma sistemiyle aydınlatıldı. Namaz kılanlar için erkek ve bayan mescitleri oluşturulurken, davetlilerin ihtiyaçlarını gidermek için konteyner lavabolar kurulan tabyada her türlü imkan kullanıldı. Şehit aileleri ve gaziler tahsis edilen 7 otobüsle tabyaya taşındı. Yaklaşık bir hafta süren hazırlıkların ardından tarihi tabya yaklaşık 135 yıl sonra bünyesinde 700 misafiri ağırladı.

 
Erzurum'da bakın hangi sebeple kan aktı
 
Ebu Akil’in destanlaştığı sûre
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
dadasrauf 27 Temmuz 2013 Cumartesi 14:19

Emeği geçen herkesten Allah razı olsun..Düşünülmüş ve uygulanmış hayata geçirilmiş sırf söylevde kalmayan Mükemmel bir etkinlik olmuş.Eleştiri yapmaya gelince memleket olarak maşallah mangalda kül bile bırakmıyoruz.Bu Memleketin Kalkınmasında Gelişmesinde Güzel Tanıtılmasında Her kimin Emeği varsa RAbbim Binlerce kez Razı olsun..Selam ve sevgilerimle hayırlı iftarlar.

Yorumu oyla      1      0  
metin Karaca 27 Temmuz 2013 Cumartesi 03:33

bunun neresi beğenilmişki. reklam kokan işler bunhar. birde cambaza bak diyen etkinlikler.

Yorumu oyla      0      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gözyaşı ve dualarla uğurlandılar
İspirli baraj kapakların açılacağından kimsenin haberdar edilmemesine ...
Emniyetten Erzurum İş Dünyasına uyarı
Erzurum Emniyet Müdürlüğü, büyük ölçekli şirket ve kuruluşları internet ...
Adalet yerini buldu
“Yıllarımı kimse getiremez ama hakkımı kazandığım için çok mutluyum.”
 
İspir'de Gözyaşı ve Tepki
İspir'de Baraj Kapağı felaketi
İspir'de baraj kapağı felaketi
2 çocuk sele kapıldı
Erzurum'da bu yöntemle 200 kişi sigarayı bıraktı
Aile Hekimi Uzman Dr. Gamze Dur, bu yöntem sayesinde hem eşine, hemde ...
 
Bu üretim aç bırakır!
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Astam ...
Vali'ye şikayet etmişti
Şikayet üzerine ertek evine gitti
Ciddi bir ihtiyaçtı
Bölge'de ilk
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva