Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
26 Ekim 2021 Salı - 07:26

TDED’den Tematik Müze ve Müze Evler önerisi

Ertaş yaptığı basın açıklamasıyla medeniyetlerin kavşak noktasında bulunan kadim şehir Erzurum’daki kültürel zenginliğe dikkat çekerek bu zenginliğin tematik müzelerle ve müze evlerle yeni nesle, halka ve turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

TDED’den Tematik Müze ve Müze Evler önerisi

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Murat Ertaş yaptığı basın açıklamasıyla medeniyetlerin kavşak noktasında bulunan kadim şehir Erzurum’daki kültürel zenginliğe dikkat çekerek bu zenginliğin tematik müzelerle ve müze evlerle yeni nesle, halka ve turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.
TDED Erzurum Şube Başkanı Ertaş sözlerine şöyle devam etti:
Erzurum’la ilgili her türlü bilgi, belge, yapıt sadece şehrimizi, ülkemizi değil bölgesel ve hatta evrensel kültürü de ilgilendirmektedir. Şehrimizin kültür varlıklarını ortaya çıkarmak, korumak, sergilemek ve tanıtmak amacıyla bilimsel kuruluşlarla ve STK’lerle birlikte oluşturulacak heyet, envanter tespiti yapıp ilgili kurum ve kuruluşlara tematik müzeler oluşturulması için raporlar hazırlamalı. İnsanların refah düzeyi arttıkça, iletişim ve ulaşım kolaylaştıkça, merak, ilgi ve boş zaman arttıkça turizm aktiviteleri çağın en önemli etkileşim, sosyalleşme ve bilinçlenme unsurları olmuştur.
Doğu medeniyetinin Batı’yla Batı medeniyetinin Doğu’yla karşılaştığı, tarihin en önemli kavşak şehri, gümrük ve İpekyolu şehri, hudut ve harp şehri Erzurum’da Türkistan’dan Hindistan’a, Anadolu’dan Avrupa’ya birçok milletin, medeniyetin izlerine rastlamak mümkün. Bu izleri İslam eserler müzesi, medeniyetler müzesi, etnoğrafya müzesi gibi müzelerle korumak ve tanıtmak mümkün olduğu gibi tematik butik müzelerle, müze evlerle de canlı hale getirip daha geniş kitlelere tanıtır hale getirmeliyiz. Böylelikle halkın, turistlerin kültür ve tabiat varlıkları konusundaki eğitimine, bilgilenme ve bilinçlendirilmesine, bedii zevkinin yükseltilmesine, dünya görüşünün geliştirilmesine tesir edilebilir. Butik ve tematik müzeler, müze evler ‘yaşayan müzeler’ olacaktır. Halk soğuk ve büyük müze binalarına fazla ilgi göstermemekte bu müzeler adeta ‘ölü müzeler’ haline gelmektedir.
Son üç yılda Erzurum Valiliği’nin Tortum Şelalesi, Narman Peribacaları’nda; Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin Palandöken Kayak Merkezi’nde ve Erzurum Kalesi civarında yaptığı güzel çalışmalar ve verdiği nitelikli hizmetler sayesinde şehrimize gelen (şehrimizde geceleyen) turist sayısı yüzde 600 artmıştır. Bu istatistik bilhassa açık hava müzesi haline gelen Erzurum Kalesi ve civarında açılacak tematik müzelerle katlanarak artabilir. Bir özel müteşebbisin eski Erzurum evlerini birleştirerek açtığı, halkın hayatından izler taşıyan ve etnografya müzesi özelliği taşıyan, yirmi seneden fazladır Erzurum’a gelen misafirlerin, turistlerin ilgi odağı olan “Erzurum Evleri”nin başarısı ne demek istediğimizi en iyi şekilde anlatıyor.
Tüm bu düşüncelerle şehrimizde halihazırda açık olan müzelerin yanında Âşıklar ve Ozanlar Müzesi, Türkü ve Gazel Müzesi, Sanat/Zanaat Müzesi, Alvarlı Efe Müze Evi, İbrahim Hakkı Hazretleri Müze Evi, Kerem ile Aslı Müze Evi, Erzurum’un Bânisi Kanunî Müze Evi, Redhouse Müze Evi, Puşkin Müze Evi, Su Müzesi, Harp Müzesi, Tahıl/Hububat Müzesi, Gümrük ve İpekyolu Müzesi, Jeoloji Müzesi, Tespih Müzesi, Ehram Müzesi, Kış Sporları Müzesi, Spor Müzesi gibi müzelerin ve müze evlerin açılmasını öneriyoruz. Kültür ve tabiat varlıkları olarak çok zengin olan, küçük Asya (Türkistan) değerindeki şehrimizde açılabilecek müzeler konusunda bilim insanlarından ve STK’lerden bir çalışma grubu veya danışma heyeti oluşturulabilir. TDED Erzurum olarak konuyu başta Erzurum Valiliğimiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, Erzurum Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz, üniversitelerimiz, ilgili STK’lerimiz ve halkımızın değerlendirmelerine bir öneri, bir fikir olarak sunuyoruz.”

 
13 yaşında kaçırılan ağabeyi için eyleme katıldı
 
İsviçre ve Belçika yüzme milli takımları Erzurum’da
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyük ozan Aşık Veysel, türkülerle anıldı
Büyük ozan Aşık Veysel, doğumunun 127’nci yılında bağlama sanatçısı Cengiz ...
ERKON Danışma Kurulu toplandı
İstanbul ve diğer illerde faaliyetlerini sürdüren Erzurum Dernek ve Federasyonlarının ...
Atatürk Üniversitesi Yayınevi’nden 28 eser
Atatürk Üniversitesi Yayınevi gerek bilimsel, gerek eğitim, gerekse kültürel ...
 
TGSP Erzurum’da buluştu
Türkiye Gençlik STK'ları Platformu (TGSP) tarafından başlatılan ve STK ...
Erzurumlu Üsteğmen Kara Fatma Dergisi özel sayısı çıktı
Erzurumlu üsteğmen Kara Fatma dergisinin özel sayısı çıktı.
17 okula kütüphane kurdular
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi ve Köy Okulum Derneği ile birlikte ...
 
Karanlık Kümbet ve Yakutiye Medresesi Restore ediliyor
Erzurum’da Karanlık kümbet olarak bilinen Emir Sadrettin Kümbeti ve Yakutiye ...
Palandökenli Gençlerden tarihe vefa
Erzurum GSİM Palandöken Gençlik Merkezi tarafından Erzurum’un tarihi mekanlarına ...
Vali Memiş: ‘Muhtarlarımızın 19 Ekim günü kutlu olsun’
Erzurum Valisi Okay Memiş, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva