Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’nün sağladığı destek ile Üniversite yerleşkesinde kurulan ATA50 Teleskopu’nun resmi açılışı gerçekleştirildi. ATA50 Teleskopu Doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum’un ilk, Türkiye’nin ise 5. büyük teleskopu olarak hizmet vermeye başladı.
YEŞİLYAPRAK’IN SUNUMU
Açılışta konuşan Atatürk Üniversitesi Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) yetkilisi Yrd. Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, Atatürk Üniversitesi’nin ilk teleskopunu açmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
“Astronomi en eski bilim dalıdır” diyen Yeşilyaprak, şunları kaydetti: “Hepimiz evrenin bir parçasıyız, insanoğlu, yer yeryüzündeki ilk günden beri uzayı merak etti. Bu merakı bugün de devam etmektedir. Atatürk Üniversitesi olarak 2007-2008 yılında uzaya yönelik çalışmalarımıza başladık. Bugün açılışını yaptığımız ATA50 Teleskopu bu yönde attığımız adımlardan biri. Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle devam eden, yerli ve yabancı pek çok üniversitenin de katkı sağlayacağı ‘Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Gözlemevi’nin kurulma süreci ise hızla devam ediyor. Bu tesisler öncelikle bilimsel çalışmaları için kullanılacak.”
KOÇAK: “İLKLERİ BAŞARAN ÜNİVERSİTEYİZ”
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında, 55. kuruluş yılını kutlamaya devam eden Atatürk Üniversitesi’nin her zaman ilklere imza attığını, açılışı yapılan ATA50 Teleskopunun da bu ilklerden biri olduğunu söyledi. Uzaya yönelik çalışmalarda ATA50 Teleskopunun bir başlangıç olduğunu hatırlatan Koçak, kurulma çalışmaları devam eden ‘Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Gözlemevi’nin Türkiye’nin tek, dünyanın ise sayılı uzay gözlemevlerinden biri olarak bilimsel çalışmalarda ve diğer alanlarda kullanılacağını anlattı.
Rektör Koçak, ATA50 Teleskopunun, Erzurum teknik Üniversitesi ile şehirdeki ilk, orta ve lise öğrencileri ve merak sahibi halkın da kullanımına açık olacağını ifade etti.
‘ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ DOĞU ANADOLU GÖZLEMEVİ’
Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Gözlemevi’nin son durumu hakkında bilgi veren Rektör Koçak, şunları söyledi: “Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Gözlemevi’ni Palandöken dağının 3 bin 400 metre yüksekliğinde 2 bin 400 metrekare bir alan üzerinde kurucağız. Milli Emlak yer tahsisini henüz yaptı. En kısa zamanda altyapıyı gerçekleştireceğiz; yolun yanı sıra fiber optik kablo çekilecek, elektrik, internet gibi altyapı çalışmaları yapılacak. 2013 yılında gövde inşaatını başlatacağız ve aynı yıl içerisinde teleskop getirilerek montajına başlanacak. 2014 yılı itibariyle de faaliyete geçmiş olacak. Gerek açılışını yaptığımız ATA50 Teleskopu gerekse Doğu Anadolu Gözlemevi Atatürk Üniversitesi’nin astronomi ve astrofizik alanında yürüteceği bilimsel araştırmalar ile bu alanda eğitim alan veya yüksek eğitim görecek öğrencilerin lisans-lisansüstü eğitimlerine hizmet verecek.”
ATA50 TELESKOPUNUN ÖZELLİKLERİ
ATA50 Teleskopunun hareketli kubbe sistemi tamamen yerli olup tasarımı da Türkiye’de bir ilk. ATA50 teleskopu, Atatürk Üniversitesi’nin büyük projelerinden biri olan Kalkınma Bakanlığı destekli, Türkiye’nin en büyük teleskopuna sahip olacak ‘Doğu Anadolu Gözlemevi’ (DAG) Projesi’nin bir parçası olduğu gibi, bilim-toplum projelerine ve halka açık etkinliklere de hizmet edecek. ATA50 teleskopunda yürütülecek çalışmalar, 2012 yılında kurulan Atatürk Üniversitesi Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) bünyesinde sürdürülecek. ATA50 Teleskopunun bazı özellikleri: Çap: 510 mm. Toplam ağırlık: 300 kg. Büyütme: 100-600 kez. Görüş alanı: 65 mm.
ATA50 Teleskopunun açılışına Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Atatürk Üniversitesi Rektörü Yardımcıları, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.