Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Seyrantepe köyünde çobanlık yapan Cemil Kılıç (59), 47 senelik kavalı kırılınca 5 yıldır plastik borudan yaptırdığı kavalı çalıyor.
Dağcılık ve Doğa Severler Derneği üyeleri, Seyrantepe köyüne alıç toplamak için yaptığı organizasyonda, yolda Cemil Kılıç'la bir araya geldi. Kaval sesine doğru yürüyen dernek üyeleri, Kılıç’ın çaldığının kaval değil bir boru olduğunu gördü. Çoban Kılıç, elindeki borunun kaval olduğunu ifade ederek, ekibe kaval çalmaya başladı. Bire bir kaval sesi olmasa da kavala yakın çıkan ses, adeta dinleyenleri mest etti.
Seyrantepe köyünde ikamet eden 59 yaşındaki Cemil Kılıç, 20 yıl çobanlık yaptığını ve 7 yaşından beri kaval çaldığını belirtti. Kılıç, “59 yaşındayım. 20 yıl çobanlık yaptım. 7 yaşından beri kaval çalarım. 5 yıl önce kırılan kavalımın yerine bir türlü yenisini alamadım. Aydın'da kızımın yanına giderken orada bulduğum esnek boru parçasını aldım. Tam istediğim gibiydi. Atıl durumdaki boruyu aldım, altta 1 ve üstte 7 delik açarak ayarlarını büyük bir titizlikle yaptım. 5 yıldır kaval çalma hevesimi plastik boruyla icra ediyorum. Şimdi tesadüfen tanıştığım Dağcılık ve Doğa Severler Derneği Başkanı Şeref Şerefoğlu bana kaval alacağını söyledi. Bende onlara teşekkür ediyorum” dedi.
Dağcılık ve Doğa Severler Derneği Başkanı Şeref Şerefoğlu ise, Kılıç’ın kaval çalmaya çok hevesli olduğunu belirterek, “Yıllardır kaval çalmasına rağmen, güzel bir kaval sahibi olamamış. Bizde Dağcılık ve Doğa Severler Derneği olarak çok güzel bir kaval alarak Cemil Kılıç'a hediye edeceğiz. Ama tek şartımız var, kaval çalmaya da devam edecek. Bu kültürümüzün devam etmesi lazım. Kaval sesini yaylalarda daha sık duymamız lazım. Dolayısıyla 5 yıldır yaylalarda çalınan boru değil gerçek kaval olmalı. Bu hevesinden ve geleneğimizi yaşatma çabasından dolayı Cemil Kılıç'ı tebrik ediyoruz” dedi.
Dernek üyelerinden Zübeyir Ergezen ise, kaval çalma çabasının son derece memnuniyet verici olduğunu belirterek; “Öncelikle arkadaşımızı tebrik ediyoruz. Bu dağın başında yaylalarda bizlere bu güzelliği yaşattı. Kültürümüzü ayakta tutuyor. Yürüyüşümüz boyunca bize kavalı ile ahenk tuttu. Hem kavalla oynadık hem de halay çektik. Kendisine çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Daha sonra kaval eşliğinde doğa yürüyüşü yapan dernek üyelerine müzik ziyafeti çeken Cemil Kılıç, gerçek kavalına kavuşma heyecanı ile doğa ve yürüyüş ekibine kavalla halaylar çektirdi.