12 Mart Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü, çeşitli etkinliklerle coşkulu bir şekilde kutlanıyor. Sabah saatlerinde Havuzbaşı'nda bulunan Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başlayan törende, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen; "Türk’ün kahramanlık ve cesaretini tüm cihana duyuran Aziz Erzurumlular, büyük ecdadımızın torunları, vatan müdafaasında destan yazdığımız 12 Mart Kurtuluş Günümüz, hepimize kutlu olsun." dedi.
SEKMEN’İN KONUŞMASI
Erzurum'un, büyük Türk Milleti'nin tarihi misyonunda ve alın yazısında her zaman Anadolu’nun kilidi ve anahtarı konumunu üstlenmiş kutsal bir Müslüman coğrafyası olduğunu belirten Başkan Sekmen, ". Dün olduğu gibi bugün de bu tarihi şehir; stratejik öneminden tarihi, dinî ve siyasî cazibesinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Türk milletinin eline geçtiği yıllardan günümüze kadar, ülkemizde görülen her önemli vatan meselesinde Türk milletinin yüz akı ve yürek güveni olmuştur. Tarihimizin öğrettiği ilk hakikat bu vatanı kurmanın kolay olmadığıdır. Üstünde bugün sere serpe gezdiğimiz bu topraklar, şehitlerimizin kanlarıyla vatanlaştırdığımız ülkemizin, Türk milletinin vatanı olabilmesi için, bin yıldan beri en seçme yiğitlerini, devlet adamlarını, komutanlarını, en sevdiği, üstüne titrediği zekâları, ilim, fikir ve gönül adamlarını buralarda eritmiş, buralarda akıtmıştır." dedi.
ERMENİLERİN YAPTIĞI KATLİAM
Erzurum'da, Ermeni Çeteleri tarafından 'Müslüman Türk Soykırımı' yapıldığını vurgulayan Başkan Sekmen, savaşla hiçbir ilgisi olmayan, masum sivil ahalinin, Ermeni Çeteleri tarafından, sadece Türk ve Müslüman oldukları için katledildiğini belirterek, " 1916-1918 yılları arasında Birinci Dünya Savaşı içinde Rus Ordusu ile ittifak yapan Taşnak, Hınçak ve Ramgavar adlı Ermeni Çeteleri, Erzurum-Cinis’te, Tazegül’de, Alaca’da, Ilıca’da, Tepeköy’de, Dutçu’da, Erzurum Merkezde; Yanıkdere’de, Karskapı’da, Ezirmikli Osman Ağa ve Mürsel Paşa Konaklarında, Firdevsoğlu Kışlası’nda, Yeşilyayla’da, Hasankale’de, Tımar’da, Köprüköy’de, Horasan’da tam bir “Müslüman Türk Soykırımı” gerçekleştirmiştir. Savaşla hiçbir ilgisi olmayan, masum sivil ahali, Ermeni Çeteleri tarafından sadece Türk ve Müslüman oldukları için katledilmişlerdir."dedi.
12 MART 1918
Konuşmasında, Birinci Kafkas Kolordusu Komutanı Kazım Karabekir Paşa'nın anılarına da yer veren Başkan Sekmen, "Kazım Karabekir Paşa 12 Mart sabahını şöyle anlatır: 'Erzurum’da öyle acıklı olaylar gördük ki insanı insanlığından iğrendiriyordu. Halk gözyaşlarıyla şuraya buraya koşuyor, kimi oğlunu, kimi babasını, kimi karısını süngülenmiş veya yakılmış buluyor, saçlarını yoluyordu. Sokaklarda hayat eseri görülmüyordu. Yerlerde çocuk, kadın ve yaşlılar kanlar içinde yatıyordu. Ermeniler yalnız son gece 3 bin Müslüman'ı katlettiklerini öğünerek Ruslara anlattı.'" diyerek konuşmasını şöyle devam ettirdi: "Muhacirliğin elemini, istilânın sıkıntılarını tatmış ve Ermeni zulmünün ağırlığını yaşamış olan bu eski ve şanlı kalenin çocukları, son ferde kadar müdafaanın bir zaruret olduğu imanını çehrelerinde taşıyorlardı. Bugün Erzurum’da hiçbir hane ve aile yoktur ki Rus ve Ermeni savaşlarında şehit vermemiş olsun.
İSTİKLAL VE HÜRRİYET
İstiklal ve hürriyet bizler için uğrunda ölünecek önemli ve vazgeçilmez bir kavramdır. Erzurumlu; vatanı, bayrağı, namusu ve ezanı muhammediyesi için gözünü hiç kırpmadan seve seve feda eder. İşte bu nedenledir ki 12 Mart; Erzurumlular için istiklal, hürriyet, Cumhuriyet ve demokrasi demektir. 12 Mart’ta Türk’ün sarsılmaz iradesi, vatan ve bayrak sevgisi, Dadaşın üstün cesaret ve kahramanlığı tarihe altın harflerle yazılmıştır. Tıpkı Çanakkale’de olduğu gibi Dadaşlar, 97 yıl önce 'Erzurum geçilmezdir…' diyerek düşmana geçit vermemiştir. Bu yüzden Erzurum; İslam’ın kilidi, Anadolu’nun önsözü, ay yıldızlı bayrağımızın sancağı ve Türkiye'nin ana fikridir."
VE BUGÜN
Doğup büyüdüğü bu topraklarda hemşerilerine hizmet etmekten her zaman onur ve gurur duyduğunu vurgulayan Başkan Sekmen, "Tarihi şan ve şerefle dolu bu mübarek şehirde sizlerin hizmetkârı olarak çalışmalarımıza tüm hızımızla devam ediyoruz. Yaşanabilir, doğası, çevresi, bölgesi ve ülkesiyle uyum içerisinde olan bir Erzurum’u sizlerin dua ve desteğiyle hep birlikte inşa ve ihya ediyoruz. Amacımız; Erzurum’u Avrupa şehirleriyle yarışır bir kente dönüştürmektir. Vatan ve milleti için fedakârlıktan hiçbir zaman çekinmeyen sizler, hizmetlerin en güzeline layıksınız. Doğup büyüdüğüm bu topraklarda sizlere hizmet etmekten her zaman onur ve gurur duyuyorum. İnşallah bizlere olan güven ve desteğinizle az zamanda büyük işler yapacağız. Sözlerime burada son verirken bundan 97 yıl önce, özgürlük, bağımsızlık ve kurtuluş için şahadet şerbetini içen şehitlerimizi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Doğu’nun Muzaffer Kumandanı Kazım Karabekir Paşa’yı ve şanlı Türk ordusunun kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum."dedi.
Başkan Sekmen'in konuşmasından sonra törende öğrenciler, okudukları şiirlerle ve halk oyunları ekibinin bar oyununu sergilemesiyle kurtuluş coşkusuna ortak oldular. Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisi kurtuluş coşkusunu bir kat daha artırdı. Yoldan geçen vatandaşlar tören alanına yönelerek Mehter Takımı'nın gösterisini izledi.
Törene Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Şeref Öngay, kamu, kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Töreninin ardında Kars Kapı Şehitliği ziyaret edildi. Şehitlik girişinde, şehitlerimiz için dua edildi. Şehit kabirlerine, Vali Öztürk, Korgeneral Öngay ve Başkan Sekmen tarafından karanfiller bırakıldı.
12 Mart Kurtuluş Etkinlikleri çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı Atlı Süvari Birliğiyle beraber Büyükşehir Belediyesi önünden yürüyüşlerini başlatarak İstanbulkapı'dan şehre temsili giriş yaptılar. Daha sonra Hastaneler Caddesi'nden çıkarak Havuzbaşı Kent Meydanı'nda gösterilerine devam ettiler.