Beşbin yıl önce Anadolu’nun bozkırlarında, Kafkaslardan gelip dünya çapında büyük bir imparatorluk kurmuş olan Hititler’de; Tabiatın uyanışı ve hasat sonrası Tanrıya şükran sunulan dinsel törenlerin vazgeçilmez ritüeli olarak, ilk kez karşılaşılan sirk gösterilerine ait tablolar, bugün pek çok Hitit antik kentindeki taş kabartmalarda ilk günkü canlılığıyla izlenmektedir.
Binlerce yıl, zaman zaman anadoluya orta asyadan süregelen göçlerle taşınmaya devam eden en çarpıcı ve kalıcı kültür ögesi olarak sirk gösterileri (ip canbazlığı, ateş gösterileri, hayvan terbiyeciliği gösterileri, atlı akrobasi, güreş ve antremanlarını konu alan lobut-jonglörlük gösterileri gibi) Anadolu topraklarında halkın şenlik ve eğlence kültürünün yegane unsurları olarak her zaman ilgi gördü ve özenle korundu ve aktarıldı.Selçuklular döneminden itibaren özellikle Selçuklu Sultanlarının himayesinde, başkent Konya’da ve önemli Selçuklu şehirlerinde geniş halk katılımlarıyla muhteşem şenliklerin gösteri unsurları bu sirk gösterileriydi.
Osmanlı Şenlikleri ,1500’lü yıllarda İmparatorluğun Cihan Devleti olma misyonuna uygun olarak doruk noktasına ulaşan, muhteşem gösteri komplekslerine dönüşmüştü.19. yüzyıla kadar devam eden geleneksel eğlence ve şenlik kültürümüzün biricik uluslar arası devasa festival boyutundaki örneği olmaya devam eden Osmanlı Şenlikleri, Sirk Kültürünün Avrupa’da ve tüm Dünya’da yayılmasında paha biçilmez , emsalsiz bir örnek ve kaynaklık teşkil etmiştir.
Safari Sanat Sirki, Erzurumlulara, Geşmişten Geleceğe Tarihsel, destansı bir Anlatım üslubuyla Muhteşem bir Görsel Şölen sunmaya hazırlanıyor.
Palandöken Belediyesi Kültür Şenliği kapsamında 11 Eylül Pazar günü yaklaşık 1.5 sürecek nefesleri kesecek gösteriler gün içinde 5 kez tekrarlanacak seanslar halinde gerçekleştirilecektir. Seanslar saat 12 00’da başlayacak,14 00’da, 16 00’da, 18 00’da ve 20 00’daki seansla sona erecektir.
Erzurumluların Safari Sanat Sirkinin gösterilerine ilgisinin yoğun olması bekleniyor.