Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erdoğan’dan 'Türkiye ortak paydası' vurgusu
Erdoğan’dan 'Türkiye ortak paydası' vurgusu
Işıkhan’dan İŞKUR’a davet
Işıkhan’dan İŞKUR’a davet
ASHB Vizyon Belgesi ve Eylem Planı açıklandı
ASHB Vizyon Belgesi ve Eylem Planı açıklandı
Tekin'den mülakat açıklaması
Tekin'den mülakat açıklaması
Tunç: 'Yargımıza güvenelim’
Tunç: 'Yargımıza güvenelim’
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
28 Mart 2013 Perşembe - 08:01

Perakendeciler Zirvesi tamamlandı

Türkiye Perakendeciler Federasyonu ile Retail Türkiye işbirliğiyle düzenlenen, “Doğu Anadolu Perakende” toplantısı Erzurum’da gerçekleşti.

Perakendeciler Zirvesi tamamlandı

Türkiye Perakendeciler Federasyonu ile Retail Türkiye işbirliğiyle düzenlenen, “Doğu Anadolu Perakende” toplantısı Erzurum’da gerçekleşti.
Palandöken Kayak Merkezi’ndeki Polat Renaissance Otel'de düzenlenen toplantıya Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı Selamet Aygün, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın, Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu ve çok sayıda perakende firması temsilcisi katıldı.
DÜZGÜN’ÜN SUNUMU
Toplantının açılış konuşmasını yapan Doğu Anadolu Perakendeciler Başkanı Ömer Düzgün, Erzurum ve bölgenin turizm ve kültürel potansiyellerinin tanıtımı slayt eşliğinde yaptı.
TPF Genel Başkanı Selamet Aygün ise yerel perakende firmalarının güçlendirilmesi için yerel ve mülki idarelere büyük rol düştüğünü ifade ederek, “Uluslararası ve ulusal büyük perakende markalarına karşı birlik ve ortaklık kültürü oluşturulmalı.Yerel perakende firmalarına üretim ve istihdamları teşvikleri sağlanmalı.” dedi.
KALİFİYE ELEMAN SORUNU
Sektörde en büyük problemin kalifiye eleman bulmak olduğunu belirten Aygün, “Bunun önüne geçmek için Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalayarak kalifiye eleman kursları düzenliyoruz. Son 6 yılda 8 bin sertifikalı elemanı sektöre kazandırdık.” diye konuştu.
Toplantıda, Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Selamet Aygün’ün ardından konuşan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın da, son 20 yıl içindeki gelişimiyle artık dünyada ilk sıralarda yer alan perakendecilik sektörü, Türkiye'de de genç ve dinamik yapısı sayesinde önemli bir büyüme hızı yakaladığını söyledi.
SEKTÖR, EKONOMİK BÜYÜMEYE KATKI SAĞLIYOR
Perakende sektörünün, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni yatırımlar ve oluşturduğu istihdamla ekonomik büyümeye katkı sunmaya devam ettiğini dile getiren ETSO Meclis Başkanı Özakalın şunları söyledi; “Tüketime dayalı ekonomik bir yapıya sahip olan ve sağlanan teşviklere rağmen sanayisi yeterince gelişmeyen Erzurum’da, ticaretimizin büyük bir bölümünü perakendecilik sektörü oluşturuyor. Dünyada 16 trilyon dolarlık hacme sahip sektörün, 2015 yılında 22 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Perakende sektörü, pazara giren yeni firmalar ile yatırım ve satın almaların da etkisiyle ciddi bir büyüme sürecine girmiş durumda…Uluslar arası bir denetleme kuruluşu tarafından hazırlanan raporlara göre, 2011 yılında 302 milyar dolar büyüklüğe ulaşan Türkiye perakendecilik sektörünün, 2015 yılında 420 milyar dolarlık bir hacme kavuşması bekleniyor. Şehrimiz için henüz net rakamlar ifade edilemese de ticaretimizin büyük bir bölümünü perakendecilik sektörü oluşturuyor. “
SEKTÖRÜN GELİŞMESİNDE AVM’LERİN ROLÜ
Türkiye'de 265 aktif AVM bulunduğunu kaydeden Başkan Özakalın, 2014 yılında Türkiye'deki faal AVM sayısının 347'ye çıkacağının tahmin edildiğini belirterek, “Alış veriş merkezleri artık geçmişteki çarşı- pazar gezme ihtiyacını karşılamaya başlamıştır. AVM'lerde kitapçısından eczaneye, restoranından markalı ürünlerin satıldığı lüks mağazalara kadar farklı türlerden işyerleri bulunuyor ve Türkiye'de hizmet veren AVM'lere her yıl yenileri ekleniyor. Bugün alışveriş merkezlerinden, dev perakende zincirlerine, hazır giyim markalarından, tüketici elektroniğine kadar pek çok alana yayılan perakende sektöründe yer alan yabancı yatırımcılar kadar, sektörün kendi içinde yetiştirdiği kalifiye elemanlar sektörün daha da hızlı bir şekilde gelişimini tamamlamasına yardımcı olmaktadır” diye konuştu.
İSTİHDAM SAYISI; 2 MİLYON 500 BİN KİŞİ
Sektördeki genel istihdam sayısının 2 milyon 500 bin lira olduğunu söyleyen Başkan Özakalın, “Bu istihdam rakamları da perakendecilik sektörünün ülke için ne denli önemli bir sektör olduğunu gözler önüne seriyor. Erzurum’da PERDER’e kayıtlı 15 organize perakende firmasında 1000 kişi, kayıtlı olmayan firmalarla birlikte 4 bin civarında bir istihdam sağlanıyor.” şeklinde konuştu.
Başkan Özakalın ayrıca, sektörünün e-ticaret imkanlarını da iyi kullanması gerektiğini vurgulayarak, “Amerika’da her 10 kişiden 7’si birden fazla yöntemle alış veriş yapıyor. Pazar kaybetmemek için müşterinin tercihlerine ve memnuniyetine önem verilmelidir” dedi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KÜÇÜKLER: “BİRLİKTE İŞ YAPMA KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRMELİYİZ”
Daha sonra Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, yerel üreticileri desteklemek amacıyla alış verişlerinde yerel markalarını tercih ettiğini anlattı.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), Retail Türkiye(RT) işbirliğiyle düzenlenen, 'Doğu Anadolu Perakende Konferansında konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, şehirde yaşayan müteşebbislere seslenerek birlikte iş yapmalarını önerdi. Birlik kültürünü daha fazla geliştirilmesi gerektiğini belirten Başkan Küçükler, perakendecinin sorunlarının olduğunu, en önemli sorununda eğitim olduğunu kaydetti.
Küçükler, daha sonra şunları söyledi: “Bu toplantılar sektörü büyütecektir. Yerel yönetimler olarak her zaman perakendecinin yanındayız. Gönül bazı yasal düzenlemeler yapılsın ister. Bölgede yaşayan üreticilere de destek verilmelidir.”
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk’te yerel perakende firmalarının ulusal ve uluslararası marka haline gelebilmeleri, rekabet güçlerinin artabilmesi için sermaye ortaklığına gitmeleri çağrısında bulundu.
Program daha sonra alanlarında uzman eğitimci, işadamları tarafından perakendecilere yönelik eğitim sunuları ile sona erdi.

 
Posof yolunda kaza: 2 yaralı
 
Özkan Anadolu Tarihini anlattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şampiyona coşkulu karşılama töreni
İstanbul Büyükşehir Belediyespor’da aktif güreş hayatını sürdüren Erzurumlu ...
Gençlik Merkezinden örnek etkinlik
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Cadde Gençlik Merkezi ...
Sosyal Güvenlikten taviz yok
SGK Erzurum il Müdürlüğü kayıtdışılılıkla etkin mücadelesini sürdürüyor. ...
 
Bölge illerine hava attık...
Erzurum Hava Limanı uçak trafiği yoğunluğu, yolcu sayısı ve ticari uçak ...
Tıp fakültesi öğrencilerinden bir ilk
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencileri bir ilki gerçekleştirdi. ...
İstatistiklerle yaşlılar
İstatistiklerle Yaşlılar, 2012 sonuçları açıklandı. Yaşlı nüfus oranı ...
 
Kar Erzurum'dan gitmek istemiyor
Erzurum’da hafta sonu kar yağışı yeniden etkisini gösterecek. Kent merkezinde ...
Yaşlılara ALINTERİ yaklaşımı
Erzurum Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek yönetimi hafta sonu ...
HES gerçeğine bilimsel yaklaşım
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, Doğa Koruma ve ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva