Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
HABERLER>GUNDEM
19 Ekim 2022 Çarşamba - 04:00

Oktay’dan bağımlılıkla mücadele çağrısı

Oktay, kamu, kurum ve kuruluşlarının yanı sıra üniversiteleri, sivil toplum kuruluşlarını ve meslek birliklerini bağımlılıkla mücadele seferberliğine destek vermeye davet ederek, “Bunu milletimiz, ülkemiz ve evlatlarımızın geleceği için yapmalıyız” dedi.

Oktay’dan bağımlılıkla mücadele çağrısı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kamu, kurum ve kuruluşlarının yanı sıra üniversiteleri, sivil toplum kuruluşlarını ve meslek birliklerini bağımlılıkla mücadele seferberliğine destek vermeye davet ederek, “Bunu milletimiz, ülkemiz ve evlatlarımızın geleceği için yapmalıyız” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, toplumu, tüm bağımlılık yapıcı madde ve davranışlardan uzak tutma vizyonu ile kurulan ve başkanlığını yaptığı Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu (BMYK) bünyesinde ATO Congresium’da düzenlenen Türkiye’deki bağımlılık çalışmalarına dair sürecin değerlendirileceği Bağımlılıkla Mücadele İl/İlçe Çalıştayları Değerlendirme Şurası’na katıldı. Ulusal ve uluslararası düzeyde, en üst seviyede işbirliği ile eş güdüm ve koordinasyon içinde birbirini destekleyecek ve etkisini artıracak şekilde geliştirilen strateji ve politikalarla her tülü bağımlılıktan uzak; bedenen, ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik haline sahip sağlıklı bireylerden oluşan sağlıklı bir toplumun oluşmasına katkı sağlama amacı güden BMYK’nın düzenlediği şurada, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanı sıra Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, kamu ve vakıf üniversitelerinden akademisyenler ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından çok sayıda katılımcı yer aldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şuranın açılışında yaptığı konuşmada, madde ve davranış bağımlılıklarının tüm dünyada toplumların karşı karşıya kaldığı küresel sorunlardan biri haline geldiğini belirterek, toplumsal hayatın kanayan yaralarından birinin, zararlı alışkanlıkları ve bağımlılıkların pençesinde yitip giden gençler olduğunu dile getirdi.
“15-24 yaş grubunun yaşadığı kazalar, intihar olayları ve cinayete bağlı ölümlerin dörtte üçünün sebebi çeşitli bağımlılıklardır”
Oktay, sigara, alkol, uyuşturucu madde gibi bağımlılıkların yanında gelişen teknolojilerin etkisiyle dijital oyunların ve sosyal medya bağımlılığı gibi davranışsal bağımlılıkların giderek arttığına dikkati çekerek, “Dünya Sağlık Örgütü bağımlılık araştırmalarına göre 15-24 yaş grubunun yaşadığı kazalar, intihar olayları ve cinayete bağlı ölümlerin dörtte üçünün sebebi çeşitli bağımlılıklardır” dedi.
Bağımlılıkla mücadelede caydırıcı yasakların etkisinin önemli olduğunu ancak bağımlılıkla mücadelenin yalnızca cezalar ile yürütülecek bir süreç olmayacağını savunan Oktay, “İçişleri, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarımız başta olmak üzere ilgili kurumlarımız bağımlılığı önlemek ve ihtiyaç duyulan durumlarda gerekli tıbbi yardımı sağlamak amacıyla çalışmalar yürütmektedir” diye konuştu.
“Tütün, alkol, uyuşturucu, sanal bağımlılık ve diğer tüm zararlı alışkanlıklar ile mücadele, anayasal sorumluluğumuzun gereğidir”
Bağımlılıkla mücadelede ortaya konan çalışmaların toplum tarafından bilinirliğini artırmanın, yaygınlaştırmanın, sunulacak yeni hizmetleri planlamanın ve iş birliğini güçlendirmek için topyekun, ulusal düzeyde bir seferberlik gerektiğini dile getiren Oktay, “Tütün, alkol, uyuşturucu, sanal bağımlılık ve diğer tüm zararlı alışkanlıklar ile mücadele, anayasal sorumluluğumuzun gereğidir” dedi.
Bağımlılıkla mücadelenin, devletin bütün birimlerinin asli görevi olmasının yanı sıra tüm toplumun hassasiyetle destek vermesi gereken bir vazife olduğunu aktaran Oktay, “Bu çalışmaları sadece yerine getirilmesi gereken bir iş olarak değil sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için cansiperane bir şekilde atılması gereken en önemli adımlardan biri olarak görmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Zararlı alışkanlıklara karşı önceliklerinin toplumsal duyarlılık oluşması ve yaygın bir sosyal reaksiyon mevcudiyeti olduğunu söyleyen Oktay, bu sayede her türlü bağımlılıkla mücadelenin gencinden yaşlısına kadar topyekun kararlılıkla sürdürülebileceğini kaydetti.
“Biz metruk binaları yıkıyoruz, zehir tacirlerini yakalıyoruz ama bunlar bir annenin çocuğuna aşılayacağı bağımlılık bilincinin yerini tutamaz”
Oktay, şöyle devam etti: “Biz madde kullanımına ortam hazırlamaması için metruk binaları yıkıyoruz, zehir tacirlerini yakalıyoruz. Ama bu bir annenin çocuğuna aşılayacağı bağımlılık bilincinin yerini tutabilir mi? Elbette hayır. Biz yasadışı bahis ve kumar sitelerini en sıkı takiple bertaraf ediyoruz. Ama bu bir öğretmenin öğrencisini ‘daha ağaç yaşken’ sanal bağımlılıktan alıkoymak için yapacağı etkinlik kadar sorunu kaynağında kurutur mu? Kesinlikle hayır. Tütün kullanımı ile mücadele için dumansız hava sahası uygulamamızı en sıkı şekilde takip ederiz, kamu spotlarımızı da yayınlarız. Ama bu bir vatandaşımızın kendi iradesiyle sigarayı bırakması kadar etkili midir? Değildir.”

“Bunu milletimiz, ülkemiz ve evlatlarımızın geleceği için yapmalıyız”
Kamu, kurum ve kuruluşlarının yanı sıra üniversiteleri, sivil toplum kuruluşlarını ve meslek birliklerini bağımlılıkla mücadele seferberliğine destek vermeye davet eden Oktay, “Bunu milletimiz, ülkemiz ve evlatlarımızın geleceği için yapmalıyız” dedi.
“Tütün endüstrisi, sigara içmenin modayı, özgürlüğü ve modernliği simgelediği, kadınları güçlü gösterdiği yalanlarına başvuruyor”
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da burada yaptığı konuşmasında, özellikle genç kadınların tütün endüstrisinin agresif pazarlama taktiklerinin en büyük hedef kitlesini oluşturduğunu savunarak, “Sigara içmenin modayı, özgürlüğü ve modernliği simgelediği, kadınları güçlü gösterdiği yalanlarına başvuruyorlar. Endüstrinin başta gençlerimizi ve kadınlarımızı hedef alması tesadüf değildir” diye konuştu.
Bağımlılık ve uyuşturucu ile mücadele konularında mevzuat engellerinin ve kamu politikalarının yeterli olmadığına vurgu yapan Bakan Koca, “Toplumsal değişime, sağlık savunuculuğuna ve bireysel olarak temiz hava soluma hakkına sahip çıkan, tütünle mücadele kapsamında yürütülen çalışmaları destekleyen, sahiplenen ve bayraktarlığını yapan gönüllülere ihtiyacımız var” dedi.
“Uyuşturucuya müptela olmuş insanlarımız ve yakınlarına devlet olarak kucak açmak borcumuzdur”
Bağımlılık ile mücadele çalışmalarının koordinasyonundan sorumlu mülki amirlerin koordinasyonunda 81 ilde ve 906 ilçede, Bağımlılıkla Mücadelede “Ben Olsaydım” temalı il/ilçe çalıştaylarını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bakan Koca, şunları kaydetti:
“Çalıştaylara 67 ilimizin valisi ve ilçelerde de 771 kaymakam bizzat katıldı. Her ilimize özel hesaplanmış risk puanları ve saha araştırmalarıyla elde edilmiş verilerdeki değişimi 6 aylık dönemlerle Yüksek Kurulumuza raporlayarak bir performans değerlendirmesi de yapmış olacağız. Uyuşturucuya müptela olmuş insanlarımız ve yakınlarına devlet olarak kucak açmak borcumuzdur.”
Şura’nın açılış programı, Oktay ve Koca’nın kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve vakıf ve kamu üniversitelerinden katılım sağlayan akademisyenler ile hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından son buldu.

 
Kamu Mali Yönetimi'nde teknolojik reform
 
Yanık Ekim ayı SED verilerini açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erbaş: 'Manevi kalkınmayı geliştirmemiz lazım'
Erbaş, “İmam hatip nesliyle iftihar ediyoruz. İnşallah bu alanda en başarı ...
Memiş: ‘Erzurum, manevi yönü güçlü şehir’
Erzurum’da Mevlid-i Nebi, Camiler ve Din Görevlileri Haftası bağlamında ...
Erzurum Büyükşehir Türkiye’de örnek gösteriliyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in ulaşımda yaptığı indirim ...
 
Erzurum koordinasyon kurulu toplandı
Erzurum Valisi Okay Memiş'in başkanlığında Erzurum İl Koordinasyon Kurulu ...
Memiş: 'Erzurum, Türkiye’nin önemli bir spor kentidir'
Erzurum’da şubat ayında düzenlenecek ‘ISF Dünya Kış Oyunları Winter Gymnasiade ...
Erzurum’da yüksek kesimler beyaza büründü
Erzurum’da dün akşam etkili olan sağanak yağış yüksek kesimlerde yerini ...
 
ETÜ’de sağlık gündemi
Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) 01-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ...
Memiş, Meyve ve Sebze toptancıları Halini ziyaret etti
Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Meyve ve Sebze Toptancıları Halini ziyaret etti.
Vali Memiş: 'Sözleşmeli besicilik projesine geçiyoruz'
Memiş, ‘Sözleşmeli besicilik projesine geçiyoruz. Tarım ve Orman Bakanımız ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva