Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Memişoğlu sağlık sistemini değerlendirdi
Memişoğlu sağlık sistemini değerlendirdi
Yumaklı gündemdeki konuları değerlendirdi
Yumaklı gündemdeki konuları değerlendirdi
Erdoğan: ‘Akif abidevi bir karakterdir’
Erdoğan: ‘Akif abidevi bir karakterdir’
Sanayi ve Teknoloji il müdürlüğüne Cihantimur atandı
Sanayi ve Teknoloji il müdürlüğüne Cihantimur atandı
Erzurum’da ulaşıma kar engeli
Erzurum’da ulaşıma kar engeli
HABERLER>EKONOMÄ°
18 Nisan 2017 Salı - 13:01

Mimarların gündeminde Erzurum var

Erzurum, Erzincan ve Bayburt’un kalkınmasına yönelik bir adım da Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nden… Dekan Vekili Prof. Dr. Yahya Bulut, Erzurum’da gerçekleşen İl Gelişim Senaryoları ile ilgili özel değerlendirmelerde bulundu.

Mimarların gündeminde Erzurum var

KUDAKA ve Atatürk Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan İl Gelişim Senaryoları çalıştayları ile birlikte illerin (Erzurum, Bayburt, Erzincan)kalkınacağına işaret eden Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yahya Bulut, çalıştayların amacının kentin gelişim yönlerinin ortaya konularak, Erzurum’un daha yaşanabilir, konforlu bir kente dönüşebilmesi için projeler ortaya koymak olduğunu belirtti. Öğrencilerin yapmış olduğu çalışmaların yerel yöneticiler tarafından büyük takdir gördüğüne değinen Dekan Bulut, bölgede bulunan illerin sorunlarına yönelik çözüm üretme noktasında çalışmalarını hızla sürdürdüklerini kaydetti.

MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ’NİN DETAYLARI

Fakültenin kuruluşuna ve eğitim-öğretim faaliyetlerine değinen Dekan Bulut, “Mimarlık ve Tasarım Fakültesi 2010 yılında kurulmuştur. Fakültemiz Peyzaj Mimarlığı, Şehir ve Bölge Planlama, Mimarlık ve İç Mimarlık olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır.  1990 yılında Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulan Peyzaj Mimarlığı bölümü akademik personeli ve öğrencileri ile birlikte 2010 yılında Mimarlık ve Tasarım Fakültesine geçiş yapmıştır. Aynı yılda Şehir ve Bölge Planlama, Mimarlık ve İç Mimarlık bölümü kurulmuştur. Akademik personel hakkında bir bilgi verecek olursak, fakültemizde toplam 21 öğretim üyesi ve 7 tane Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.  Bölüm dağılımlarına baktığımız zaman, Peyzaj Mimarlığı bölümünde 14, Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde 8, Mimarlık bölümünde ise 6 tane öğretim üyesi bulunmaktadır. İç Mimarlık Bölümü de 2010 yılında kurulmuş olmasına rağmen şuanda yeterli akademik personel bulunmadığından dolayı öğrenci alımı gerçekleştiremiyoruz. Dolayısıyla yakın bir zamanda farklı üniversitelerde bulunan ÖYP kapsamında İç Mimarlarımızı yüksek lisans ve doktora amaçlı yolladık. Onlarda doktoralarını bitirdikten sonra öğretim üyesi olarak fakültemize dönecek ve bizde yakın bir gelecekte İç Mimarlık Bölümünü de açacağız. Bunların yanı sıra öğrenci yoğunluğumuza bakacak olursak fakültemizde toplam 768 tane de öğrenci bulunmaktadır. Şuanda eğitim-öğretimimize Ziraat Fakültesi Toprak binasının alt katında devam etmekteyiz. Ancak her ne kadar fiziki koşullarımız yeterli değilse de bu yıl içerisinde daha iyi bir fiziksel mekâna kavuşacağız. Yeni Mimarlık ve Tasarım Fakültesi binasının Batı Kampüsü içerisinde inşaatı devam etmektedir. 2017 yılının Temmuz ayında binamız bize teslim edilecek.  Bizde yeni binamızda eğitim-öğretim faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Yeni yapılan fakülte binası iç ve dış mekân organizasyonu ile öğrencilerin ve öğretim üyelerinin daha uygun/ferah mekânlarda çalışma, üretim, araştırma ve tasarım kapasitelerine katkıda bulunacaktır” diye konuştu.

ULUSAL VE ULUSLARARASI ÖĞRETİM ÜYESİ HAREKETLİLİĞİ

Fakülte kapsamında ulusal ve uluslararası bağlamda öğretim üyeleri-öğrenci hareketliliğine vurgu yapan Dekan Bulut, “Fakültemiz ulusal ve uluslararası öğretim üyesi hareketliliğine de çok önem vermektedir. Nitekim her yıl birkaç hocamız yurtdışında değişik ülkelere, kendi alanları ile ilgili ders vermeye gitmektedir. ERASMUS, FARABİ ve MEVLANA programları kapsamında yurtdışına giden hocalarımız oralarda derler veriyorlar.  Bu kapsamda geçen yıl 5 öğretim üyemiz Norveç, Macaristan, İtalya ve Estonya gibi farklı Avrupa ülkelerine 1 hafta boyunca ders vermeye gitmişlerdir. Aynı şekilde yine farkı ülkelerden öğretim üyeleri fakültemizde öğrencilerimize ders vermek amacı ile gelmişlerdir. Nitekim yakın bir zamanda Aralık ayında New York Üniversitesinden Mimar/Kentsel Tasarımcı Prof. Dr. Mitchel Joachim ile 14 gün boyunca 1 adet konferans, 1 adet panel, 2 radyo programı 14 günlük bir çalıştay düzenlemişlerdir. Burada öğrencilerle birlikte Geleceğin Kentleri Kentlerin Geleceği konulu bir çalıştay le maket çalışmaları yapılmıştır. Tabi buradan elde edilen maketler ile üniversitemizin salonunda ki alanda sergileme işlemlerini gerçekleştirdik. Ayrıca geçen hafta Estonya ‘dan Estonian University Of Life Sciences üniversitesinden Kadri Maikov isimli bir hocamız Peyzaj Mimarlığı bölümüne haelıng gardens  (sağlık bahçeleri) konusunda seminer vermiştir. Yurt dışı öğretim üyesi hareketliliğinin yanı sıra yurt dışı öğrenci hareketliliği, değişimi de fakültemizde söz konusudur. Fakültemizin farklı bölümlerinden her yıl farklı ülkelere belirli sürelerle öğrencilerimizi staj ve eğitim amaçlı olarak göndermekteyiz. Ayrıca daha önceki yıllarda fakültemize yabancı uyruklu öğrencilerde staj için gelmişlerdir” dedi.

FAKÜLTENİN ÖNCELİKLİ HEDEFLERİ

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi olarak öncelikli hedeflerinin 3’üncü nesil üniversite kapsamında çalışmalar yapmak olduğunu söyleyen Dekan Bulut, “Fakültemizin öncelikli hedefleri arasında kaliteli eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra Sayın rektörümüzün hedeflediği 3’üncü nesil üniversite olma yolunda fakültemizde 3’üncü nesil fakülte olarak çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir. 3’üncü nesil üniversitenin eğitim, öğretim ve AR-GE faaliyetleriyle bilimsel verileri toplum faydasına dönüştürebilen bir modeldir. Bu kapsamda fakültemiz Erzurum’da ki yerel yöneticiler, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşları ile iş birlikleri geliştirilerek mevcut bilginin topluma yansıma konusunda çalışmalar yapmaktadır. Temel hedeflerimizden birisi de Ulusal ve Uluslararası düzeyde çalışabilecek bilgiyi ve teknolojiyi doğru kullanabilen, çevreye, topluma ve etik değerlere saygılı, yaratıcı girişimci, çağdaş ve lider özelliklere sahip mezunlar yetiştirmektir” ifadelerini kullandı.

İL GELİŞİM SENERYOLARI

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü olarak 3 ilde İl Gelişim Senaryoları çalıştayları düzenlediklerinin altını çizen Dekan Bulat, “Şehir ve Bölge Planlama Bölümü bu hafta içerisinde 3 tane farklı kentte(Erzurum, Erzincan, Bayburt) il gelişim senaryoları konusunda çalışmalar yapmıştır ve bu çalışmalarda öğrencilerimizin yapmış olduğu çalışmalardır. Öğrencilerimizin yapmış olduğu her bir çalışma illerin yerel yöneticilerini davet etmek suretiyle il gelişim senaryoları hazırlamışlardır. Yapılan çalışmalar yerel yöneticilere sunulmuş ve büyük takdir toplamıştır. Dün Palandöken Dağı’nda Palan Otel’de yine aynı şekilde öğrencilerin hazırladıkları çalışmalar Erzurum kentinin yerel yöneticilerine sunulmuştur. Çalışmalar oldukça büyük bir beğeni ve takdir toplamıştır. Burada ki amaç kentin gelişim yönlerinin ortaya konulabilmesi, gelecekte Erzurum’un daha yaşanabilir, konforlu bir kente dönüşebilmesi için yapılan projelerin ortaya konulmasıdır. İl gelişim senaryolarının bir örneğini Erzincan’a da uygulandı, toplantılar yapıldı ve orada da öğrencilerin çalışmaları sergilendi.  Bundan sonrada yine bölgemizde bulunan kentlerin sorunlarına yönelik çözümler üretme noktasında çalışmalar hızlı bir şekilde devam edecektir. Buralardan elde edilen veriler ile yine kentin yöneticilerine sunumlar yaparak toplum, şehir faydasına çalışmalar yapmayı amaçlamaktayız” ifadelerine yer verdi.

ERZURUM İÇİN 6 SENARYO

Vizyon ve vurguları ile Erzurum için hazırlanan 6 senaryo şöyle:

1.            Markasıyla ilerleyen, hizmetiyle büyüleyen Erzurum

2.            Tarım ve hayvancılıkta pilot kent Erzurum

3.            Üreten, toplayan, dağıtan, lojistik merkez Erzurum; (Sanayi – lojistik – hub kent Erzurum)

4.            Eğitimiyle yükselen, turizmiyle sıçrayan Erzurum

5.            Krizlere ve şoklara dayanıklı Dirençli Kent Erzurum; (Sürdürülebilir enerji kenti)

6.            Kış kenti kimliği ile üreten, kalkınan, yaşanabilir ve sürdürülebilir Erzurum, (Karın eğlence hali Erzurum)

 
Erzurum’da hayvancılık koruma altında
 
Kalkınmada DAP-KUDAKA işbirliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da hayvancılık koruma altında
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Erzurum’da sürdürülen ...
İndirim her kesimi sevindirdi
KDV oranında indirim ve ÖTV uygulamasının Eylül ayına kadar uzatılacağı ...
Küçükoğlu beklentilerini paylaştı
Ayakkabı imalatı yapan Sebahattin Küçükoğlu, Erzurum’da ayakkabı sektörünün ...
 
MMO: ‘Erzurum’un kalkınması için varız’
Makine Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Abdülkadir Bayrakçeken, ...
DAİB Akademi devlet desteklerini paylaştı
Erzurum’da Eximbank kredileri ve ihracatçıya yönelik finans ve devlet destekleri tanıtıldı
KUDAKA'dan “Bizim Kaygımız Sizin Kaydınız” projesi
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından yürütülen “Bizim ...
 
Şenkaya’da Arı Yetiştiriciliği kurslarına yoğun ilgi
Şenkaya Halk Eğitim Merkezince açılan arı yetiştiriciliği kurslarına çiftçiler ...
Ağbal: “Yüzler gülmeye,başladı”
Erzurum Vergi ve İhracat Rekortmenleri Ödül Töreni, Sağlık Bakanı Recep ...
Ağbal ETÜ öğrencilerine seslendi
Maliye Bakanı Naci Ağbal, çeşitli programlar kapsamında geldiği Erzurum’da, ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva