Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan bir ihbar sonucu ortaya çıkan Büyükşehir Belediyesi'ndeki "kamulaştırma vurgunu" ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nın Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Küçükler, encümen üyeleri ve belediye yöneticileri hakkında verdiği soruşturma iznine yapılan itirazlar Danıştay tarafından reddedildi. Danıştay Birinci Daire Başkanlığı'nın Başkan Küçükler ve 28 kamu görevlisinin itirazını reddetmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı görevlerini kötüye kullanan bu kişiler hakkında iddianame hazırlayacak.
Kamulaştırma vurgunu iddialarında Büyükşehir Belediyesi'nin kamulaştırma yaptığı semtlerde, ev ve işyeri bulunmayan kişilere sahte tapular düzenlenerek 2,6 milyon liralık haksız ödeme yapıldığı belirtiliyordu. İddialarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 42 sayfalık "soruşturma izni" raporu aylar öncesinden Cumhuriyet Başsavcılığı'na tebliğ edilmişti. Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Küçükler ve diğer 28 kamu görevlisi hakkındaki yolsuzluk soruşturması ile ilgili olarak Danıştay'a itiraz etmişlerdi.
"BİZ ERZURUM'UN 25 KURUŞUNA HESAP YAPIYORUZ" DEMİŞTİ
Büyükşehir eski Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise vurgunun ortaya çıkmasının ardından yaptığı basın toplantısında," Biz Erzurum'un 25 kuruşu için hesap yaparken, böyle bir usulsüz ödemenin gerçekleşmiş olmasına üzüldük. Tümü sahte olan evrak, tapu, banka makbuzları düzenlenmiş. Üç imza ile para İller Bankası'ndan çekilmiş. Erzurum'da şu an biz 10 ayrı noktada kamulaştırma yapıyoruz. Bununla alakalı tüm dosyaları savcılığa intikal ettirdik. Şu anki gözüken rakam 2 milyon 600 bin lira. Bunun 1 milyon 600 lirası bloke edildi. Kayıp miktar, 1 milyon lira civarında" demişti.
400 KAMULAŞTIRMA DOSYASINA EL KONULMUŞTU
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nde ortaya çıkan "kamulaştırma vurgunu" ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcılığı tarafından yaklaşık 400 kamulaştırma dosyasına el konulmuştu. Sahte tapularla Büyükşehir Belediyesi'ni zarara uğrattığı iddiasıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler başta olmak üzere, İmar Dairesi'nde Memur İhsan Ö. İmar Dairesi Başkanı Ufuk D. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet E. Ö.,ve diğer yöneticiler hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan 'soruşturma izni' istenmiş, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri Ahmet Apa ve Cenk Hakan Karaduman'ın hazırladığı 42 sayfalık "ön inceleme 'raporu" tamamlanarak İçişleri Bakanı'nın onayına sunulmuştu.
MÜLKİYE BAŞMÜFETTİŞLERİNİN YOLSUZLUK RAPORU
Mülkiye Başmüfettişleri Ahmet Apa ve Cenk Hakan Karaduman'ın hazırladığı 42 sayfalık 2013/68 sayılı soruşturma izni raporunu dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, 18 Şubat 2013 günü onaylayarak imzalamıştı. Rapor tam 9 ay sonra 9 Eylül 2013 günü Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na tebliğ edilmişti. Mülkiye Başmüfettişleri Ahmet Apa ve Cenk Hakan Karaduman'ın hazırladığı 'soruşturma raporu' incelemesinde eski Başkan Küçükler'in İmar Dairesi Başkanlığı'ndaki yolsuzlukla birlikte, iş adamları S.Ş.'ye 1 milyon 225 milyara, M.C.'ye 1.5 milyon liralık bedeller tahsil edilmeden arsaların verildiği belirtilmişti.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN SORUŞTUMA İZNİ İSTENMİŞTİ
Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma genişletilirken el konulan 400 dosya, bilirkişi incelemesine verildi. Bilirkişilerin incelemesi tamamlandı ve dosyalar savcılığa iade edildi. Ardından Cumhuriyet Başsavcılığı'nin, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu ve Sayıştay Başkanlığına ihbarda bulunması üzerine 3 Sayıştay denetçisi belediyede inceleme yapmaya başladı. Savcılık, usulsüz ödeme ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı U.D., İmar ve Şehircilik Şube Müdürü A.S. ile memurlar İ.Ö., E.G. için İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni istedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve soruşturma kapsamında ismi geçenler, "Resmi belgede sahtecilik", "Görevi Kötüye Kullanma", "Nitelikli Dolandırıcılık" ve "Edimin İfasına Fesat Karıştırma" iddiaları ile suçlanıyor.
KÜÇÜKLER VE 28 KAMU GÖEVLİSİNE DANIŞTAY'DAN RED
Başta Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Küçükler olmak üzere, diğer 28 kamu görevlisi haklarındaki yolsuzluk soruşturması ile ilgili olarak Danıştay'a itiraz etmişlerdi. Danıştay Birinci Daire Başkanlığı 013/1730 sayılı kararı ile muhasebe görevlisi Serap Ö. Dışındaki diğer 28 kamu görevlisi hakkındaki itirazların reddine karar verdi. Danıştay'ın kararı ismi geçen kamu görevlilerine geçtiğimiz hafta tebliğ edildi.
İDDİANAME TANZİM EDİLECEK
Danıştay'ın itirazları reddetmesi üzerine, 'yolsuzluk' dosyası ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Resmi belgede sahtecilik", "Görevi Kötüye Kullanma", "Nitelikli Dolandırıcılık" ve "Edimin İfasına Fesat Karıştırma" suçlamaları ile iddianame hazırlanacak. Hazırlanan iddianamenin mahkemede kabul edilmesi halinde eski başkan Ahmet Küçükler ve diğer 27 kamu görevlisi yargı karşısında hesap verecek.