Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü ve Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı (KÜNİB) Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, 1980 yılında ABD ve Kanada’da yaşayan Türkler tarafından Türk-Amerikan ilikişkilerini geliştirmek amacıyla kurulan ATAA’nın (Amerikan-Türk Dernekleri Asamblesi) 10-12 Nisan 2014 tarihlerinde Washington DC’de düzenlediği 34. konferansına davetli konuşmacı olarak katıldı.
SUNUM
Konferansta, Prof. Dr. Korkmaz, “Yerelden Evrensele Bir Yolculuk: Kafkasya Üniversiteler Birliği” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmasına, Ardahan Üniversitesi ile Kafkasya Üniversiteler Birliği hakkında bilgi vererek başlayan Prof. Dr. Korkmaz, konuşmasının ikinci bölümünde özellikle “Tehlike Altındaki Diller Konferansı” ve “Kafkasya’nın Yüzleri” başlıklı KÜNİB projelerini katılımcılarla paylaştı. Büyük bir ilgi uyandıran tebliğin ardından projelerin ayrıntıları hakkında Rektör Prof. Dr. Korkmaz’a sorular yöneltildi. Gerek kaybolmakta olan diller gerekse yüz yaşını aşan ulu çınarlar ile ilgili bu tür araştırmaların ARÜ ve KÜNİB tarafından yapılıyor olmasını dinleyiciler dünya kültür hazinesi yapılan çok önemli katkılar olarak değerlendirdiler ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirttiler.
Konferansın bir diğer davetli konuşmacısı olan Coca Cola İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Bozer, “Kaybolmakta Olan Diller” ve “Kafkasya’nın Yüzleri” adlı projelere sponsorluk konusunda Prof. Dr. Korkmaz ile görüştü. Olumlu geçen görüşme sonucunda Prof. Dr. Korkmaz’ın, KÜNİB Başkanı olarak konuyu resmi bir başvuru ile Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanlığı’na sunması için ortak görüş oluşturuldu.
“Kafkasya’nın Yüzleri” adlı proje tamamlanınca, projedeki yüzleri dünyanın çeşitli ülkelerine taşıyacak olan fotoğraf sergisinin ilk ayağının T.C. Washington Büyükelçiliği’nde açılması hususunda Büyükelçiliğimizle yapılan görüşme olumlu sonuçlandı. Azerbaycan ve Gürcistan Büyükelçilerinin de katılacağı bir törenle açılması planlanan sergiye Washington Post başta olmak üzere ABD’nin saygın ve önemli basın kuruluşlarının da davet edilmesi kararlaştırıldı.
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, konferansın sona ermesinden sonra Washington DC’deki Türk Evi’ni ziyaret ederek orada yürütülen Türkçe dil dersleri hakkında bilgi aldılar.