bölgede birliğe ihtiyacımız var" dedi.
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz yaptığı açıklamada, Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin bir gelecek projesi olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
"Kafkas üniversiteler birliği Üniversitemizin ev sahipliğinde ve öncülüğünde kurulan bir birlik. Şu anda 42 üniversitenin katıldığı bu birlik aslında 7 üniversitenin katılımıyla 2009 yılında YÖK başkanımızın nezaretinde kuruldu. Üniversitemizin öncülüğünde bu birlik kısa zamanda şu an 8 farklı ülkeden 42 üniversitenin katıldığı birlik haline dönüştü. Birliğimize her geçen gün yeni müracaatlar oluyor. Ukrayna’dan, Rusya’dan, İran’dan, Irak’tan yeni üniversitelerin katılımı var. Biz bu katılımları değerlendiriyoruz ve önümüzdeki yıllarda ümit ediyoruz ki inşallah Ermenistan’la olan sorunlarımız çözülürde ve bu yakın komşumuzu da birliğimize davet ederiz. Çünkü burada barış ve huzurun olması için kötülükleri ve geçmişteki olumsuz hatıraları anarak, onları yenileyerek buradaki barışa ulaşmamız mümkün değildir."
ÖNCELİK BARIŞ VE HUZUR
Bölgede barışın ve huzurun sağlanması için özelikle Ermenistan’la dostluğun önemine dikkat çeken Rektör Korkmaz şöyle devam etti:"Bakın Almanya Fransa’yı baştanbaşa ezdi geçti, sonra Fransa ve müttefikleri Almanya’yı ezdi geçtiler yerle bir oldular. Ama şu an sınırlarını kaldırmışlar. Milyonlarca insanları öldü ve şu an sınırları yok, ortak olarak bir ülke şeklinde yaşıyorlar. Biz bu Kafkasya coğrafyasında artık yavaş yavaş bu birleşmeye doğru gitmeliyiz. Barışın ve huzurun sağlanması için birliğe ihtiyacımız var. Buda kötü zamanları anarak, onları sürekli gündemde tutarak değil de ortak noktalarımızı, dostluklarımızı, barışı, gelecekteki ortak çıkarlarımızı düşünerek böyle bir dünya kurabiliriz. Ermenistan doğrusu şu an çok kötü bir durumda, ekonomik açıdan çok kötü bir durumda biz onlara üzülüyoruz. Onlar bizim kardeşlerimiz ve biz 800 sene beraber yaşamışız onlarla. Çok büyük dostluklar kurmuşuz. Bunu yeniden tesis edebiliriz. Önemli olan geleceğe ortak olay kurabilme azminde olabilecek insanların yetişmesidir. Kinle hiçbir yere varamayız, düşmanlıkla hiçbir yere varamayız ve onlara da bize de çok zarar verir. Oysaki Ermeniler aslında çok güzel insanlardır. Osmanlı onlara tebaa sadıka demiştir, en sadık tema demiştir onlara. Aynı zamanda Osmanlının hem dışişlerini, hem ekonomisini, hem zanaat anlamındaki varlığını yürüten insanlardır. Onların ülkemizden ayrılması gerçekten çok büyük kayıplara sebep olmuştur. Ama biz bunu yeniden tesis edebiliriz. Onların çıkarları içinde bizim çıkarlarımız içinde yeniden tesis edebiliriz. İnşallah önümüzdeki yıllarda ben bu sorununda bu bağlamda çözüleceğini düşünüyorum"