Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Çanakkale’de Erzurum’un 122 şehidi var
Çanakkale’de Erzurum’un 122 şehidi var
ETSO’da, ‘Gıda Güvenliği’ gündemi
ETSO’da, ‘Gıda Güvenliği’ gündemi
Konut fiyat endeksi açıklandı
Konut fiyat endeksi açıklandı
Kurtulmuş’tan Aile hassasiyeti vurgusu
Kurtulmuş’tan Aile hassasiyeti vurgusu
Bakan Tekin’den bir ilk
Bakan Tekin’den bir ilk
HABERLER>GUNDEM
10 Haziran 2024 Pazartesi - 06:18

Kacır: 'Artık uzay liginde Türkiye A takımında'

Kacır, Türksat 6A'nın Türkiye'nin bugüne kadar ürettiği en değerli teknoloji ürünü olduğunu belirterek, "Bu yönüyle baktığım zaman aslında Türk sanayisinin geldiği seviyeyi de ispat ediyor. Türkiye böyle bir kabiliyete sahip 11 ülkeden biri. ' dedi

Kacır:  Artık uzay liginde Türkiye A takımında

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat 6A'nın Türkiye'nin bugüne kadar ürettiği en değerli teknoloji ürünü olduğunu belirterek, "Bu yönüyle baktığım zaman aslında Türk sanayisinin geldiği seviyeyi de ispat ediyor. Türkiye böyle bir kabiliyete sahip 11 ülkeden biri. Artık uzay liginde Türkiye A takımında. Bu, Türkiye'nin yüksek teknolojiyi ihraç etme kabiliyetini de perçinleyecek. Türkiye kendi uydularını geliştirmenin, üretmenin ötesinde, dünyanın uydu üreticisi ülkelerinden biri haline gelecek" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin 2'nci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in Yörünge Altı Araştırma Uçuşu öncesi Kocaeli'nin Gebze ilçesinde düzenlenen etkinliğin ardından açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin insanlı uzay araştırmalarında Alper Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği misyonla önemli bir başlangıç yaptığını hatırlatan Bakan Kacır, "O misyonda Uluslararası Uzay İstasyonunda 13 bilimsel deney gerçekleştirilmişti. Bu defa Yörünge Altı Araştırma Uçuşunda 7 farklı bilimsel deney Tuna Cihangir Atasever tarafından gerçekleştirildi. Bu kapsamda uzay koşullarının insan fizyolojisi ve biyolojisi üzerindeki etkileri, insan genetiği üzerindeki etkileri, insan metabolizması üzerindeki etkileri araştırıldı. Bunların bazıları Alper Gezeravcı'nın başlattığı projelerin devamı niteliğinde aslında. Bazı projelerde ilk kez bu misyonda icra edildi. Harvard Üniversitesi ile Sağlık Bilimleri Üniversitemiz birlikte bir proje gerçekleştirdiler. Uzay koşullarının beyindeki kan yayılımına etkisini ve aynı zamanda omurilik sıvısının dinamiğine olan etkisini araştırdılar" dedi.

"Gençler uzaya, teknolojiye, bilime çok güçlü şekilde ilgi duyuyor"

Bu önemli çalışmaların gençler ve çocuklar üzerinde olumlu etkiler oluşturduğunu kaydeden Bakan Kacır, "Bu misyonların en önemli çıktılarından biri gençler ve çocuklar üzerinde oluşturduğu etki. Biz bu etkinin ne kadar yüksek olduğunu, Alper Gezeravcı ile birlikte yaptığımız yurt seyahatlerinde gördük. Gittiğimiz her şehirde o şehrin en büyük etkinliklerini üniversitelerde icra ettik. Gördük ki Türk gençleri, Türk çocukları uzaya, teknolojiye, bilime çok güçlü şekilde ilgi duyuyorlar ve Alper Gezeravcı ile Tuna Cihangir Atasever'le başlayan yolculukta onlar bayrağı çok daha ileriye taşıyacaklar" diye konuştu.

"En doğru lokasyonda uzay limanı kurmayı hedefliyoruz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzaya bağımsız erişim programının önemli olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye bu anlamda kendi roketlerini geliştiren bir ülke. İstiyoruz ki kendi uydularımızı, kendi roketlerimizle uzaya fırlatabilelim. Bununla beraber Uluslararası uzay limanı inşası da bu hedefin bir parçası çünkü uzaya bağımsız erişim için böyle bir altyapıyı edinebilmeniz çok önemli. Bunu da bir uluslararası iş birliği ile gerçekleştirmek istiyoruz. Dünyada en doğru lokasyonda uzay limanı kurmayı hedefliyoruz. Bütün bunlar önümüzdeki yıllarda sonuç görecek projeler" şeklinde konuştu.

"Artık uzay liginde Türkiye A takımında"

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'ya ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Kacır, "Biz daha önce görüntüleme uydularını yerli ve milli olarak geliştirmiştik. Şimdi haberleşme uydularını da yerli ve milli olarak geliştiriyoruz. Türksat 6A, Türkiye'nin bugüne kadar ürettiği en değerli teknoloji ürünü. Yani 250 milyon dolarlık teknoloji ürününden bahsediyoruz. Bu yönüyle baktığım zaman aslında Türk sanayisinin geldiği seviyeyi de ispat ediyor. Türkiye böyle bir kabiliyete sahip 11 ülkeden biri. Artık uzay liginde Türkiye A takımında. Bu, Türkiye'nin yüksek teknolojiyi ihraç etme kabiliyetini de perçinleyecek. Türkiye kendi uydularını geliştirmenin, üretmenin ötesinde, dünyanın uydu üreticisi ülkelerinden biri haline gelecek. Bizlerde inşallah 8-14 Temmuz'da uzaya fırlatacağımız Türksat 6A ile birlikte yepyeni deneyimler kazanacağız ve bu deneyimleri yeni projeler ile önümüzdeki dönemde zenginleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

 
Erbaş Hac hizmetlerini açıkladı
 
Yumaklı: ‘En büyük denetçi tüketici’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atasever’in uzay yolculuğu başladı
Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in yer alacağı uçuşun ...
Uzay yolculuğu Erzurum'da heyecanla izlendi
Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in uzay yolculuğu ...
TÜRKPA Bakü Bildirisi açıklandı
Gafarova TÜRKPA 13. Genel Kurulu Toplantısı'nın başarıyla sona erdiğini ...
 
Milyonlarca hacı adayı Kabe'ye kavuştu
Hac farizasını yerine getirmek için mübarek beldelere gelen milyonlarca hacı adayı, Kabe'ye kavuştu.
Erbaş: 'Hac, vahyin rehberliğinde iman ile diriliştir'
Erbaş, Mekke'de düzenlediği basın toplantısında, “Filistin'in, Gazze'nin ...
Gazze'de can kaybı 36 bin 654'e yükseldi
İsrail'in yoğun bombardımana devam ettiği Gazze Şeridi'nde hayatını kaybeden ...
 
Askeri hastane Erzurum Lisesine devredildi
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Erzurum heyetini kabul etti.
Çiftçi: ‘İsraf yerine kanaati esas almalıyız’
Vali Mustafa Çiftçi, Dünya Çevre Günü Ve Türkiye Çevre Haftası vesilesiyle bir mesaj yayınladı.
Gazze'de can kaybı 36 bin 550'ye yükseldi
İsrail’in 242 gündür saldırdığı Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva