Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>EKONOMÄ°
2 Haziran 2023 Cuma - 14:11

KOBİ tanımı güncellendi

Varank, KOBİ tanımıyla ilgili önemli güncellemeler yaptıklarını belirterek, "Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler hem KOSGEB desteklerinden hem bankalarımızın farklı faiz desteklerinden daha fazla istifade edebilecek." ifadesini kullandı.

KOBİ tanımı güncellendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOBİ tanımıyla ilgili önemli güncellemeler yaptıklarını belirterek, "Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler hem KOSGEB desteklerinden hem bankalarımızın farklı faiz desteklerinden daha fazla istifade edebilecek." ifadesini kullandı.

Bakan Varank, Resmi Gazete'de yayımlanan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği'ne ilişkin TV NET'te katıldığı programda değerlendirmelerde bulundu.

KOBİ'lere devletin verdiği farklı destekler olduğunu anımsatan Varank, küçük, mikro ve orta ölçekli işletmelerin başta KOSGEB olmak üzere devletin farklı desteklerinden faydalanabildiğinin altını çizdi.

İşletmelerin kendilerinden bir talebi olduğunu aktaran Varank, şu ifadeleri kullandı:

"KOBİ tanımını güncelleyerek daha fazla firmanın KOBİ desteklerinden faydalanabilmesini istiyordu işletmelerimiz. Biz de bunu dikkate aldık ve Resmi Gazete'de KOBİ tanımıyla ilgili önemli güncellemeler yaptık. Artık KOBİ olabilmeniz için 250 milyon lira ve altında ciro değil 500 milyon lira ve altı ciroya sahipseniz KOBİ sınıfına giriyorsunuz. Küçük ölçekli işletmeler 125 milyon liralık ciroya kadar kabul ediliyordu, bu 250 milyon liraya çıkarıldı. Mikro ölçeklilerde de bu sınırı biraz daha yukarı taşımış olduk. Böylece mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler hem KOSGEB desteklerinden hem bankalarımızın farklı faiz desteklerinden daha fazla istifade edebilecek. Çok daha fazla şirket bu desteklere başvurabilecek."

Varank, Türkiye ekonomisinde KOBİ'lerin ağırlığının çok fazla olduğunu, bu değişikliği sektörün talep ettiğini söyledi.

KOBİ'lere dönük yapılan destekleri artırma çalışmalarının, gelecek süreçte işletmelere önemli katkı sağlayacağına işaret eden Varank, şunları kaydetti: "Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmasında ilan etti. Farklı destekleri önümüzdeki dönemde sürdürmeye devam edeceğiz. Şu anda yatırım iştahı üst seviyede. Türkiye'nin neresine gidersek gidelim işletmelerimizin birinci talebi 'Sayın Bakanım, yatırım yapacağız, bize arazi lazım. Organize sanayi bölgemiz (OSB) doldu, onu genişletmemiz lazım.' diyorlardı. Bu taleplerle çok karşılaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde eğer gerçekten üretimle, katma değerli üretimle kalkınan bir Türkiye'yi inşa etmek istiyorsak ki bizim formülümüz belli, her konuşmamızda bunu söylüyoruz. Yatırım, üretim, istihdam, ihracat. Bu formüle dönük desteklerimize devam edeceğiz. Türk sanayisi ve üretim ekosistemimizle üreten Türkiye'yi de 'Türkiye Yüzyılı'nı' da beraber inşa edeceğiz."

YENİ KOBİ TANIMI YÖNETMELİĞİ

25.05.2023 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan Yeni KOBİ Tanımı Yönetmeliği ile, mevcut yönetmeliğin uygulanmasında karşılaşılan problemlerin çözüme kavuşturulması, paydaşlar tarafından farklı anlaşılmalara mahal vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi, ölçme ve kontrol imkanı bulunmayan hususların asgariye indirilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması, KOBİ tanımı ve sınıflandırılmasında yer alan mali limitlerin günümüz ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden belirlenmesi sağlandı.

Bu çerçevede,

-KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 250 milyon TL’den 500 milyon TL’ye çıkartıldı.

Bu limit; Mikro Ölçekli İşletmelerde 5 milyon TL’ den 10 milyon TL’ ye, Küçük Ölçekli İşletmelerde 50 milyon TL’ den 100 milyon TL’ ye, Orta Ölçekli İşletmelerde 250 milyon TL’ den 500 milyon TL’ ye yükseltildi.

-Bir işletmede çalışan sayısının hesaplanmasında, sadece hizmet akdi ile çalıştırılanların dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapıldı.

-KOBİ beyanının geçerlilik tarihi netleştirilerek standart hale getirildi. Gelir vergisi mükellefleri için mart ayı sonu, kurumlar vergisi mükellefleri için ise nisan ayı sonu olarak belirlendi.

-İşletme türünün belirlenmesinde sadece sermaye oranının dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapıldı.

-Yönetmelik ve ekleri sadeleştirildi.

Yeni düzenleme ile oluşan KOBİ sınıflaması şöyle:

Mali kriteri 10 milyon TL olan ve 10’dan az çalışanı bulunan işletmeler Mikro İşletme, Mali kriteri 100 milyon TL olan ve 50’den az çalışanı bulunan işletmeler Küçük İşletme, Mali kriteri 500milyon TL olan ve 250’den dan az çalışanı bulunan işletmeler Orta Büyüklükteki İşletme olarak adlandırıldı.

 
KUDAKA’dan Kadın girişimcilere destek
 
Araçlar ateş topuna döndü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA’dan Kadın girişimcilere destek
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 2023 Yılı Sosyal ...
Şehitler Barajı 47 bin dekar araziyi suya kavuşturacak
Narman Şehitler Barajı tamamlandığında 47 bin 060 dekar zirai arazinin sulanmasını sağlayacak
Erzurum tarımında biyoenerji gündemi
Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek Amacıyla ...
 
KUDAKA’dan ‘Arasta Bayburt’ projesine destek
Bayburt'ta Yöresel Ürünlerin Tanıtımı ve İstihdam Fırsatları Sağlayan ...
TKDK’den 275 projeye destek
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK’nın) 2023 yılı içerisinde ...
Hisarcıklıoğlu güven tazeledi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanlığına yeniden M. Rifat Hisarcıklıoğlu seçildi.
 
DAİB Ekonomideki öncelikleri paylaştı
Tanrıver, ‘Ülke olarak bir seçim dönemini daha demokrasi şöleni havasında ...
Memiş TKDK desteklerini değerlendirdi
Erzurum’da IPARD III Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.
ETB ve ETSO TOGG almaya hak kazandı
TOBB'un 79. Olağan Genel Kurul'u kapsamında düzenlenen Hizmet Şeref Belgesi ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva