Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, 21 yıllık geçmişe sahip KAÜ’nün bölge üniversitesi olma yönünde emin adımlarla yürüdüğünü kaydetti.
Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, “İnsanı yaşat ki devlet yaşaşın” şairini ilke edinen bir KAÜ’nün zengin dil, tarih ve kültür birikimine sahip olan bölgenin ihtiyaç duyduğu alt yapıyı oluşturmak ve bu konuda derinlemesine araştırmalar yapmak, öncelikli hedefleri olduğunu belirtti.
Türkiyede sayıları 180’e yaklaşan üniversitelerin yurt dışından daha fazla yabancı öğrenciyi çekmek ve yükseköğretim potansiyelini daha iyi değerlendirmek durumunda olduklarına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Sami Özcan; “KAÜ’nün artık beklenen rol ve inovasyonu ve gelişimi kesintisiz kılmak üzere sürekli değişimi sağladığını, dolayısıyla yükseköğretim sistemi bu yeni gelişmeleri dikkate alarak, kendisini yeniden yapılandırdığını söyledi.
KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, İHA’ya yaptığı açıklamada, KAÜ’nün 760 öğretim üyesiyle hizmet verdiğini ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Sami Özcan; “KAÜ eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama faaliyetleri, 10 fakülte, 1 devlet konservetuarı, 3 yüksekokul, 7 meslek Yüksekokulu, 1 Bağımsız bölüm, 3 Enstitü ve 17 Araştırma ve Uygulama Merkezinde sürdürmektedir. 73 Profesör, 44 Doçent, 226 yardımcı doçent, 100 öğretim görevlisi, 36 okutman, 263 araştırma görevlisi ve 18 uzman olmak üzere toplam 760 öğretim görevlisi 198 personel bulunduğu KAÜ, yaklaşık 20 bin öğrenciye eğitim öğretim veriyor” dedi.
“İŞ DÜNYASI’NIN TALEPLERİ VE ÇAĞIN GEREKLERİNİ GÖZ ÖNÜNE ALARAK, KAÜ’DE YENİ BÖLÜMLER, ÖN LİSANS VE LİSANS ÜSTÜ PROGRAMLAR AÇMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
KAÜ’nün her geçen gün daha da büyüdüğünü vurgulayan Rektör Prof. Dr. Özcan; “KAÜ’de açacağımız yeni bölümler ile eğitim çeşitliliği ve kaliteyi daha da artıracağız. Daha fazla üniversite adayı öğrencinin tercihi olacağımızı tahmin ediyıorum. İş dünyasının talepleri ve çağın gereklerini göz önüne alarak, KAÜ’de yeni bölümler, ön lisans ve lisans üstü grogramlar açmaya devam edeceğiz. Yeni bölümlerde bilim dünyasına hizmet etmenin yanı sıra mezunlarımızla iş dünyasının beklentilerine de cevap verebiliyor olmanın mutluluğunu yaşayacağız. Araştırma odaklı bir üniversite olmak, hedeflerimizin başında geliyor. Bu amacın bir uzantısı olarak, uluslarası işbirliklerine büyük önem veriyoruz. Günümüzde yüksek öğretim hareketlilikten ve kürselleşmekten büyük ölçüde etkileniyor. KAÜ de küreselleşmenin farkında ve bu süreci müfredat geliştirme üzerine yapılan ortak projeler, çalışma ve araştırmalar dünyasındaki tüm üniversitelerin gündeminde yer alıyor” diye konuştu.
“KAÜ’DE 300’Ü AŞKIN YABANCI ÖĞRENCİMİZ VAR”
KAÜ’de 300’ü aşkın yabancı uyruklu öğrenci olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sami Özcan; “KAÜ’de çoğunluğu bölgemize yakın ülkelerden olmak kaydıyla 300’ü aşkın yabancı öğrencimiz de eğitim öğretimlerini sürdürüyor. Yabancı öğrenci sayısı KAÜ’nün uluslararası bir noktaya taşımatadır. Farklı ülkelerden birçok öğrencinin burada olması aynı zamanda Kars’ımız ve ülkemizin tanıtımına katkı sağlıyor. KAÜ yetişmiş insan gücünü topluma hazırlayan, ülkenin kalkınmasında önemli roller üstlenen en temel kurumların başında geliyor. Bu anlamda geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerin iyi donanımlı, kendilkerini her ortamda ifade edebilen, ülkenin kalkınmasında rol alabilecek bireyler olarak yetişmeleri bizim için büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.
KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, daha sonra özetle şunları söyledi:
“İnsanı yaşat ki devlet yaşaşın” şairini ilke edinen bir geleneğin mensupları olarak zengin bir dil, tarih ve kültür birikimine sahip olan bölgemizin ihtiyaç duyduğu alt yapıyı oluşturmak ve bu konuda derinlemesine araştırmalar yapmak, öncelikli hedefimizdir. KAÜ, bilim ve teknolojik alanda rekabet gücüne sahip, üretime yönelik, evrensel düzeyde eğitim ve öğretim veren, öğrencilerine sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif gelişim imkanları sunan, nitelikli eleman yetiştiren, özgün araştırmalara ve profesonel hizmet anlayışı ile ulusal ve uluslar arası düzeyde tercih edilen saygın bir üniversite olmayı ilke edinmiştir. Bu amacın kutsallığı, çalışmalarımızda katılımcı ve paylaşımcı olmayı, adeleti ve liyakati her şeyin üstünde tutmayı gerektirmektedir. Bölgemizin sahip olduğu zengilikleri, bilimsel projelerle ve AR-GE çalışmalarıyla katma değere dönüştürmeyi hedefliyoruz. Sanayicimizle, müteşebbisimizle, halkımızla barışık bir şekilde sahip olduğumuz her türlü potansiyeli bölgemizin ve ülkemizin hizmetine sunmak istiyoruz. Üniversite olarak şehrimizin ve bölgemizin gerek fiziki gerekse de sosyo-kültürel alanda etkili bir faktörü olmak arzusundayız.”