Hükümet, kişi başı geliri 10 bin dolar seviyesine gelen tüm ülkelerin düştüğü 'orta gelir tuzağı'nı aşmak için yeni teşviklere hazırlanıyor. Bilindiği üzere orta gelir tuzağına düşen ülkeler, kısır döngü içine girerek kişi başı milli gelirde 10 bin dolar seviyesini aşamıyor. Bu tehlikeyi gören hükümet, el ele çalışıp ortak üretim yapan işletmelere teşvik için kesenin ağzını açtı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, şirketleri birlikte hareket etmeye teşvik edecek "kümelenme" projesini hayata geçiriyor. Birlikte üretim yapan firmalara ilk etapta 30 milyon liralık destek sağlanacak. Böylece, Hakkâri'deki bir firma Edirne'deki firma ile işbirliği yaparak sanayi zinciri kuracak. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, "Kümelenmeyi başaran firmalar, toplu alımlar yaparak pazarlık gücünü artıracak ve daha uygun fiyatla hammadde veya ara malı tedarik edebilecekler" dedi.
ZİNCİR OLUŞACAK
Bakan Ergün, "Firmalarımıza 'bir araya gelin, birlikte hareket etme kültürünü geliştirin ve en iyi şartlarda rekabet edin' diyoruz. Yani Mardin'deki bir firma ile Edirne'deki işbirliği yapabilecek, el ele çalışabilecek. Bu çalışmada mekânsal birliktelikten değil, işbirliğinden söz ediyoruz" diye konuştu. Programın önemli bir ayağı olarak da Ulusal Küme Akademisi kurulacak. Buna göre, akademiyle şirketlerin bu alanda yapacağı işbirliklerinin kurulması için organizasyonlar yapılacak. Ayrıca enerji programları ve test laboratuvarlarının kurulması da desteklenecek.
Kümelenme programıyla 20 yeni ürün üretilecek
PROJE için ilk destek çağrısı 24 Ekim'de yapıldı ve bunun için 30 milyon lira ödenek ayrıldı. Bölge ihtiyaçlarına göre ödenek de artırılacak. Sanayi Bakanı Ergün, en az 10 kümede bin işletmenin bu destekten yararlanmasının hedeflendiğini belirterek "Programla 30 üniversitenin kümelenme girişiminde yer almasını amaçlıyoruz" dedi. Ergün'ün verdiği bilgiye göre, şirketlerin alım gücünü yükseltecek sistemle, ortak kullanıma yönelik 10 yapının oluşturulması ve bundan da bin işletmenin faydalanması, 20 adet yeni ürünün de piyasaya sürülmesi amaçlanıyor.
Şirketlerin rekabet gücü artacak
PROJE ile firmaların dünyada etkin bir şekilde rekabet edebilmelerini amaçladıklarını anlatan Ergün, "Örneğin İzmir'de gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar hammaddelerini Erzurum ve Kars gibi illerde üretilen ürünlerden sağlamak için işbirliği yapacak" diye konuştu. Şirketlerin hammadde elde etmek için lojistik sıkıntılar yaşadığını söyleyen Ergün "Firmalar kümelenme ile geliştirdiği işbirliğiyle toplu alım yapacak. Böylece hammadde veya ara malını uygun fiyatla alacak" dedi.