Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Öğretmenlik Meslek yasa teklifi Komisyonunda
Öğretmenlik Meslek yasa teklifi Komisyonunda
Yılmaz’dan TÜFE değerlendirmesi
Yılmaz’dan TÜFE değerlendirmesi
ASHB’den bir ilk
ASHB’den bir ilk
Erzurum pilot iller arasında
Erzurum pilot iller arasında
Rabiaana Mahallesinde bıçaklı kavga: 1 yaralı
Rabiaana Mahallesinde bıçaklı kavga: 1 yaralı
HABERLER>GUNDEM
8 Ocak 2012 Pazar - 12:58

Hainlerle aynı soyadı taşımamak için...

Erzurum Barosu avukatlarından Abdurrahim Fırat da yakınları terör örgütüne katılan ailelerin yaşadıkları baskı, utanç gibi sebeplerle soyadı...

Hainlerle aynı soyadı taşımamak için...

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çocukları veya yakınları dağa çıkanların aileleri mahkeme kararıyla soyadlarını değiştirmeyi tercih ediyor.
Son 25 yılda 2 bine yakın aile bu yola başvurdu. Yakınları terör örgütü saflarına katıldığı için sosyal hayattan dışlandıklarını, ayıplandıklarını belirten aileler, kendilerinin de terör mağduru olduğunu ifade ediyor. Kamu hizmetlerinden yararlanmak istediklerinde örgüte katılan yakınlarının 'karanlık gölgesi' ile karşılaştıklarını, bu durumun da kendilerini rahatsız ettiğini belirten aileler, "Bir teröristle, hainle akraba olmaktan rahatsızlık duyuyoruz." diyor.
2003'te İzmir'de terör örgütüne katıldıktan 3 yıl sonra İran'ın Kalareş bölgesinde güvenlik birimlerince öldürülen Ersin Sefil'in Erzurum'daki 7 yakını soyadlarını değiştirdi. 25 yaşındaki 5 çocuk babası Metin Sefil, 3 yıl önce babası Ömer Sefil'le birlikte 15 kişilik aile nüfusu olarak mahkeme kararıyla soyadlarını 'Göçmen' olarak değiştirmiş. Metin Sefil, kuzeninin 20 yıl önce ailesiyle birlikte köyden göç edip Konya'ya yerleştiğini, ardından da İzmir'de örgüte katıldığını söylüyor. Ailece Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine yürekten bağlı olduklarını anlatan Göçmen, şöyle konuşuyor: "Aynı devletin vatandaşıyız, aynı bayrağın altında yaşıyoruz. Aynı Allah'a inanıyoruz. Kuzenimin kandırılıp dağa çıkmasından ailece utanç duyduk, üzüldük. Soyadımızdan utanır olduk. Babam merhum olmadan önce kardeşlerimle birlikte 'Sefil' olan soyadımızı değiştirdik. Çocuklarımız okula gittiğinde arkadaşları 'teröristin akrabaları' diye aşağılanıyordu. Kaymakamlığa ya da bir kamu kurumuna gittiğimizde teröristle aynı soyadı taşıdığımız için farklı gözle bize bakılıyordu. Soyadımızı değiştirince üzerimizdeki toplumsal baskı kalktı."
Sülalesinden aynı soyadı taşıyan terörist çıkmasından rahatsızlık duyduğunu belirten 9 çocuk babası Şakir Sefil de, kendisinin de soyadını değiştirmek istediğini ancak köydeki tapu kadastro çalışmalarının sona ermesinin ardından harekete geçeceğini kaydetti. Şakir Sefil, "Soyadımızı taşıyan, kandırılmış bir yakınımızın terör örgütüne katılması bizleri rencide etti. Kamuda, sosyal yaşamda çok sıkıntı çektik, aşağılandık. Potansiyel terörist gözüyle bakılıyoruz, bu utançtan ve baskılardan kurtulmak için ailece soyadımızı değiştireceğiz." diyor. Ayşe Sefil ise eşiyle birlikte yeni bir soyadı alacakları günü özlemle beklediklerini dile getiriyor.
Erzurum Palandöken İlçe Nüfus Müdürü Mehmet Çakmur, mahkeme kararıyla her yıl çok sayıda soyadı değiştirildiğini ifade ediyor. Erzurum Barosu avukatlarından Abdurrahim Fırat da yakınları terör örgütüne katılan ailelerin yaşadıkları baskı, utanç gibi sebeplerle soyadı değiştirdiklerine dikkat çekiyor. Fırat, özellikle 1990'lı yıllarda yakınları terör örgütüne katılanlarla aynı soyadı taşıyanların büyük sıkıntı yaşadığına dikkat çekerek şunları söylüyor: "İl ve ilçelerde polis, jandarma uygulama noktalarındaki Genel Bilgi Taraması'nda (GBT) teröristlerle aynı soyadı taşıyanlar büyük sıkıntı çekiyordu. Varsa yeşil kartları iptal ediliyordu. Teröristle aynı yerin nüfusuna kayıtlı olup aynı soyadı taşımak, devletine, milletine bağlı vatandaşlar için ateşten gömlek gibiydi."

 
Teyo Emmi ''Ele Avuca Sığmadı''
 
TSK'dan dev adım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Polis artık kaydedecek
Polis artık bundan böyle gizli kamerayla olaylara müdahale edecek
İbrahim Erkal'la söyleşi
En büyük pişmanlığı ne?
Azer Bülbül hayatını kaybetti
Yaklaşık 20 gündür Antalya'da bir barda sahne alan ünlü sanatçı Azer Bülbül, ...
 
Büyükşehir’den "TEK TİP" açıklama
ANLAŞMANIN DIŞINA ÇIKTILAR
BDP Erzurum İl Başkanı gözaltına alındı
BDP Erzurum İl Başkanı gözaltına alındı
"Yapın dediler, şimdi yıkıyorlar"
Erzurum'da Taksicilerin Durak İsyanı Çözümlenemedi
 
Vali Öztürk Büyükşehir'e sert çıktı!
Vali Sebahattin Öztürk, "Köyü oraya kuranlar düşünsün" dedi.
Artık doktor reçetesine bile yazılıyor
ERZURUM'DA SABAH YAŞLISI, AKŞAM GENCİ; ŞİFA NİYETİNE
54 il müdürü görevden alınıyor
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer 70 yeni yönetici atadı. Performansı yeterli ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva