Erzurum son yıllarda turizm potansiyelini değerlendirerek turist sayılarını arttırmaya yönelik birçok aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Ancak Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü rakamlarına göre, turist sayılarında ilerlemeden çok gerileme var. 2014 yılında toplam 207 Bin turist ağırlayan Erzurum, bu sayısı 2014 yılında 176 Bine düşürdü. Son 5 yıllık rakamlarda da durum aynı. Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Başkanı Erdal Güzel, Erzurum’un turizme yönelik büyük bir potansiyelinin olduğunu ancak bölgesindeki turizm pastasından ortak pay almadığını ve bunun içinde büyük çaba harcaması gerektiğini ifade etti.
‘POTANSİYELİMİZİ HAYATA GEÇİREMİYORUZ’
Erzurum’un turizm karnesini yorumlayan Güzel, “Erzurum’u kalkındıracak en önemli argümanlardan birisi turizmdir. Bu konuda fazla potansiyelimiz olmasına rağmen fazla bir performans sağladığımız söylenemez. Erzurum’a gelen turist sayılarına baktığımız zaman 2011 yılından beri yerli ve yabancı turist sayılarında fazla bir artışın olmadığını görmekteyiz. 2011 yılında yerli 193 Bin 975, yabancı 27 Bin 47 toplamda da 221 Bin 47; 2012 yılında 198 Bin yerli, 24 Bin 244 yabancı, toplamda da 222 Bin; 2013 yılında 191 Bin 561 yerli, 31 Bin yabancı, toplamda 222 Bin 572; 2014 yılında 179 Bin 186 yerli, 28 Bin yabancı toplamda da 207 Bin 252; 2015 yılında ise 154 Bin 281 yerli, 22 Bin 304 yabancı, toplamda ise 176 Bin 585 turist Erzurum’u tercih etmiş. Bu rakamlara bakaraktan potansiyelimizi yeteri kadar hayata geçirmediğimiz anlaşılıyor.” dedi.
‘BÖLGEMİZDEKİ TURİST POTANSİYELİNDEN DAHA ÇOK YARARLANMALIYIZ’
Erzurum Konumu itibariyle daha çok turist alması gerekirken çok çok altında turist aldığına dikkat çeken Güzel, “Erzurum hinterlanttı açısından çoğu vilayete hitap edebilecek, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz sahilini el aldığımızda, turizm hareketleri incelendiğinde bir takım ipuçları ortaya çıkacaktır. Trabzon 2 Milyon 709 Bin sadece yerli, 764 Bin de yabancı turist almış. Yine bunun gibi Rize ve Ağrı’ya baktığımızda bize göre oldukça büyük bir turist alıyor. Bu bölgede sadece Erzurum ve bizden sonra da Erzincan’da turist sayısı çok azalıyor. Bu iller 2016 yılında daha da fazla beliyorlar. Erzurum merkezi il konumuyla bu illere gelen turistlerden daha fazla pasta payı almayı düşünmeli ve buna göre de bir yol haritası çizmelidir. Tur operatörlerine de büyük bir iş düşmektedir. Tur operatörleri nasıl ki Balkan ülkelerinde 5-6 farklı yeri gezdirilebiliyorsa, bizim bölgede de yapılan turlarda Erzurum’unda içine alınması gerekmektedir.” diye konuştu.
‘ANDORA YOLUNDA HİÇ İDDİALI DEĞİLİZ’
Erzurum’un Turizme yönelik büyük hayalleri olduğunu ifade eden Güzel, “Erzurum’a gelen turist rakamlarına bakılacak olursa hiç iddialı rakamlar değil. Geçen gün sayın yetkililerimiz; Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız İspanya ve Fransa arasındaki Andora’ya gitmişlerdir. Orayla ilgili bir takım müspet düşüncelerini ifade ettiler. Erzurum neden Andora olmasın dediler. Elbette ki hepimizin arzusu, düşüncesi bu doğrultudadır. Ama maalesef rakamlar bunu göstermemektedir. Yıllar önce Erzurum Davos olabilir mi diye düşünmüştük, bu gün ise Andora’ya doğru bir istikamet çizdik. 60 Bin nüfuslu Andora’nın nüfus hareketine bakacak olursak 10 Milyon civarında bir turist ağırladığı görünüyor ki bu fevkalade bir rakamdır. Elbette ki böyle bir hedefimizin olması bizi mutlu eder, arzumuzdur, olması gerekende budur. Ama bu 10 Milyon rakam bizim rakamlarımıza çok uzak. Bu gün Erzurum 20 Bin civarında yabancı turist almışsa, İstanbul Kapalı Çarşı’daki bir dükkânın aldığı turist sayısı bile değildir. Bu konuda eksikliklerimiz var. Belki tanıtım eksikliklerimiz var, Belki potansiyelimizi ifade etmekte zorluklarımız var. Erzurum’u kalkındıracak, geliştirecek aktörlerin başında turizm gelmektedir. Bu gün ki rakamlar iddialı bir halde olduğumuzu göstermemektedir. Turizme yönelik Erzurum’un büyük bir hareket etmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.