İspir'in Gültepe Köyünde oturan Bünyamin Atmaca (14) ile Yücel Keskin’in (17) Çoruh Nehri’nde balık tuttukları sırada Güllübağ Barajı'nın kapaklarının açılması sonucu boğularak can vermişti. İki gencin boğulmasına sebep olduğu gerekçesiyle Baraj üzerine kurulan HES Santrali'nin işletmecileri hakkında 3 yıldan 15 yıla kadar hapis istemi ile dava açıldı.
Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, Güllübağ Barajı'nın kapaklarının açılması üzerine Çoruh Nehri'nde su seviyesi yükseldi. Bunun sırada kayalıklar üzerinde balık tutan Bünyamin Atmaca ile Yücel Keskin’in boğularak yaşamını yitirdi. Olay sonrası hazırlanan bilirkişi raporunda, ”Baraj kapaklarının açılarak su verilmesi nedeniyle şirket yöneticisi ile ikaz levhalarını dikkate almadıkları gerekçesiyle boğulan çocukları eşit oranda tali kusurlu" buldu.
3 İLA 15 YIL ARASINDA HAPİS İSTENİYOR
Aynı bilirkişi raporunda Güllübağ Barajı üzerindeki özel sektöre ait HES Santrali'nin İşletme Müdürü Uğur Özdemir hakkında, ”H er ne kadar uyarı ve ikaz levhalarını yerel yöneticilere tebliğ etmiş ise de, olay günü Çoruh Nehri’ne su bırakılacağına ilişkin önceden yetkililere telefonla da olsa bildirmeyi ihmal etmesi nedeni ile tali kusurlu olduğu tespit edilmiştir" denildi.
Cumhuriyet Savcısı’nın iddianamesini tamamlaması ile Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Baraj İşletme Müdürü Uğur Özdemir hakkında ‘taksirle ölüme neden olmak’ suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis istemi ile dava açıldı.
“KUSURUMUZ YOK'
Mahkemede, ‘taksirle ölüme neden olmak’ suçundan ifade veren, Güllübağ Barajı İşletme Müdürü Uğur Özdemir, şunları söyledi:
“Bizim şirket olarak yol güzergâhı boyunca Çoruh Nehri'nde balık tutulmaması, yüzülmemesi yönünde uyarı levhalarımız mevcuttur. Aynı zamanda köy muhtarına ise halkın uyarılması konusunda talepte bulunduk. Bu güne kadar 50’ye yakın uyarı tabelası diktik. Olayın olduğu gün de genelde gündüz çalışma yapıyorduk. Biz fazla suyu barajın taşmaması için zaman zaman bırakırız. Enerji Bakanlığı’ndan herhangi bir eksiklik yönünde bize bir bildirim yapılmamıştır. Bizim suyu bırakmaya başlamamızdan itibaren uyarı yapılması da mümkün değildir” dedi.
MAHKEME ÇİZELGE İSTEDİ
Mahkeme, Güllübağ Hidroelektrik Baraj kapaklarının olay günü hangi saatte açıldığı, günlük enerji üretimi ile her gün kaç saat ve ne kadar miktarda su bırakıldığına yönelik ayrıntılı çizelgenin gönderilmesini ve tanığının dinlenmesini isteyerek duruşmayı ileri bir tarihte erteledi.
ÇOCUKLARIN AİLESİ TAZMİNAT DAVASI AÇACAK
Çoruh Nehri’nde, baraj kapaklarının elektrik üretilmesi için açılması sırasında balık tutarken boğularak ölen Bünyamin Atmacı’nın babası Zeki Atmaca ile, Yücel Keskin’in babası Dursun Ali Keskin, Erzurum Asliye Hukuk Mahkemesine, kusurlu şirket hakkında tazminat davası açacaklarını da ifade ettiler.