Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
TKK’da ata tohumu dönemi
TKK’da ata tohumu dönemi
Uraloğlu karayolu yolcu taşımacılığı verilerini açıkladı
Uraloğlu karayolu yolcu taşımacılığı verilerini açıkladı
Kurtulmuş küresel gelir eşitsizliğine dikkat çekti
Kurtulmuş küresel gelir eşitsizliğine dikkat çekti
Gazze’de can kaybı 46 bin 645’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 46 bin 645’e yükseldi
‘İnşallah Türkiye, terörsüz bir Türkiye olacak’
‘İnşallah Türkiye, terörsüz bir Türkiye olacak’
HABERLER>GUNDEM
17 Ekim 2014 Cuma - 09:33

Görmez gençlere seslendi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ülkedeki gençlik merkezi liderleri ve üniversitelerin gençlik kulüplerinin temsilcileri ile bir araya geldi.

Görmez gençlere seslendi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ülkedeki gençlik merkezi liderleri ve üniversitelerin gençlik kulüplerinin temsilcileri ile bir araya geldi.
Bu yıl ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın ana teması olarak belirlenen ‘Cami ve Gençlik’ etkinlikleri kapsamında ‘Diyanet-Gençlik Buluşması’ düzenlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda gerçekleşen buluşmada konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Diyanet ile gençlik arasındaki diyaloğun önemine dikkat çekti.
Diyanet olarak gençlerle yeni bir iletişim dili kurmanın gerekliliğine değinen Başkan Görmez, Kur’an-ı Kerim’den örnekler vererek, Kuran’ın da Allah ile insanlar arasında bir diyalog olduğunu, bir talimat olmadığını dile getirdi.
Camilerde gençlerle iletişim konusunda yeni bir metoda geçilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Görmez, gençlere hitaben yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;
“GENÇLERLE İLETİŞİMDE YENİ BİR METODA İHTİYACIMIZ VAR…”
Allah, kendi varlığını bile insana izah ederken, diyalog kurarak, soru sorarak izah ediyor. Aklımıza, gönlümüze hitap ediyor. Bizim de camilerde bu metoda geçmemiz gerekiyor. Camide, vaizin kürsüye oturup bir saat boyunca hiçbir soru almadan, hiçbir cevap vermeden, hiç kimseyle bir diyalog kurmadan vaaz etmesi doğru değildir. Bu Peygamberi metoda da aykırıdır. Hz. Peygamber’in hayatında böyle bir şey yoktur. Bir saat boyunca, Resul-i Ekrem’in kürsüden, insanlara sadece anlatıp, insanların hiçbir müdahalesini almadan, hiçbir sorusuna cevap vermeden yaptığı bir konuşma yoktur. Ancak biz bu hatalı metotta ısrar ediyoruz. Sonrada gençler neden camiye gelmiyor diye hayıflanıyoruz.
“CAMİ VE GENÇLİK HAFTASINDA ATACAĞIMIZ EN BÜYÜK ADIM, CAMİLERİN İÇİNİ SICAK BİR ATMOSFERE DÖNÜŞTÜRMEKTİR…”
Cami ve Gençlik haftasında, atacağımız en büyük adım, camilerin içini sıcak bir atmosfere dönüştürmektir. Peygamber Efendimiz dönemindeki cami sıcaklığının onda birini bile biz camilerimize taşıyabilirsek, inanıyorum ki gençlerimiz camiyi terk etmezler. O zaman çok daha farklı bir atmosferi, çok daha farklı güzellikleri birlikte yaşarız. Bunun için de, sizden destek bekliyoruz. Siz bize destek vereceksiniz, katkı sunacaksınız. Bizlerde istişarelerle, sizin düşüncelerinizi alarak, bu değişiklikleri yapmalıyız. Hz. Peygamber’in mescitte gençlerle ve diğer ashabıyla kurduğu ilişki, her türlü takdirin fevkindedir. Bu diyalog metodu, Kur’an’ın metodudur.
“NAMAZ, ALLAH İLE KUL ARASINDA BİR DİYALOGDUR…”
Camiyle birlikte gençlerle konuşmamız gereken en önemli şey, namazdır. Çünkü namaz hem insanın miracıdır ve kalbinizin yücelmesini istiyorsanız, yeryüzünde yüce duygularla, düşüncelerle yaşamak istiyorsanız, namaz Allah ile aranızda bir diyalogdur. Kur’an’da bazı insanlarla ilgili “Namazı kaybettiler ve şehvetlerine uydular” mealinde bir eleştiri vardır. Bu iki cümle birbirine bağlıdır. İnsanlık namazı kaybettiği zaman, o diyaloğu kaybeder, Allah ile diyaloğunun kendisine kazandırdığı o yüce duyguları kaybeder. Bunu kaybettiği zaman da, arzularının esiri olur. Belki gençlik döneminde hiçbir zaman unutmamamız gereken bir husustur bu. Namazı kaybetmeyin gençler. Namazı kaybetmek, inanan bir genç için çok büyük bir eksiklik olur. İkinci adım ise, caminin içindeki atmosferi hep birlikte değiştirmeliyiz. Oraya gelen cemaatimiz, cami cemaati, kendini caminin yegane sahibi, sizleri de oraya ara sıra gelen misafir gibi görmemelidir.
“VARLIK, MADDEDEN İBARET DEĞİL.”
Hangi üniversitede okursanız okuyun, dört konuda inancınız ve bilginiz tam olmalıdır.  Bir Müslüman genç, dört konuda donanımlı olmalıdır. Birincisi varlık… Varlık dendiğinde, varlığın maddeden ve fizikten ibaret olmadığını, varlığın ardında bir mana olduğunu, fiziğin ardında bir metafizik olduğunu bilen bir anlayışa sahip olmalı. Bunun hakkında kitaplar okumalı. Çünkü Müslümanın varlık anlayışı bellidir.
“VAHİY, EN TEMEL BİLGİ KAYNAĞIDIR…”
İkincisi bilgi konusu… Bilginin sadece aklın ürettiği bilgiden ibaret olmadığını, vahyin en temel bilgi kaynaklarından biri olduğunu, ama vahiyle akıl arasında, bir bağ olduğunu çok iyi bilmeli. Küçük kitabı (insan), büyük kitabı (kainat), en büyük kitabı (Kur’an-ı Kerim) okumak gerekmektedir. Bu üç kitap arasında muhteşem bir ilişki vardır. Dikkat ederseniz, her üç kitap da ayetlerden oluşur. İnsanın gözü bir ayet olduğu gibi, yıldızlar birer ayet olduğu gibi, Kur’an’ın her bir satırı veya her bir ifadesi de bir ayettir. Bunlar hep birlikte yaratıcının varlık ve birliğini bize hatırlatır.
“İNSAN DEĞERLİ BİR VARLIKTIR…”
Üçüncüsü, insan etten ve kemikten ibaret bir varlık değildir. İnsan, muhteşem bir varlıktır. Hz. Peygamber, Kabe’ye şöyle hitap ediyor: ‘Kabe, ne kadar yücesin, hoşsun. Şanın ne kadar yüce. Ama Allah’a and olsun ki bir müminin kalbi senden daha yücedir.’ Dolayısıyla insan değerli bir varlık. Bizim insan anlayışımız belli.
“HAYAT DÜNYADAN İBARET DEĞİLDİR. ÇOK DAHA EBEDİ BİR HAYAT VAR…”
Son olarak, alem tasavvurumuz, dünyadan ibaret değildir. Bizim alem tasavvurumuz dünyadan ibaret değil, hayat dünyadan ibaret değil. Çok daha ebedi bir hayat var. Bu dört konuda bizim oturmuş fikir ve düşüncelerimiz olmalıdır.
Programda gençlerin sorun, öneri ve projelerini de dinleyen Başkan Görmez, programın sonunda gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

 
KÜNİB İnsanlık Tarihine önemli bir not düştü
 
Kardelen Tv yeni yayın dönemi tanıtımını yaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da Camiler Haftası manevi coşkusu
Erzurum Müftüsü Hasan Çınar Camiiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle ...
ESTP Vergi indirimi istedi
ESTP Başkanı Güvenli, “Vergilendirme açısından Türkiye’nin doğusu ile ...
Erzurum’da 76 yatırım tamamlandı
İnşaat mevsiminin hızlandığı Temmuz, Eylül aylarının bir önceki döneme ...
 
Altıparmak’tan Mahallebaşılılara müjde
2014 3’üncü Dönem İl Koordinasyon Toplantısında konuşan Vali Ahmet Altıparmak ...
Doğan sordu, Altıparmak cevaplandırdı
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak Habertürk’ te canlı yayınlanan BAKIŞ ...
Şüheda’ya mevlitli vefa
Erzurum’da Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri başladı.
 
‘Medeniyet projesi olan bir milletiz’
Altıparmak’’ Bizler bir medeniyet ölçüsü olan, bir medeniyet projesi olan ...
Erzurum ‘hava’sına kavuşacak
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Erzurum’un daha temiz bir havaya sahip ...
ESTP’den 74’üncü madde talebi
Kamuoyunun uzun zamandır merakla beklediği 6552 Sayılı Torba Yasa, yürürlüğe ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva