Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artıyor
Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artıyor
Yüksel: ‘Yeni deliller sunduk’
Yüksel: ‘Yeni deliller sunduk’
Çevre ve sağlıkta yeni dönem
Çevre ve sağlıkta yeni dönem
Türkiye Koruyucu Aile hizmetiyle gündemde
Türkiye Koruyucu Aile hizmetiyle gündemde
Asil Türk Milletine Şampiyonluk Yakışır
Asil Türk Milletine Şampiyonluk Yakışır
HABERLER>EKONOMÄ°
2 Nisan 2016 Cumartesi - 09:44

Erzurum’dan ihracatta yüzde 65’lik Artış

Erzurum’dan 2016 yılı ocak döneminde 1.1 milyon, şubat döneminde 1.2 milyon, mart ayında ise 2.9 milyon dolarlık ihracat kaydedildi. İlden mart ayında yapılan ihracat değeri ocak ayına göre yüzde 77,63, şubat ayına göre de yüzde 64,13 oranında arttı.

Erzurum’dan ihracatta yüzde 65’lik Artış

Türkiye ihracatçılar Meclisi(TİM) Mart ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’dan mart ayında 2.0 milyon dolar, 2016’nın ilk üç ayında ise 4.3 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği bildirildi. Erzurum mart ayı ihracat değeri bakımından bölge illeri sıralamasında 5, üç aylık ölçütte ise 7’inci sırada yer aldı.

TİM VERİLERİ

Erzurum’dan 2016 yılı ocak döneminde 1.1 milyon, şubat döneminde 1.2 milyon, mart ayında ise 2.9 milyon dolarlık ihracat kaydedildi. İlden mart ayında yapılan ihracat değeri ocak ayına göre yüzde 77,63, şubat ayına göre de yüzde 64,13 oranında arttı. Erzurum’un mart ayı ihracat değeri ülke toplamında yüzde 0,17’lik oran gösterdi.

MART AYI VERİLERİ

DOSİAD araştırma sonuçlarına göre, Mart ayında Erzurum’dan 2.0 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesinden 3.9 milyon, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden 17.9 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden 56.9 milyon, ülkede ise 11.4 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Erzurum’un mart ayı payı KUDAKA Bölgesinde yüzde 51,49, Kuzeydoğu’da yüzde 11,19, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 3,52 olarak ölçüldü.

ÜÇ AYLIK İHRACAT

Ocak-Mart ekseninde Erzurum’dan 4,3 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesinden 9,2 milyon, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden 48,3 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden 166,7 milyon, ülkede ise 31,3 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Erzurum’un üç aylık ihracat payı KUDAKA Bölgesinde yüzde 47,4, Kuzeydoğu’da yüzde 9,02, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 2,61 olarak hesaplandı.

İLLER DAĞILIMI

Mart ayında Malatya’dan 28.8 milyon, Elazığ’dan 7.0 milyon, Iğdır’dan 8.7 milyon, Ağrı’dan 5.0 milyon, Van’dan 1.7 milyon, Hakkari’den 1.9 milyon, Erzurum’dan 2.0 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. İlk üç ay diliminde ise Malatya’dan 82.4, Elazığ’dan 26.0, Iğdır’dan 21.7, Ağrı’dan 16.9, Van’dan 5.8, Hakkari’den 5.7, Erzurum’dan 4,3 milyonluk ihracat yapıldı.

İHRACAT, MART AYINDA YÜZDE 2,6 ARTIŞLA 11,5 MİLYAR DOLAR OLDU

Cumhurbaşkanlığı heyeti ile ABD'de olan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı:

İHRACATIMIZ YENİDEN YÜKSELİŞ TRENDİNE GİRDİ.

İhracat, Mart ayında yüzde 2,6 artışla 11,5 milyar dolar oldu.Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Mart ayı ihracat verilerini açıkladı. Buna göre Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 2,6 artışla 11,5 milyar dolar oldu. Sektörel bazda Otomotiv sektörü, 2 milyar dolarla ihracat liderliğini sürdürürken, bunu Hazırgiyim ve Konfeksiyon, ardından Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü takip etti.

YENİ PAZARLAR

 TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın arka arkaya iki ay artış göstermesinin ihracatçının motivasyonunu artırdığına değinerek, yükselişin sürekliliği için yeni pazarları işaret etti.

Büyükekşi, “2016 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Başkanlığında bugüne kadar 6 ülkeye ziyaret gerçekleştirdik. İhracatçılar olarak bu ziyaretlerde ülkemizin potansiyelini anlattık. Şimdi ise dünyanın en büyük ekonomisi, ABD'deyiz. Dünyaya yön veren bu devasa ekonomiden öğrenecek çok şeyimiz var” dedi.

HABERLEŞME SEKTÖRÜ

Büyükekşi, “Elektronik haberleşme sektöründe Dünya'da bir ilk olan 4,5G, Türkiye'nin yaşadığı büyük atılımın en önemli göstergelerinden biri” dedi.   Türkiye, ihracatta 14 ayın ardından Şubatta yakaladığı yükseliş performansını Mart ayında da devam ettirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Mart ayı verilerine göre ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 artışla 11,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yılın ilk 3 ayında toplam ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 gerileme ile 33,4  milyar dolar olurken, aynı dönemde kilogram bazında yüzde 10,9 oranındaki artış dikkat çekti. Mart ayında parite etkisi ise 117 milyon dolar oldu. Uzun bir süreden sonra paritenin etkisi pozitif gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde ise ihracat yüzde 9,2 düşüşle 140,3 milyar dolar oldu.

İHRACAT EN’LERİ

 TİM verilerine göre Mart ayında en fazla ihracatı 2 milyar dolar ile Otomotiv sektörü yaparken, bunu 1,5 milyar dolar ihracatla  Hazırgiyim ve Konfeksiyon, ardından 1,2 milyar dolar ile  Kimyevi Maddeler ve Mamulleri  sektörü takip etti. Mart ayında en fazla ihracat artışı yakalayan sektör ise yüzde 69 ile Gemi ve Yat sektörü olurken, Mücevher sektörünün ihracatı yüzde 24,7, Savunma ve Havacılık Sanayii sektörünün ihracatı ise yüzde 21 artış gösterdi.

AB'YE İHRACAT ARTIŞ EĞİLİMİNİ SÜRDÜRÜYOR

Mart ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya'ya ihracat yüzde 12,4, İngiltere'ye yüzde 4,8, İtalya'ya ise yüzde 15,4 artış gösterdi. Irak'a ihracat yüzde 12,8 ve ABD'ye ihracat yüzde 0,3 oranında azalış gösterdi. Ayrıca Mart ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı gerçekleşen ülke yüzde 53,9 ile Hollanda oldu. İkinci sırada ise ambargonun kalkmasının ardından yüzde 44,2 artış ile İran yer aldı. Mart ayında ihracat artışında genel olarak öne çıkan diğer ülkelere bakıldığında ise Dubai'ye ihracat yüzde 482,5 artarken, İzlanda'ya yüzde 257,2 artış gösterdi. Bölgeler bazında da geçtiğimiz ay AB'ye ihracat yüzde 13,9 artarken Ortadoğu'ya ihracat yüzde 1,6, Afrika'ya ihracat yüzde 6,5, Kuzey Amerika'ya ihracat yüzde 1,7 ve BDT'ye ihracat yüzde 22,2 oranında geriledi.

İLK ON İL

 En fazla ihracat yapan ilk 10 ile bakıldığında ise Mart ayında ihracat İstanbul'da yüzde 3,4, Bursa'da yüzde 4,8, İzmir'de yüzde 5,4, Gaziantep'de yüzde 14,1, Manisa'da yüzde 19,2, Denizli'de yüzde 5,3 ve Hatay'da ise yüzde 1,9 arttı.

İHRACAT ARTIŞI İHRACATÇIYA MOTİVASYON SAĞLADI

Mart ayında yükselişini sürdüren ihracat verilerinin ihracatçılar adına motivasyon sağladığına işaret eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, başarılarının sürmesi için yurtdışı temaslarını arttırdıklarını ve yeni pazarlar için önemli adımlar attıklarını dile getirdi. Büyükekşi, “2016 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Başkanlığında bugüne kadar 6 ülkeye ziyaret gerçekleştirdik. İhracatçılar olarak bu ziyaretlerde hem ülkemiz potansiyelini anlattık, hem de gittiğimiz ülkeleri yeniden keşfettik. Şimdi ise dünyanın en büyük ekonomisi, en büyük ikinci ihracatçısı ve en büyük ithalatçısı konumunda bulunan ABD'deyiz.” dedi.

“KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK”

ABD'nin “Ulusal İnovasyon Stratejisi”ni 1945-1950 yıllarında ortaya koyduğunu, Türkiye'nin o dönemde henüz dışarı bile açılmadığını anımsatan Büyükekşi, “ABD ekonomisi, bugünkü konumuna geçtiğimiz yüzyıl boyunca Ar-Ge'ye, inovasyona, girişimciliğe yatırım yaparak geldi. Bizim önümüzde bir yüzyıl daha bekleyecek zamanımız yok. Bir an önce bu alanlarda sıçrama yapmamız gerek. Dünya'da teknoloji yoğun şirketlerin yükselişine tanık oluyoruz. Goldman Sachs tarafından yapılan en büyük piyasa değerine sahip şirketler sıralamasında, 2005 listesindeki ilk 20 büyük şirketin sadece 5'inin 2015'te de yer bulduğunu görüyoruz. 2015'te dünyanın en büyük 20 firması olarak listeye girenlerin 8'i Apple, Facebook, Google gibi internet ve bilgisayar şirketlerinden oluşuyor. Dünya'nın perakende devi Wal-Mart ise listede bulunmuyor. Bu durum, teknoloji konusunda çağı yakalayan şirketlerin liderliğe oynadığını bir kez daha bizlere kanıtlıyor” şeklinde konuştu.

DÜNYA ARTIK START-UP'LARI KONUŞUYOR.

Büyükekşi, asırlık petrol, elektrik, otomotiv ve perakende sektörü şirketlerine sahip olan ABD'de son 30 yıla damgasını vuran start-up şirketlerinin büyük başarılar ortaya koyduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Start-up şirketlerine en iyi örneklerden biri hiç şüphesiz 20 yılda 390 milyar dolar piyasa değerine ulaşan 'Google'dır. Türkiye'de ise girişimcilik ekosistemi henüz yeni yeni oluşuyor. Buna rağmen, 15 yılda 589 milyon dolar değere ulaşan yemeksepeti.com gibi bazı firmalarımızın başarı hikayeleri bizlere umut veriyor. Girişimcilik ve inovasyon alanında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla bu başarı hikayelerinin artarak devam edeceğine inanıyoruz. Bugün ABD'de, önde gelen üniversitelerin matematik, mühendislik gibi bölümlerinin başında Çinli, Hindistanlı akademisyenleri görüyoruz. Biz de yakın coğrafyanın dahi çocuklarını ülkemize çekerek Türkiye'yi bir fırsatlar ülkesi haline getirebiliriz.”

Dünya'da bir ilk olan 4,5G, Türkiye'nin yaşadığı büyük atılımın en önemli göstergelerinden biri.

Türkiye, 98'de 2G ile, 2009'da da 3G ile tanışmış bir ülke. Bugün itibariyle de Dünya'da bir ilk olan 4,5G'ye geçişin heyecanını yaşıyoruz. 4,5G ile beraber mobil internet 12 kat daha hızlı olacak. Bu gelişme ekonomimize de büyük katkılar sunacak. Genişbant erişimindeki her yüzde 10'luk artışın, ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarında yüzde 1-1,5 büyüme sağladığı dikkate alındığında ülkemize etkisi olumlu olacak.

BÜYÜME, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN DİNAMİZMİNİ VE POTANSİYELİNİ GÖSTERİYOR

2015 yılında yüzde 4, 2015 yılı son çeyreğinde de yüzde 5,7 olarak gelen büyüme verisi, Türkiye'nin, en karamsar küresel ortamda dahi potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.

Beklediğimiz ve daha önce de ifade ettiğimiz gibi son çeyrekte net ihracat büyümeye yüzde 1,3 pozitif katkı verdi.

Hükümetimizden beklediğimiz, net ihracatın büyümeye sürekli pozitif katkı vermesini sağlayacak politikalar izlemesi.

2016'da da IMF, Dünya Bankası gibi kurumların beklentilerinden daha yüksek hızda büyüyeceğiz.

DEĞERLENDİRME

 Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜİK tarafından açıklanan büyüme verisi ile ilgili olarak şunları söyledi: 2015'in ilk aylarında, gerek yurtiçinde gerek yurtdışında Türkiye için büyüme beklentileri bugün gördüğümüz rakamların altındaydı. Her çeyrek için açıklanan veriler, karamsar olanları mahcup etti.

 

Bugün gördüğümüz yüzde 4 yıllık büyüme oranı ve yüzde 5,7 son çeyrek büyümesi  Türkiye ekonomisinin dinamizmini ve potansiyelini güzel bir şekilde ortaya koydu. Çevremizde sorunlu ülkelerin olduğu küresel ekonominin hala zayıf gittiği ortamda dahi ekonomimiz pek çok ülkeden daha iyi  bir büyüme hızı yakaladıBiz ihracatçılar olarak ülkemizin potansiyeline ve ekonomimizin parlak geleceğine inanıyoruz.

NET İHRACAT KATKISI

Gelen büyüme verisinden memnun olmamızın bir nedeni de ekonominin son çeyrekte net ihracat katkısı ile büyümüş olması. Son çeyrekte net ihracatın büyümeye katkısının yüzde 1,3 gibi yüksek düzeyde gerçekleşmesi. Son haftalardaki açıklamalarımızda, 4. Çeyrekte büyümenin pozitif net ihracat katkısı ile gerçekleşmesini beklediğimizi ifade etmiştik. Dış ticaret açığımızda dişe dokunur bir gerileme var ama katkının pozitif olmasında özellikle mal ihracatında yaşanan reel artış belirleyici oldu. Mal ve hizmet ihracatında son çeyrekte yaklaşık yüzde 2,1'lik reel artış meydana gelirken, mal ve hizmet ithalatında ise yüzde 2,6'lık reel düşüş gördük. Son aylarda turizm gelirlerinde yaşanan düşüş olmasaydı daha yüksek bir net ihracat katkısı da görebilirdik.

BEKLENTİ

Biz istiyoruz ki; net ihracat büyümeye her zaman pozitif katkı versin. Hükümetimizden beklentimiz de, bu katkının sürekliliğini sağlayacak adımlar atması. OVP'deki son güncellemede 2016-2018 döneminde her yıl için net ihracatın pozitif katkı vermesine yönelik rakamlara yer verildi. Aynı şekilde, açıklanan 25 öncelikli dönüşüm programı da bu amaca hizmet ediyor. Her ikisi için de hükümetimizden net ve somut adımlar bekliyoruz.

Hazırlıklar iyi yapıldı, planlar net şekilde belirlendi, hedeflere yönelik rakamlar açıkça  ortaya kondu. Şimdi sıra uygulamada. Küresel konjonktür, Türkiye ekonomisindeki yeniden yapılanma için bize biraz daha süre tanıyor. Bu süreyi iyi bir şekilde değerlendirip, aksiyona geçmemiz gerekiyor

 Türkiye'nin iç ve dış çevresinde yaşanan gelişmeler, başka bir ülkede yaşansa o ülke ekonomisi ciddi yara alabilirdi. Ancak Türkiye'nin sağlam bir bağışıklık sistemi var. Güçlü ve sağduyulu bir bünyemiz var. Proaktif ve kıpır kıpır ihracatçılarımız var. En zor dönemde bile sattığı mal miktarını, ihracat yaptığı ülke sayısını artıran bir ekosistemimiz var. O nedenle hem büyüme hem ihracat adına, 2016 için iyimseriz. Umutluyuz demiyoruz, görünen köy kılavuz istemez: iyi performans göstereceğimizi biliyoruz. Eğer Hükümetimizden ihracatımızın desteklenmesine yönelik sunduğumuz değişiklik önerilerimize de cevap alabilirsek, daha da iyi bir performans gösterebiliriz.

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 2023 Konferansı
 
384 terörist öldürüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halıcılık Sektöründe Büyükşehir konsepti
Büyükşehir Belediyesi, kentte halı üretiminin yaygınlaşması amacıyla çalışmalarına hız verdi.
DAP İdaresi’nden meyveciliğe destek
DAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin “Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi ...
Teşvikte 303 eşiği
Ekonomi Bakanlığı 2016 yılı şubat dönemi teşvikli yatırım verilerini paylaştı.
 
ETSO Meclisi'ne, ''KOBİGEL'' Sunumu
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ...
DAP İdaresi tanıtıma odaklandı
Bitlis'in Ahlat ilçesinde Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi ...
Şubat’ta 409, 2 ayda 807 konut satıldı
Erzurum’da şubat ayında 409 konut satışı gerçekleşti. İlde 2015 yılı şubat ...
 
Türk Ocakları 104’üncü Gurur Yılında
Türk Ocakları Erzurum Şubesi Başkanı Nizam Işık, Türk Ocaklarının 104. ...
Erzurum Ekonomisinde 2 rekor..
Erzurum ekonomisinde şirketleşme hızı son beş yılın en yüksek seviyesine ...
Erzurum kamuda 18’inci sırada
Maliye Bakanlığı şubat ayı kamu hizmet harcamalarını paylaştı
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva