Erzurum'da son bir yılda hayırsever vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi
aracılığıyla cami önleri ve mahalle aralarına 30 Çeşme yaptırdı.
Erzurum'daki hayır sahipleri, kaynağı kaybolan, yıkılan ve kuruyan çeşmelerin yerine yenilerini yaptırmak için seferber oldu. Bir zamanlar
soğuk ve
tatlı kaynak sularıyla meşhur Erzurum'da şehirleşmeyle birlikte birçok çeşmenin ya suyu kurudu ya da yeni yapılaşmayla birlikte yıkılıp kayboldu.
300'e yakın eski çeşmenin bulunduğu Erzurum'da son iki yılda Büyükşehir Belediyesi ve hayırsever vatandaşlar Çeşme yaptırmak için adeta yarışa girdi. Sokak araları, cami önleri veya
cadde köşe başlarına kesme taştan Çeşme yaptıran hayırsever vatandaşların çoğu isimlerini gizli tutuyor. Çoğunluğunu doktor ve işadamlarının oluşturduğu hayırseverler il merkezinde son bir yılda 30 Çeşmeyaptırarak suyunu akıttı.
"BABAMIN VASİYETİNİ YERİNE GETİRDİM"
Erzurum'un Palandöken ilçesindeki bir cami önüne 5 bin TL'ye kesme taştan Çeşme yaptıran ve kimliğinin açıklanmasını istemeyen doktor A. O. , su ve Çeşme kültürünün Türk-İslam kültüründe önemli yeri bulunduğunu söyledi.
6 yıl önce kalp krizinden vefat eden babasının hayrına Çeşme yaptırdığını dile getiren A. O. , "Çeşmeyaptırıp suyunu akıtmak babamın vasiyetiydi. Ben de kültürümüzde önemli yeri bulunan ve babamın vasiyeti olan çeşmeyi yaptırdığım için mutluyum. Çeşmenin suyu aktıkça ve bütün canlılar bu Sudan içtikçe inşallah babamın hayır hanesine sevap yazılacak. " dedi.