Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Çiftçi’den Gazilik Ruhu vurgusu
Çiftçi’den Gazilik Ruhu vurgusu
Erzurum’da Tabyalar gündemi
Erzurum’da Tabyalar gündemi
Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği güncelleniyor
Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği güncelleniyor
ETD’den, Pasinler Zaferi kutlaması
ETD’den, Pasinler Zaferi kutlaması
Tekin: 'Müfredatı yüzde 35 oranında hafiflettik'
Tekin: 'Müfredatı yüzde 35 oranında hafiflettik'
HABERLER>EKONOMÄ°
5 Ağustos 2024 Pazartesi - 03:31

Erzurum ihracatta 4’üncü sıraya yükseldi

**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da Temmuz ayında 7,8 milyon, bu yılın 7 ayında 34 milyon 13 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İlden bu yılın Temmuz ayında yapılan ihracat 2023 yılı Temmuz ayına göre yüzde 130,1 oranında arttı.

Erzurum ihracatta 4’üncü sıraya yükseldi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Temmuz 2024 dönemi ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’da Temmuz ayında 7,8 milyon, bu yılın 7 ayında 34 milyon 13 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İlden bu yılın Temmuz ayında yapılan ihracat 2023 yılı Temmuz ayına göre yüzde 130,1 oranında arttı.

ERZURUM 5 AYLIK VERİLER

Erzurum’dan bu yılın Ocak – Temmuz ayında 34 milyon 13 milyon dolarlık ihracat kaydedildiği bildirildi. İlden 7 ayda gerçekleştirilen ihracat, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 146,0 oranında artış gösterdi. Erzurum’dan Temmuz 2023’te 3.4; 7 aylık kayıtta ise 13,8 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.

TEMMUZ AYI BÖLGESEL VERİLER

2024 Temmuz döneminde Erzurum’dan 7 milyon 828 bin, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 10 milyon 758 bin, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 20 milyon 664 bin, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 77 milyon 223 bin dolar değerinde ihracat yapıldı.

TEMMUZ AYI BÖLGESEL VERİLER

2024 Ocak - Temmuz döneminde Erzurum’dan 34 milyon 13 bin, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 53 milyon 936 bin, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 131 milyon 656 bin, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 568 milyon 671 bin dolar değerinde ihracat yapıldı.

ERZURUM’UN PAYI

DOSİAD araştırması sonuçlarına göre; 2024 Ocak - Temmuz döneminde Erzurum’dan kaydedilen ihracat değeri, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinde yüzde 63,06, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 25,83, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 5,98’lik pay gösterdi

7 AYLIK SÜREÇ BÖLGE İLLERİ

TİM verilerine göre dönemde Malatya’dan 218.4, Elazığ’dan 161.2, Iğdır’dan 50.4, Erzurum’dan 34.0, Ağrı’dan 22.1, Van’dan 20.7, Erzincan’dan 19.8, Hakkari’den 19.6, Muş’tan 9.6, Bitlis’ten 5.0, Ardahan’dan 3.4, Bingöl’den 1.7, Kars’tan 1.7 milyon dolar değerinde ihracat yapıldı. Bölgede son sırada yer alan Tunceli ise 497.7 bin dolarda kaldı.

BOLAT DIŞ TİCARET REKORUNU DEĞERLENDİRDİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat rekorunu kırdıklarını belirterek, "Son 1 yılda toplam mal ihracatımız yüzde 3,4 oranında arttı” dedi.

Bir dizi ziyaret ve toplantı için Kayseri’ye gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Temmuz ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Kayseri Ticaret Odası’nda düzenlenen basın toplantısına, Bakan Bolat’ın yanı sıra AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, oda başkanları ve iş adamları katıldı. Türkiye’nin Temmuz ayı dış ticaret rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2024 yılında ekonomimiz orta vadeli programın hedefleri doğrultusunda olumlu sonuçlar kaydetmeye devam etmektedir. Gerek ilk çeyrek büyüme rakamı olan yüzde 5.7 ile ve ilk yarıyıl dış ticaret rakamları, yine Mayıs ayı itibariyle ilk 5 ayı kapsayan istihdam rakamları sevindirici ve olumlu gelişmeleri göstermektedir. İftihar ile ifade etmek istiyorum ki tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat rekorunu kırdık. Geçen yılın Temmuz ayına kıyasla yüzde 13,8’lik bir aylık artış sağladık. Geçen yıl 19 milyar 800 milyon dolardı. Böylece bir ayda 2.7 milyar dolar artış sağladık. İhracatçılarımı yürekten tebrik ediyoruz. Yine çok önemli bir rekor haberi daha son 12 ayın ihracat toplamı 261 buçuk milyar dolar oldu. En son Aralık ayında 255.4 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştık. Mayıs ayında 260.1 milyar dolara ulaşmıştık. Geçen ay 9 günlük bayram tatili ve takvim etkisi nedeniyle ihracatımızda ve ithalatımızda az da olsa gerileme oldu. Ancak Temmuz ayında o farkı kapattık ve artıya geçtik. Tam 261 buçuk milyar dolara ulaştık. Bu şu demek; son 1 yılda toplam mal ihracatımız yüzde 3,4 oranında arttı. Son 1 yılda 8.7 milyar dolar net bir artış sağlanmıştır. Hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Yılsonuna kaldı 5 ay. Hesaplarımıza göre inşallah uluslararası anlamda yeni gerilimler, bir savaş durumu ya da Türkiye için önemli Pazar alanlarının olduğu bölgelerde bir aksilik yaşanmazsa, kumbara gibi biriktirerek, inşallah 267 milyar dolar hedefimize sadığız. Aralık ayında bu tabloyu göreceğiz” şeklinde konuştu.

"Yasadışı yollarla yapılmak istenen ithalata karşı ciddi bir mücadele veriyoruz"

Temmuz ayı ithalatında yüzde 7,9’luk bir gerilemenin başarıldığını dile getiren Bakan Bolat; "Burada ülke için gerekli ve zorunlu olan ithalat zaten yapılıyor. Biz burada özellikle Türkiye’yi adeta Pazar gibi görüp, Türkiye’nin sanayilerini zor duruma sokabilecek ve yasadışı yollarla yapılmak istenen ithalata karşı ciddi bir mücadele veriyoruz. Bu çabamızın sonunda da çok şükür aylık ithalatımızda yüzde 8’lik bir küçülme oldu. Yani 2.6 milyar dolar tasarruf ettik ve 30 milyar doların altında kalması sağlanarak, 29,7 milyar dolar oldu. Sonuç olarak da dış ticaret açığı Temmuz ayında yüzde 42 oranında azaldı ve 7.2 milyar dolara geriledi. Geçen yıl Temmuz ayında bu rakam 12 buçuk milyar dolardı. Bu sene 7.2 milyar dolara geriledi. Böylece yaklaşık 5.3 milyar dolarlık bir döviz rezervi tasarruf etmiş olduk. İhracatın, ithalatı karşılama oranı çok çarpıcı. Geçen yıl Temmuz ayında yüzde 61’ken bu yıl Temmuz’da 14 buçuk puan artışla yüzde 75,7’ye yükseldi. Bu da önemli bir olumlu gelişmedir” dedi.

Ocak, Şubat, Mayıs ve Temmuz aylarında geçen yıla oranla çok fazla ihracat artışının olduğunu aktaran Bolat, “Bu yıl Haziran ayında ve Mart ayında aylık gerilememiz oldu. Nisan ayında başa baştık. Onun dışında Ocak, Şubat, Mayıs ve Temmuz aylarında geçen yılın epey üzerinde ihracat artışları sağlamış olduk. 7 aylık rakamlara baktığımızda bu yılın ilk 7 ayında ihracatımızda 148,8 milyar dolara ulaştık. Geçen yılın ilk 7 ayındaki rakam 142,9 milyar dolardı. Buda şu anlama geliyor; ilk 7 ayda yüzde 4,1’lik bir artış sağlamış olduk. İthalata baktığımızda önemli bir tasarrufumuz var. Burada da gerçekten ilk 7 ayda yüzde 8,4’lük bir gerileme başarıldı. İlk 7 aylık ithalatımız 198.6 milyar dolara geriledi. Yani bu sene ilk 7 ayda toplam ihracatımızda yüzde 4,1 artış 148.8 milyar dolara yükseldik. İlk 7 ayda ithalatımızda yüzde 8,4’lük azalışla 198.6 milyar dolara gerilemiş olduk. İlk 7 ayda ithalatımız net 18 milyar dolar azalmış oldu. İlk 7 ayda dış ticaret açığımız ise yüzde 32 buçukluk azalışla yaklaşık 50 milyar dolar oldu. Geçen yıl ilk 7 ayda ki açık ise 74 milyar dolardı. Yani 24 milyar dolar dış ticaret açığımız azalmış oldu” ifadelerini kullandı.

TİM DEĞERLENDİRMESİ

TİM Başkanı Mustafa Gültepe ihracat rakamlarını değerlendirdi

Ocak-Temmuz dönemini kapsayan yedi aylık ihracat 148,8 milyar dolara, 12 aylık ihracat ise 261,5 milyar dolara ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre yedi aylık ihracat yüzde 4,1, son 12 aylık ihracat ise yüzde 3,4 arttı.

En çok ihracat yapan sektörler sıralamasında otomotiv 3,1 milyar dolarla ilk sıradaki yerini korudu. Otomotivi 2,6 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü takip etti.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Yedi aylık dönemde artıda olsak da işler arzu ettiğimiz gibi gitmiyor. Daha fazla oyundan düşmeden ihracatçımıza nefes aldıracak adımların atılacağına inanıyorum. 

Türkiye'nin temmuz ayı ihracatı 22,5 milyar dolar oldu. Ocak-Temmuz dönemindeki yedi aylık  ihracat 148,8 milyar dolara, son 12 aylık ihracat ise 261,5 milyar dolara ulaştı.

Temmuz ayı dış ticaret verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Kayseri'de açıklandı.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatın yılbaşından bu yana dalgalı bir seyir izlediğine dikkat çekti. Haziranda yüzde 10,6 düşen ihracatın, temmuzda takvim etkisiyle çift haneli bir artış gerçekleştirdiğini bildiren Gültepe, şöyle devam etti:

TEMMUZDA 20 SEKTÖRÜN İHRACATINDA ARTIŞ KAYDEDİLDİ

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, temmuz ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 artışla 22,5 milyar dolara yükseldi. Ocak-Temmuz dönemini kapsayan yedi aylık ihracatımız 148,8 milyar dolara, 12 aylık ihracatımız ise 261,5 milyar dolara ulaştı. Yedi aylık ihracatta yüzde 4,1, 12 aylık ihracatta ise yüzde 3,4 artıdayız. Hizmet İhracatçıları Birliğimizin çalışmasına göre temmuzda hizmet ihracatımızın 10 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Sektörler özelinde baktığımızda ilk sırada 3,1 milyar dolarla otomotiv yer alıyor. Otomotivi, 2,6 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla çelik ve elektrik-elektronik sektörlerimiz takip etti. Geçen ay 20 sektörümüz ihracatını artırırken, 6 sektörümüz eksi yazdı. Mücevher, yüzde 91 ile oransal olarak ihracatını en fazla artıran sektörümüz oldu. Fındıkta yüzde 72, çelikte yüzde 24, madencilikte yüzde 23, halıda yüzde 22,8 ihracat artışı kaydettik. İhracatı daralanlar arasında yüzde 42 ile gemi ve yat sektörü ilk sırada yer aldı. Firmaların yasal merkezini baz alan TİM verilerine göre geçen ay 60 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan 5 ilimiz, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı. Sakarya, Çorum, Giresun ve Düzce tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Bin 173 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Yeni firmalarımız ihracatımıza 98,3 milyon dolar katkı sundu. Birim ihracat değerimiz 1,49 dolar olurken, pariteden kaynaklı 201 milyon dolarlık kayıp yaşadık.”

TEMMUZDA TOPLAM İHRACATIN YÜZDE 57'Sİ AVRUPA'YA YAPILDI

Mustafa Gültepe, en çok ihracat yapılan ülkelerin ise Almanya, Birleşik Krallık, ABD, Irak ve İtalya şeklinde sıralandığını bildirdi. Birleşik Krallık, Polonya ve Kazakistan'ın da aralarında bulunduğu 10 ülkeye tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Gültepe, “137 ülkeye ihracatımızı artırdık. Ülke gruplarına baktığımızda Avrupa Birliği 9,1 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı. Avrupa kıtasının toplam ihracatımızdaki payı yüzde 57 oldu” dedi.

MALİYETLER VE KUR ARASINDAKİ DENGESİZLİK İHRACATÇIYI OYUNDAN DÜŞÜRÜYOR

İhracatta 7 aylık performansı da değerlendiren Mustafa Gültepe, 2024'e yüzde 5'lik bir artış hedefi ile başladıklarını hatırlattı. Geride kalan yedi ayın beşinde ihracat artarken iki ayın eksi değerlerde kaldığını ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzde 5'lik artışı sadece üç ayda aşabildiğimizi dikkate alırsak arzu ettiğimiz hedefin gerisinde kaldığımızı söyleyebiliriz. Bu düzeye de ihracatçılarımızın büyük fedakarlığıyla geldiğimizin altını çizmek durumundayım. Her fırsatta dile getiriyorum. Türkiye'de üretim maliyetleri çok yüksek. Asya'daki rakiplerimizden dolar bazında yüzde 40-50 daha pahalıyız. Avrupa'daki bazı ülkelere göre de yüzde 15-20 pahalı kalıyoruz. Yani Türkiye artık pahalı değil, çok pahalı. Birçok sektörde fiyat tutturamıyoruz. Dolayısıyla günden güne rekabetçiliğimizi kaybediyoruz. Firmalarımız, çarkı döndürmek, müşteri kaybetmemek için maliyetine, hatta zararına sipariş almak zorunda kalıyor. Elbette bu sürdürülebilir bir durum değil. İhracatçı için kısa vadede girdi maliyetleriyle döviz kurunu dengelemenin dışında bir çözüm yolu görünmüyor. Bir konunun altını çizmek istiyorum. Bizim hiçbir zaman döviz kurunun artmasıyla ilgili bir talebimiz olmadı. Ancak yıllık bazda üretim maliyetlerimiz en az yüzde 100 arttı. Bazı sektörlerde yüzde 120'yi aşan maliyet artışları var. Aynı dönemde dolardaki artış sadece yaklaşık yüzde 23. Girdi maliyetleri ve kur arasındaki bu dengesizlik devam ettikçe ihracatçı oyundan düşüyor.”

İHRACATÇIMIZA NEFES ALDIRACAK ADIMLARIN ATILACAĞINA İNANIYORUM

Ekonomi yönetiminin enflasyona karşı büyük mücadele verdiğinin farkında olduklarını belirten Gültepe, dezenflasyon süreçlerinde iç pazarın ister istemez daraldığını hatırlattı. Çarkların dönmesi, istihdamın zarar görmemesi, ekonominin büyümesi için ihracatta vites yükseltmek gerektiğini vurgulayan Gültepe, “İhracatta yavaşlamanın, üretim ve istihdama da olumsuz yansımaları olacağını unutmamalıyız. Yedi aylık dönemde artıda olsak da işler arzu ettiğimiz gibi gitmiyor. Daha fazla oyundan düşmeden ihracatçımıza nefes aldıracak adımların atılacağına inanıyorum” diye konuştu.

EGE BÖLGESİ

Başta su ürünleri ve hayvansal mamulleri olmak üzere yaş sebze ve madencilik sektörleri ile Ege İhracatçı Birlikleri içinde önemli yer tutan Muğla, Temmuz ayında gerçekleştirdiği 91 milyon dolarlık döviz ile Ege Bölgesindeki iller arasında ilk 4 il içinde yer aldı.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Temmuz ayında yüzde 6’lık artışla 1 milyar 541 milyon 896 bin dolarlık ihracata imza attı. EİB’nin 2023 yılı temmuz ayı ihracatı 1 milyar 458 milyon 915 bin dolar olmuştu.

EİB’de 10 ihracatçı birliği ihracatını artırdı

Su ürünleri ihracatında Türkiye lideri olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği temmuz ayında ihracatını yüzde 2’lik ilerlemeyle 129 milyon dolara taşıdı ve zirvenin üçüncü basamağında yerini aldı. Ege Maden İhracatçıları Birliği yüzde 19’luk artış hızı yakalarken temmuz ayında ihracatını 93 milyon dolardan 111 milyon dolara taşıdı.

Ege Bölgesi’nin lezzetlerini dünyanın dört bir tarafına taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri olarak ulaştıran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, temmuz ayında 107 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırdı ve EİB çatısı altında 100 milyon dolar barajını geçen beş ihracatçı birliğinden biri oldu. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği temmuz ayını 53 milyon dolarlık ihracat rakamıyla geride bıraktı.

Temmuz ayında en fazla ihracat gerçekleştiren iller sıralamasında İzmir, Manisa ve Denizli’den sonra Muğla 91 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve ülke ekonomisine 91 milyon dolarlık katkı sağladı.

Eskinazi: “Temmuz ayındaki grafiğin sürdürülebilir olması önemli”

Temmuz ayında Türkiye genelinde ve Ege İhracatçı Birlikleri bazında ihracat rakamlarının umut verici olduğunu dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Temmuz ayındaki yukarı yönlü ihracat rakamlarının sürdürülebilir olmasının önemli olduğunu, bunun için döviz kurlarının enflasyon rakamlarına yakın bir seyir izlemesi gerektiğini belirtti.

Almanya, ABD ve İngiltere ilk üç ülke

Ege İhracatçı Birlikleri’nin Temmuz ayında ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Almanya 154,5 milyon dolarlık ihracatla zirvedeki yerini korudu. EİB’den Almanya’ya yapılan ihracat Temmuz ayında yüzde 4 artış gösterdi. Zirvenin ikinci sırasında yer alan Amerika Birleşik Devletleri’ne EİB’nin ihracatı yüzde 28,5’luk artışla 110 milyon dolardan 141,4 milyon dolara çıktı. EİB’li ihracatçılar İngiltere’ye ihracatlarını yüzde 19,4’lük artışla 75 milyon dolardan 90 milyon dolara taşıdılar. Bu artışla İngiltere, İtalya ve İspanya’yı geride bırakarak üçüncü sıraya yükseldi.

EİB’DEN TEMMUZ AYINDA 1 MİLYAR 541 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) temmuz ayında yüzde 6’lık artışla 1 milyar 541 milyon 896 bin dolarlık ihracata imza attı. EİB’nin 2023 yılı temmuz ayı ihracatı 1 milyar 458 milyon 915 bin dolar olmuştu.

Temmuz ayında Türkiye’nin ihracatı ise; yüzde 13,8’lik artışla 19,8 milyar dolardan 22,5 milyar dolara yükseldi. EİB’nin ihracatı 2024 yılı ocak-temmuz döneminde yüzde 1’lik azalışla 10 milyar 554 milyon dolar olurken, son 1 yıllık ihracatı 18 milyar 150 milyon dolar olarak kayıt altına alındı.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde sanayi sektörleri yüzde 6’lık artışla 825,8 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaşırken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 4’lük artışla 584 milyon dolardan 605 milyon dolara ilerledi. 2024 yılının ihracat artış rekortmeni olan madencilik sektörü temmuz ayında da ihracatta yüzde 19’luk gelişim gösterdi ve 111 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

EİB’de 10 ihracatçı birliği ihracatını artırdı

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki 12 ihracatçı birliğinin 10 tanesi ihracatını artırmayı başarırken, 2 ihracatçı birliği 2023 yılı temmuz ayı performansının gerisinde kaldı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 190 milyon 447 bin dolarlık ihracat seviyesiyle EİB bünyesindeki 12 ihracatçı birliği arasında liderliğini korurken, 2023 yılı temmuz ayına göre ihracatta yüzde 1’lik artış gösterdi.

DENİZLİ'DEN TEMMUZDA 352 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPILDI

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli'nin Temmuz ayı ihracatının yüzde 0,2'lik artışla 352 milyon dolar olarak kaydedildiğini belirtti.

Temmuz ayı ihracat verileri açıklandı. Ülkemiz ihracatı yüzde 13,8 artışla 22,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı yüzde 0,2 artışla, 352 milyon dolar seviyesinde kaydedildi. Denizli İhracatçılar Birliği'nce kayda alınan ihracat ise yüzde 10,4 artışla 286 milyon dolar oldu.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, yılın ilk 7 ayında Gaziantep'ten geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,3 oranında artışla 5 milyar 633 milyon 384 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Adnan Ünverdi, Gaziantep'in aylık ve dönem ihracatında 6. sırada yer aldığını belirterek, temmuz ayında Gaziantep'ten 846 milyon 471 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.

Savaş risklerinin gölgesinde, küresel ve bölgesel sorunlar ile iç piyasadaki ekonomik şartlara rağmen iş dünyasının olağanüstü bir mücadele verdiğini ifade eden Ünverdi, “Tüm sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Zor bir dönemde azim ve alın teriyle büyük çaba gösteriyorlar” dedi.

MARMARA BÖLGESİ

Yalova’dan 2024 yılının ilk 7 ayında 297 milyon 944 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. Kentte yapılan ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 arttı.

2023 yılını 819 milyon 252 bin dolar ihracatla kapatan Yalova’daki firmalar 2024 yılına hızlı bir girişi yapmıştı. Kentteki firmalar bu yılın ocak ayında 81 milyon 342 bin dolar, şubat ayında 36 milyon 376,43 bin dolar, Martta ise 53 milyon 40,47 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Sonraki aylarda ise nisanda 8 milyon 214,93 bin, mayısta da 7 milyon 519,93 bin dolar ihracat yapıldı. 2 aylık yaşanan düşüşün ardından haziran ayında yılın en yüksek ihracatı gerçekleşti. Yalova’daki firmaların haziran ayı ihracatı 105 milyon 648,05 bin dolar oldu. Temmuz ayında ise 2024’ün en düşük ihracatı gerçekleşti. Temmuz ihracatı 5 milyon 829,57 bin dolar oldu. Böylelikle 2024 yılının ilk 7 ayında yapılan ihracat 297 milyon 944 bin dolar oldu.

Yalova’da 7 aylık dönemde en çok ihracat gemi ve yat hizmetleri sektöründe yapıldı. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 65,3 ihracatını artıran tersaneler 7 ayda 255 milyon 859,79 bin dolar ihracat yaptı.

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe ise 15 milyon 157 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu sektörün ardından 9 milyon 107 bin dolar madencilik sektörü geldi. Madenciliği süs bitkileri sektörü 3 milyon 606 bin dolarla takip etti. Yalova’da 1 milyon doları üzerinde ihracat yapan sektörler ise şöyle oldu: Mobilya, kağıt ve orman ürünleri 2 milyon 895 bin, demir ve demir dışı madenler 2 milyon 194 bin, makine ve aksamları 1 milyon 867 bin dolar, elektrik ve elektronik 2 milyon 472 bin, hazır giyim ve konfeksiyon 1 milyon 233 bin dolar.

AKDENİZ BÖLGESİ

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana'nın Temmuz 2024 döneminde ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 227 milyon 973 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Temmuz 2024’te Adana’dan en fazla ihracat yapan sektörün 46,9 milyon dolar ile kimya sektörü olduğunu belirten Başkan Kıvanç, bu sektörü 42,6 milyon dolar ile tekstil ve hammaddeleri ve 27,1 milyon dolar ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörlerinin takip ettiğini açıkladı.

2024 yılının ilk 7 ayında ise tekstil ve hammaddeleri sektörü 291,6 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, onu 286,2 milyon dolar ile Kimya ve 222,7 milyon dolar ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü takip etti.

İlk 7 ayda en fazla ihracat yapılan ülke Irak

Temmuz 2024’te Adana’dan en fazla ihracat yapılan ilk üç ülkenin sırasıyla 22,8 milyon dolar ile Irak, 18 milyon dolar ile İspanya ve 17,7 milyon dolar ile ABD olduğunu söyleyen Başkan Kıvanç, “2024 yılının ilk 7 ayında Adana’dan yapılan ihracatta Irak 155,1 milyon dolar ile ilk sırada yer aldı. Irak’ı 119,8 milyon dolar ile ABD ve 112,1 milyon dolar ile İspanya takip etti” ifadelerini kullandı.

 
Erzurum karşılıksız çekte 2’inci sırada
 
Erzurum’da Downhill Türkiye Şampiyonası düzenlendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum karşılıksız çekte 2’inci sırada
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın Haziran ayında ...
Fahiş fiyat ve stokçulukla kararlı mücadele
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yılın ilk 7 ayında fahiş fiyatla, stokçulukta, ...
Erzurum Bankacılık verileri açıklandı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da yılın 6 ayında, dönem bazında ...
 
Bolat Dış ticaret rekorunu paylaştı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat rekorunu ...
Erzurum’dan 6 ayda 58,2 milyon dolarlık dış ticaret
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın Haziran ayı kapsamında ...
Doğalgaza ortalama yüzde 24.4 zam
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), BOTAŞ tarafından duyurulan yeni ...
 
TZOB tarımsal ürün fiyatlarını değerlendirdi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Temmuz ...
ETSO’da 6. Bölge Teşviki mesaisi
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan'ın da katıldığı Organize ...
Tanfer Kent Konseyi önceliklerini aktardı
Erzurum Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer, yönetim kurulu üyeleri ile ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva