Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Gazze'de can kaybı 41 bin 226’ya yükseldi
Gazze'de can kaybı 41 bin 226’ya yükseldi
63 yıldır dinmeyen acı
63 yıldır dinmeyen acı
Göktaş: Sessiz kalmayacağız
Göktaş: Sessiz kalmayacağız
Bolat kişi başı milli gelir hedefini açıkladı
Bolat kişi başı milli gelir hedefini açıkladı
Erdoğan’dan reform iradesi vurgusu
Erdoğan’dan reform iradesi vurgusu
HABERLER>EKONOMÄ°
19 Ağustos 2024 Pazartesi - 03:40

Erzurum gelir gider dengesinde ilk sırada

ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum Temmuz ayında Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde il gelirinde 2, il kamu harcamalarında Van’ın ardından 2’inci, gelirin gideri karşılama oranı bazında ise ilk sırayı aldı.

Erzurum gelir gider dengesinde ilk sırada

Erzurum Temmuz ayında Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde il gelirinde 2,  il kamu harcamalarında Van’ın ardından 2’inci, gelirin gideri karşılama oranı bazında ise ilk sırayı aldı. Erzurum Ocak ayından Temmuz ayına gelir gider dengesinde ilk sıradaki yerini korumayı sürdürdü

ERZURUM TEMMUZ 2024 AYI VERİLERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Erzurum’da Temmuz 2024 döneminde il geliri 13 milyar 643 milyon TL olarak gerçekleşti. İlde tahsil edilen il geliri ise 8 milyar 494 bin TL oldu. İlde 7 ayda 28 milyar 506 milyon tutarında kamu harcaması yapıldı.  İlin gelirin gideri karşılama oranı yüzde 29,80, tahakkuk eden il geliri toplamında tahsil edilen il geliri oranı ise yüzde 62,26 oldu.

ERZURUM 7 AYLIK KİŞİ BAŞI VERİLERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Temmuz 2024 iller denge verilerini paylaştı. Erzurum, gelirin gideri karşılama oranı Bölge illeri sıralamasında ilk sırayı aldı. Erzurum’da kişi başına düşen il geliri 18,1 bin TL olurken, ilde kişi başına 38,0 bin TL tutarında hizmet ve yatırım harcaması yapıldı.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN İL GELİRİ

İlde kişi başına gerçekleştirilen kamu harcaması tutarı 38 bin 8 TL’ye yükseldi. Erzurum Temmuz 2024 diliminde kişi başına düşen il geliri bakımından KUDAKA, Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi illeri ve kişi başına kamu hizmet harcamaları bakımından Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi illeri ortalamalarını geçti.

GELİRİN GİDERİ KARŞILAMA ORANLARI BÖLGESEL VERİLER

Veriler üzerinden DOSİAD tarafından kaydedilen hesaplamalara göre gelirin gideri karşılama oranı, Erzurum’da yüzde 29,80, KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 25,65, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 22,31, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 17,80 olarak gerçekleşti.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR BÖLGESEL VERİLER

Temmuz 2024 döneminde kişi başına düşen gelir Erzurum’da 18 bin 191, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinde 15 bin 455, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesin illerinde 13 bin 470, Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de 13 bin 10 TL olarak hesaplandı.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KAMU HARCAMASI BÖLGESEL VERİLER

Temmuz 2024 döneminde kişi başına düşen kamu harcaması değeri Erzurum’da 38 bin 8, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinde 38 bin 823, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesin illerinde 35 bin 914, Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de 36 bin 906 TL olarak hesaplandı.

BÖLGESEL GELİR DAĞILIMI

DOSİAD Araştırma Merkezi analizlerine göre, Yılın 7 ayında toplam gelir Erzurum’da 13,6 milyar, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 16,6 milyar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde 29,2 milyar, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 77,8 milyar TL oldu.

BÖLGESEL KAMU HARCAMALARI

DOSİAD Araştırma Merkezi analizlerine göre, 2024’ün 7 ayında toplam kamu harcaması Erzurum’da 28,5 milyar, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 41,9,9 milyar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde 77,9 milyar, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 220,7 milyar TL oldu.

ERZURUM’UN GELİR PAYI

7 aylık düzeyde Erzurum il geliri KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 81,8, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 46,7, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 17,5’lik pay gösterdi.

ERZURUM’UN KAMU HARCAMASI PAYI

Ocak – Temmuz 2024 kaydında Erzurum kamu harcaması toplamı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 68,0, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 36,5, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 12,91’lik pay oluşturdu.

TEMMUZ 2024 BÖLGE İLLERİ BÜTÇE DENGE VERİLERİ

DOSİAD analizlerine göre, Temmuz 2024 ölçeğinde gelirin gideri karşılama oranı Erzurum’da yüzde 29,80, Ağrı’da yüzde 22,96, Malatya’da yüzde 19,60, Van’da yüzde 17,36, Erzincan’da yüzde 19,29, Elazığ’da yüzde 23,93, Iğdır’da yüzde 18,48, Bingöl’de yüzde 10,26, Kars’ta yüzde 13,90, Ardahan’da yüzde 15,13, Bitlis’te yüzde 13,82, Muş’ta yüzde 12,16, Tunceli’de yüzde 5,83, Hakkari’de yüzde 4,64 olarak gerçekleşti

ERZURUM 46. SIRADA

Türkiye’de gelirin gideri karşılama oranının en yüksek olduğu iller; Kocaeli, İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Bursa, Mersin, Yalova, Ankara, Antalya, Muğla, Toplam, Manisa, Adana, Hatay, Aksaray, Denizli, Balıkesir, Çanakkale, Sakarya, Edirne, Zonguldak, Aydın, Konya, Eskişehir, Düzce, Gaziantep, Samsun, Kayseri, Rize, Kırklareli, Kütahya, Bolu, Trabzon, Nevşehir, Çorum, Bilecik, AfyonKarahisar, Kastamonu, Niğde, Uşak, Kırşehir, Artvin, Burdur, Bartın, Ordu, Erzurumolarak bildirildi

RESMİ REZERV VARLIKLARI TEMMUZ’DA 147,9 MİLYAR DOLAR OLDU

TCMB’nin resmi rezerv varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 3,5 artarak 147,9 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Temmuz ayı "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri yayımlandı. Buna göre, resmi rezerv varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 3,5 artarak 147,9 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.

Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 7,5 artarak 83,2 milyar ABD doları, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 1,6 azalarak 57,2 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) bir önceki aya göre yüzde 3,8 azalarak yaklaşık 44,8 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti.

Bu tutarın yaklaşık 36,9 milyar ABD doları anapara, 7,9 milyar ABD doları faizden oluşuyor.

Ayrıca, Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu swap işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri yaklaşık 23,1 milyar ABD doları olurken, söz konusu tutarın 33 milyon ABD doları bir ay vadeli olarak kayda geçti.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluşmaktadır. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 1,8 azalarak 48,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

 

 
TESK okula başlama maliyetini değerlendirdi
 
Trendyol 1. Lig: Şanlıurfaspor: 3 - Ümraniyespor: 1
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ'den milli ve yerli tohum hamlesi
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ve Tarımsan işbirliği ile kurulan “Tohum ...
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 3,4 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 3,4 artarken, aylık yüzde 0,4 azaldı.
Yumaklı Tarım Kanununu değerlendirdi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Rize Ticaret Borsası'nda düzenlenen ...
 
Bayraktar: 'Türkiye lider ülke haline geldi'
Bayraktar, “Türkiye, artık kendi doğal gazını üreten, tedarik kaynaklarını ...
Erzurum’da konut satışlarında yüzde 9’luk artış
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum Bölgede ipotekli satış sayısı ...
YOİK kararları açıklandı
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısının ...
 
2. OSB Yönetim Kurulu toplandı
Erzurum İkinci Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu toplantısı yapıldı.
İnşaat maliyet endeksi arttı
İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 66,12 arttı, aylık yüzde 0,40 arttı.
Cari denge 407 milyon dolar fazla verdi
Haziran ayında cari işlemler hesabı 407 milyon ABD doları fazla kaydetti.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva