Edinilen bilgiye göre, D.A.F. isimli vatandaşı arayan ve kendini Polis ve Savcı olarak tanıtan şahısların, “El-Kaideye Operasyon yapıyoruz sen de bize yardımcı olacaksın” dedikleri, aynı anda eşi Ş.F.’yi de arayarak eşinin hayatının tehlikede olduğunu ve ne derseler onu yapması gerektiğini belirterek, D.A.F isimli şahsın eşini aramasını sağladıkları, yaptıkları kurgu ile eşinin kendisine “Evde polislerin bulunduğunu ve yanlarında 105 bin TL para getirdiklerini söylemesi üzerine eşine parayı almasını” söylediğini, Bu şekilde duruma inandırılan D.A.F.nin, şüphelilerin verdikleri hesaba 103 bin TL’yi yatırmasını sağladıkları, yine başka bir hesaba da 15 bin TL’nin gönderilmesini sağladıkları, yatırılan 15 bin TL’yi mesai bittiğinden çekemeyen şahısların D.A.F.’nin başka da parası olduğunu öğrendiklerinden müştekiye bir otelde kalmasını söylemeleri sonrası D.A.F.’nin geceyi bir otelde konaklayarak geçirdiği anlaşıldı. D.A.F.’nin ailesi şahsın kayıp olması ve dolandırıldığını anlayarak durumu Polise bildirmeleri üzerine Ekiplerce yapılan çalışmada D.A.F. isimli şahıs P.T.T binası önünde 9 bin TL daha yatırmak üzereyken bulundu. Müştekinin şüpheli şahısların tamamen kontrol altına almalarından dolayı kendisine kimlik ve telsizlerini gösteren görevlilerin polis olduğuna uzun uğraşlar neticesinde inanmamış kendisini polis ve savcı olarak tanıtan şahıslara sorarak onlardan yardım istedi.
Şahıslar müştekiye ailesinin kendisine ulaşamaması için telefonunu ellerindeki bilgilerle yönlendirerek şahsın dışarı ile irtibatını kestikleri anlaşıldı. Müştekinin daha önce gönderdiği 15 bin TL’nin halen çekilmediğinin tespit üzerine İstanbul ilinde parayı çekmeye gelen H.K. isimli şüpheli şahıs çekmiş olduğu para ile suçüstü yakalandı.
Erzurum’da meydana gelen inci olayda ise İ.B. isimli vatandaşı arayan ve kendisini Polis ve Savcı olarak tanıtan şahısların, müştekiyi “Hesabından terör örgütüne para aktarıldığı ve operasyon kapsamında adı geçtiği ve bütün dediklerini yapmaları” şekilde korkutarak hesabında bulunan 24 bin TL parayı çektirdikleri, Öğretmen evinin yanında bulunan ara sokak üzerinde bir aracın altına 24 bin TL parayı bıraktırdıkları ve daha sonra yine telefonda kendisini yönlendirerek kredi çekmek üzere bankaya gönderildiği, yolda karşılaştığı polislerden bilgi istemesi üzerine dolandırıldığını anladı. Konu ile ilgili ifadesinde şahısların kendisini uydudan takip ettiğini onu gördüklerini, kendisine nerede olduğu ve ne yaptığını söylediklerini ve kendisini buna tamamen inandırdıkları belirtmesi ile müştekinin parayı bıraktığı yerde olay güzergahında yapılan incelemede İ.B ‘nin iki şahıs tarafından takip edildiği ve İ.B’nin bıraktığı parayı bu şahısların aldığı tespit edilerek yakalandı.
EMNİYET DOLANDIRICALARA KARŞI UYARDI
Öte yandan Emniyet Müdürlüğü’nce yapılan açıklama ile vatandaşlar kontör ve para dolandırıcılığına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Yapılan açıklamada, “
“Kontör / Para Dolandırıcılığı” adıyla bilinen bu dolandırıcılık olaylarında şüphelilerin kendilerini hakim, polis, savcı, jandarma, banka görevlisi gibi tanıtarak kontör yada yüksek miktarlarda paraların talep edilerek vermiş oldukları isim ve hesap numaralarına Banka ve PTT havalesi ile gönderilmesi sureti ile vatandaşlarımızı dolandırdıkları tespit edilmiştir.
Yapılan araştırmaların tümünde de Kontör/Para Dolandırıcılığında başkasına ait kimlik veya sahte kimlik bilgileri beyan edilerek alınan faturasız/kontörlü GSM numaraları ve faturasız/kaçak cep telefonlarının kullanıldıkları bu nedenle bu hatlar üzerinden şüphelilere ulaşılmasının oldukça zor olduğu görülmektedir.
Bu tür dolandırıcılık konuları ile karşılaşan vatandaşlarımızın bilgilendirilerek yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla şu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir;
• Sizi arayarak HAKİM, POLİS, SAVCI, JANDARMA, KAMU GÖREVLİSİ, BANKA GÖREVLİSİ olarak tanıtan ve kontör - para- kredi kartı bilgileri v.s. isteyen kişilere itibar etmeyin. Zira bir Kamu Görevlisinin sizden para talep etmesi kanuna aykırıdır.
• Hakim, Savcı, Polis olarak tanıtan kişiler bir Terör, Kaçakçılık v.s. suçlarıyla alakanız olduğunu ileri sürerek size yardımcı olacaklarını ya da bu şekilde tehdit etmeleri halinde korku ve paniğe kapılmayın ve hemen 155 Polis İmdat hattını arayarak ya da en yakın Polis Merkezine giderek bu durumu teyit edin.
• Vatandaşlarımızın Hesabında Bloke Olduğu, Hesabının Dondurulduğu, Hesabına Ait Kredi borcu Olduğu, Vergi Borcunun Olduğu v.b. bahanelerle para ve kişisel bilgi taleplerine itibar etmemesi.
• Dolandırıcı şahısların kendilerine inanmamanız halinde size yine kendilerince verilen numaralardan teyit etmeyin. İlgi kurum ve yerlerin kendi numarasını internet üzerinden kolayca bularak durumun gerçekliğini öğrenin. (155 Polis İmdat, 156 Jandarma, 444’lü Müşteri Hizmetleri Numaraları v.b.) • Dolandırıcıların inandırıcı olmak için değişik kanallarla ele geçirdikleri sizin ve ailenizin numaralarını ve bilgilerine ulaşarak size karşı kullanabileceklerini unutmayın. Hatta eşinizi sizinle aynı anda arayarak senaryo ürettikleri görülmektedir.
• Yine dolandırıcıların inandırıcı olmak için Polis Telsiz Sesi ve Banka/ Şirket Çağrı Merkezi gibi ses kayıtları kullandıkları da görüldüğünden bu konuda da dikkatli olunması gerekmektedir.
• Dolandırıcıların buna benzer olarak yeni taktikler geliştirdikleri unutulmamalı ve şüpheli durumlarda Her Yerden Ücretsiz olarak 155 Polis İmdat arayabilirsiniz.”