Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Şimşek tarih verdi
Şimşek tarih verdi
Özhaseki: 'Seçim biter geçim başlar'
Özhaseki: 'Seçim biter geçim başlar'
Destici: 'Devlet gereğini yapar'
Destici: 'Devlet gereğini yapar'
Bahçeli'den milli şuur vurgusu
Bahçeli'den milli şuur vurgusu
Erdoğan: ‘İsrail’le ticarette kapıyı kapattık’
Erdoğan: ‘İsrail’le ticarette kapıyı kapattık’
HABERLER>EKONOMÄ°
17 Aralık 2019 Salı - 13:26

Erzurum bölge ortalamalarını geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Ocak- Kasım 2019 dönemi iller bütçe denge verilerini paylaştı.

Erzurum bölge ortalamalarını geçti

Erzurum Ocak – Ekim döneminde, il geliri tahsilatı tutarında birinci,  il geliri ve il kamu harcamaları tutarı bakımından Van’ın ardından 2’inci, il gelirinin gideri karşılama oranı sıralamasında ise Malatya ve Elazığ’ın ardından kasım ayında da 3’üncü sırayı aldı. Yılın 11 aylık döneminde ilde gelirin gideri karşılama oranı yüzde 24,87, gelir tahsilat oranı ise yüzde 49,10 olarak bildirildi.

ERZURUM ORTALAMALARI GEÇTİ

Erzurum’da 2019’un 11 aylık bölümünde kişi başına düşen il geliri 3,8 bin TL, kişi başına yapılan kamu harcaması ise 7,5 bin TL oldu. Erzurum ocak –kasım diliminde  kişi başına düşen il geliri ve kişi başına kamu hizmet harcamaları bakımından KUDAKA, Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi illeri ortalamalarını geçti.

KİŞİ BAŞI ORTALAMA GELİR VE ERZURUM

Hazine ve Maliye Bakanlığı verileri üzerinden DOSİAD araştırma Merkezince kaydedilen analizlere göre kişi başına düşen gelir Erzurum’da 3 bin 825, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinde ortalama 3 bin 435, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde ortalama 2 bin 856, Doğu Anadolu Bölgesi illerinde ise ortalama 3 bin 16 TL oldu.

KİŞİ BAŞI BÖLGESEL KAMU HARCAMALARI VE ERZURUM

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği bölgesel analiz sonuçlarına göre, kişi başına düşen kamu hizmet harcaması tutarı Erzurum’da 7 bin 550 TL, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinde 7 bin 472 TL, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde 6 bin 688 TL, Doğu Anadolu Bölgesi illerinde ise 6 bin 774 TL olarak kaydedildi.

ERZURUM KASIM AYI VERİLERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Ocak- Kasım 2019 dönemi iller bütçe denge verilerini paylaştı. Erzurum’da il geliri 2,9 milyar TL olurken, dönemde tahsil edilen gelir tutarı 1,4 milyar TL, toplam kamu hizmet harcamaları tutarı ise 5,7 milyar TL tutarında kaydedildi. İl gelirinin gideri karşılama oranı yüzde 24,87, tahsil edilen gelirin tahakkuka oranı ise yüzde 49,10 olarak bildirildi.

DOSİAD ANALİZİ

DOSİAD Araştırma Merkezi analizlerine göre, 11 aylık düzeyde toplam gelir Erzurum’da 2,9 milyar, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 3,7 milyar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde 6,3 milyar, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 18,5 milyar TL oldu. Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi toplamında gelir payı yüzde 15,85 oldu.

BÖLGESEL KAMU GİDERLERİ VE ERZURUM

Yılın 11 ayında Kamu harcamaları tutarı Erzurum’da 5,7 milyar, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 8,1 milyar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında 14,7 milyar, Doğu Anadolu Bölgesinde 41,5 milyar TL olarak açıklandı. Erzurum’un bölge toplamında kamu harcama payı yüzde 13,93 olarak kaydedildi.

ERZURUM DENGE YİNE ÖNDE

Erzurum kişi başına düşen kamu harcaması bakımından olduğu gibi, gelirin gideri karşılaması oranı bakımından da yine bölgesel ortalamaları geçti. Hazine ve Maliye Bakanlığı verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analizlere göre, gelirin gideri karşılama oranı Erzurum’da yüzde 24,87, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinde yüzde 23,61, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde yüzde 21,93, Doğu Anadolu Bölgesi illerinde ise yüzde 19,34 oldu.

ERZURUM’UN BÖLGESEL PAYLARI

Bakanlık verileri üzerinden DOSİAD tarafından kaydedilen hesaplamalara göre Erzurum’un il geliri KUDAKA İstatistik Bölgesinde yüzde 78.71, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesinde yüzde 46,50, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 15.85; kamu harcaması tutarı ise KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 71.43, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 39,21, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 13.93’lük pay edindi.

BÖLGE İLLERİ GELİR DAĞILIMI

2019 yılının 11 ayında il geliri Van’da 3,7 milyar, Malatya’da 2,6 milyar, Elazığ’da 2,4 milyar, Erzurum’da 2,9 milyar, Hakkari’de 1.5 milyar, Erzincan’da 634,3 milyon, Iğdır’da 541,5 milyon, Ağrı’da 1,1 milyar, Ardahan’da 197,9 milyon, Kars’ta 714,8 milyon, Muş’ta 526,5 milyon, Bitlis’te 798,7 milyon, Bingöl’de 453,8 milyon, Tunceli’de 185,4 milyon TL olarak açıklandı.

BÖLGE İLLERİ KAMU HARCAMALARI DAĞILIMI

Ocak – Kasım 2019 ekseninde kamu harcaması tutarı Malatya’da 4,0 milyar, Elazığ’da 4,4 milyar, Erzurum’da 5,7 milyar, Erzincan’da 1,6 milyar, Van’da 6.5 milyar, Iğdır’da 1,1 milyar, Ağrı’da 2,5 milyar, Ardahan’da 675,8 milyon, Kars’ta 2,2 milyar, Muş’ta 2,0 milyar, Bitlis’te 2,4 milyar, Bingöl’de 2,1 milyar, Tunceli’de 1,6 milyar ve Hakkari’de 4,1 milyar TL olarak kaydedildi.

BÖLGE İLLERİ BÜTÇE DENGE VERİLERİ

DOSİAD analizlerine göre, Ocak – Kasım 2019 ölçeğinde gelirin gideri karşılama oranı Malatya’da yüzde 28,98, Van’da yüzde 19,67, Erzurum’da yüzde 24,87, Erzincan’da yüzde 22,26, Elazığ’da yüzde 25,97, Ağrı’da yüzde 23,15, Ardahan’da yüzde 17,74, Iğdır’da yüzde 21,39, Kars’ta yüzde 16,22, Bitlis’te yüzde 14,34, Muş’ta yüzde 14,00, Bingöl’de yüzde 10,70, Tunceli’de yüzde 9,20, Hakkari’de ise yüzde 6,80 olarak bildirildi.

KASIM AYI GELİR SIRALAMASI

Erzurum il geliri yüksekliği düzeyinde iller sıralamasında 31’inci sırada yer aldı. İl gelirinin en yüksek olduğu 32 il, İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Gaziantep, Konya, Tekirdağ, Diyarbakır, Kayseri, Muğla, Çanakkale, Manisa, Denizli,  Şanlıurfa, Balıkesir, Samsun, Zonguldak, Eskişehir, Aydın, Sakarya,  Trabzon, Mardin, Van, Kütahya, Kahramanmaraş, Erzurum ve Batman olarak açıklandı.

ERZURUM EYLÜL AYINDA KAMU HARCAMALARINDA 18’İNCİ SIRADA

Erzurum kamu hizmet ve yatırım harcamaları yüksekli bazında Türkiye illeri sıralamasında 18’inci sıradaki yerini korudu. Kasım ayı ölçeğinde en yüksek tutarda kamu harcamasının yapıldığı iller, Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Adana, Bursa, Antalya, Konya, Mersin, Kocaeli, Samsun, Şanlıurfa, Kayseri,  Gaziantep, Van, Hatay, Trabzon,  Erzurum, Blı4kesir ve Eskişehir olarak kaydedildi.

 
Erzurum Trafik İstatistikleri açıklandı
 
Erzurumspor’un Maaşallahı var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HMB Erzurum verilerini açıkladı
Erzurum’da vergi tahsilat oranı yüzde 67,25 olarak gerçekleşti. Kasım ...
Varank’tan nefis hesabı tepkisi
Bakan Varank, "Benlik davası güdenlerin kendi kişisel egolarının, hırslarının ...
DAP'tan kültürel yatırım
DAP İdaresi desteğiyle bölge illerinde kurulan Semt Kütüphaneleriyle çocukların ...
 
Karaca e-fatura sistemini değerlendirdi
Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, ...
DOSİAD Ekim Bülteni yayımlandı
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) ; Ekim 2019 dönemi ...
Büyükşehir’den ‘Canlı Et Borsası yatırımı
Sekmen , Erzurum ilinin tarım ve hayvancılık alanında büyüyerek adından ...
 
KUDAKA’dan bilgilendirme etkinliği
KUDAKA tarafından uygulanmakta olan Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali ...
DAP desteğiyle meralarda susuzluk tarih oluyor
Merada otlayan hayvanların temel sorunlarından biri olan içme suyu problemi ...
ETSO’dan enerji indirim protokolü
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Aras Elektrik arasında, Oda ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva