Yeşildere köyündeki tesislerde üretilen mantar Gürcistan'a da ihraç ediliyor.
Erzurumlu yatırımcı Faruk Kurt, Yeşildere köyündeki 3 dönüm alan üzerine kültür mantarı üretim tesisi kurdu. Günde bir ton mantar üreten Kurt'un müşteri portföyünü ise Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki ulusal market zincirleri oluşturuyor. Gürcistan'a da mantar ve mantar toprağı ihraç eden Kurt'un en büyük sıkıntısı ise sektörde yetişmiş eleman bulamamak. Çitflikte kendileriyle birlikte 10 kişinin çalıştığını belirten Faruk Kurt, "900 lira maaş, sigorta artı yemek veriyorum ancak bu şartlarda çalışacak köyden dahi olsa işçi bulamıyorum. Tesisleri tam kapasite ile çalıştırabilmek için eleman sıkıntısı yaşıyoruz." dedi.
Günde bir ton mantar ürettiklerini ve bunun tamamının iç pazarda tüketildiğine işaret eden Kurt şöyle konuştu: "Toplum olarak mantar tüketim alışkanlığımız yok denilecek kadar az. Günde bir ton ürünü bölgedeki iç pazara sunuyoruz. Talebi karşılamakta sıkıntı yaşıyoruz." diye konuştu.
Ayda 150 ton mantar toprağı ürettiklerini ve bunun da önemli bir kısmını Gürcistan'a ihraç ettiklerini de sözlerine ekleyen Kurt,"Gürcistan' mantar ve mantar toprağı ihraç ediyoruz. Hedefimiz Azerbaycan, Nahçıvan ve İran'a da kültür mantarımızı sevdirip, pazar bulabilmek."
'YATIRIMCIMIZIN UFKUNU AÇIYORUZ'
Erzurum Girişimci İşadamları Derneği Genel Sekreteri Halim Gökçe ise bölgedeki üreticilerin ufkunu açmak için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ifade etti. Erzurum'daki sektörel üreticileri yurt içi ve yurt dışı gezilere götürüp buralardaki tesislerde incelemelerde bulunduklarına değinen Gökçe şunları söyledi: "Yatırımcılarımızın ufkunu açıyoruz. Yerel iş adamlarımızın küresel anlamda üretim kapasitelerine destek olmak ve sektörel teknolojiyi yakınden görmelerini temin için yaptığımız geziler sonuç vermeye başladı. Bölgemizdeki tek mantar üretim tesisinin ulusal diğer markalarla rekabet edebilmesi için gerekli her türlü teknik ve bilgi desteğini sunuyoruz."