Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Aydemir: 'Başbağlar katliamını unutmayacağız'
Aydemir: 'Başbağlar katliamını unutmayacağız'
Tanfer, güven tazeledi
Tanfer, güven tazeledi
Erdoğan küresel gündemi değerlendirdi
Erdoğan küresel gündemi değerlendirdi
Ulaştırma alanında AK vizyon
Ulaştırma alanında AK vizyon
Vali Çiftçi Hal esnafıyla istişare etti
Vali Çiftçi Hal esnafıyla istişare etti
HABERLER>SÄ°YASET
11 Mayıs 2012 Cuma - 23:28

Erzurum Ovit'i bekliyor

13 Mayısta temeli atılacak olan Ovit Tüneli Erzurum'da büyük bir heyecan uyandırdı

Erzurum Ovit i bekliyor

Erzurum’daki sivil toplum kuruluşları, 13 Mayıs 2012 Pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılacak olan Ovit Tuneli’yle ilgili bir bildiri yayımladı.
STK temsilcileri, Ovit Tüneli Projesi’nin Erzurum’a yapacağı katkılar konusunda aynı görüşte birleşti. ETSO’nun yanı sıra, Ticaret Borsası Erzurum Kalkınma Vakfı (Ervak), Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOBB), 1.Organize Sanayi Bölgesi, Erzurum Gazetecileri Cemiyeti, Tüm Sanayici İşadamları Derneği (TÜMSİAD), Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD), Doğu Anadolu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) ve Erzurum Genç İşadamları Derneği’nin (ERGİAD) temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, 130 yıllık büyük bir proje olan Ovit Tüneli’nin bölgelerin ekonomik anlamda kalkınmasına büyük fayda sağlayacağını söyledi. Başkan Yücelik şunları söyledi; “Bir zamanlar hayal olan bu yatırım, Karadeniz’i önce Doğu’ya, ardından Güneydoğu’ya yaklaştıracak ve bu bölgelerin kalkınıp gelişmesine, destek olacak tarihi bir projedir. 2640 rakımlı Ovit’te yapılacak tünel, 15 kilometre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun tünellerinden biri olacak. İkizdere’nin Sivrikaya köyünden başlayıp, İspir ilçesinden çıkacak ve çift tüp şeklinde inşa edilecek tünel projesinin, 600 milyon liraya mal olması planlanıyor. 2015 yılı sonunda bitirilmesi planlanan tünel, Erzurum açısından büyük bir önem taşıyor. Rize ile Erzurum arasındaki karayolu mesafesi 60 kilometre kısalacak. 4-5 saatlik ulaşım süresi ise; 2 - 2,5 saate inecek. Ayrıca, tünelin bitirilmesiyle artık Erzurum-Rize yolu özellikle kış aylarında çığ ve heyelan sebebiyle kapanmayacak.”
Başkan Yücelik’in konuşmasının ardından Ervak tarafından ildeki sivil toplum kuruluşları adına hazırlanan “Ovit Bildirisi” basın mensuplarına dağıtıldı. Bildiride şu ifadelere yer verildi;
KUZEY GÜNEYLE BULUŞUYOR, KARADENİZ DADAŞ’LA HARRAN’A KAVUŞUYOR
“Bölgemizin coğrafi yapısı ve ağır kış şartları, Karadeniz’in Kuzeydoğu Anadolu üzerinden Ortadoğu’ya ve Güney’e uzaması yönündeki alternatif yol arayışlarını beraberinde getirmiştir.
Bu konuyla ilgili olarak Rize – İspir, Erzurum arasındaki ulaşım yolunun iyileştirilerek on iki ay boyunca açık tutulması ve en kısa mesafeye indirilmesi fikri çok uzun yıllardan beri tartışılmıştır.
Ülkedeki yolların yenilenmesinde ve duble yol yapımlarında mevcut iktidarın gayretli çalışmaları Rize, İspir, Erzurum ve Harran bağlantılı ulaşım yolu için beklentileri artırmış yani umutları yeşertmişti.
“Ferhat gibi dağları deldik” cümleleriyle tanıdığımız başbakanımızın destekleriyle Ovit Dağı’nın kolayca aşılacağına böyle bir projenin gerçekleşmesiyle Karadeniz’in hırçın dalgalarının Palandöken’in karlı eteklerinde huzur ve sükûn bulacağına inancımız tamdı.
Bir zamanlar tarihi ipek yolunun önemli kavşaklarından olan Erzurum’un eski cazibesine kavuşması hususunda bahsi geçen yolun önemi oldukça fazladır.
Son yıllarda sağlık ve kış turizmi gibi önemli konularda büyük hamleler yapan Erzurum’un Avrasya’nın başkenti olma yolundaki hedefine ulaşmasında Rize – Erzurum yolunun ehemmiyeti inkâr edilemez bir gerçektir.Yıllar öncesinden bu yolun önemine işaret eden devrin Erzurum Valisi M. Emin Yurdakul’un bu konu ile ilgili oldukça çarpıcı önerilerini hatırlamak istiyoruz.
1912 yılında Erzurum’da valilik yapan, Emin bey layihasında “Erzurum – Trabzon yolundan ziyade Erzurum – Rize yolunun Erzurum için daha mühim olduğu” kanaatini taşımaktadır.
Emin beye göre Erzurum – Rize yolunun açılması sadece Erzurum’a değil Karadeniz, Erzurum, Van, Bitlis ve Harput vilayetlerinde dumanlı dağların karanlık gölgelerinde, kuytu vadilerin ıssız bucaklarında yaşayan birkaç milyon memleket evladının hayatları ve gelecek medeniyetleri açısından büyük önem arz etmektedir.
OVİT’İN AVANTAJLARI
Bu bağlamda Erzurum vilayeti, Karadeniz ile ayrılmaz bir bağla bağlı olduğundan ve iktisadi münasebetleri bulunduğundan, önemli faydalar elde edecektir diyerek, bu yolun getireceği avantajları o dönemin şartları içerisinde şöyle sıralamaktadır:
1-Ticaretimiz terakki (artacaktır) edecektir.
2-Selametimiz takarrür (gelişecektir) edecektir.
3-Diğer vilayetlerle ilişkiler gelişecektir.
4-İşçilerimiz çoğalacaktır.
5-Rize’nin iktisadi hayatında değişim olacaktır.   
Yolun açılması ile Erzurum, Van, Bitlis ve Harput vilayetlerinin iç ve dış ticari ve iktisadi merkezlerle olan münasebetlerinde, Rize iskelesi önemli bir rol oynayacaktır demektedir.
Dünya üretiminin giderek Asya merkezine kayması nedeniyle, tarihi ipek yolunun canlandırılmasının gündeme geldiği bu zamanda, Rize – Erzurum – Güneydoğu bağlantılı yolun ehemmiyeti daha açıkça görülmektedir.
Ayrıca bir malın minimum sürede ve düşük maliyetle ulaştırılması kuşkusuz günümüz ticari hayatında en önemli bir rekabet unsurudur.
Rize – Erzurum karayolunun kısaltılması ve güvenli bir şekle getirilmesi konusunda, uzun yıllardan beri yapılan çalışmaların sonuna gelmiş bulunmaktayız.
Ovit’in tünellerle aşılması Karadeniz’in Erzurum’dan Mezopotamya’ya kavuşması artık hayal olmaktan çıkmıştır. 13 Mayıs’ta Ovit’te atılacak temelle çok uzun yıllardan beri hayal edilen rüya gerçekleşmiş oluyor.Bu uzun soluklu mücadelede emekleri geçen herkesi can-ı gönülden tebrik ediyor           
Diyoruz ki; artık. Kuzeyle Güney buluşuyor, Karadeniz, dadaşla Harran’a kavuşuyor. Hayırlı olsun.”
 
 
 
 

 
Tacizci kameralardan kaçamadı
 
SERKA’dan dış ticaret açılımı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İsmet 12 Mayıs 2012 Cumartesi 19:27

Hele şu erzurumun vitrinine bakın. Yada bizim dilimizle anlatalım. Hele ano sufatlara :)

Yorumu oyla      0      0  
tahir kaleli 12 Mayıs 2012 Cumartesi 15:09

Şu resimde CelalettinÇetinkaya diye birisi var. bunun ne özelliği varki buda orada. kimdir bu? Erzuruma ne hizmeti olmuşdur. Başı heryerden çıkıyor.MÜSİAD'ı ETSO'yu her yeri kullanıyor.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara'da Ovit Zirvesi
Sağlık Bakanı Akdağ’ın Başkanlığında Ankara’da bir araya gelen AK Parti ...
STK'lardan Kültür Yolu yorumu
Yakutiye Medresesi’nden başlayarak Erzurum Kalesi’nin doğu yakasının kamulaştırılmasını ...
TDBB Çankaya'daydı
Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nde Erzurum’u temsil eden Büyükşehir ...
 
Erzurumlular sandığa gitti
Ankara'daki en eski ve ilk Erzurumlular dayanışma yaklaşımını ifade eden ...
Oltu BBP 'Dağ' dedi
Büyük Birlik Partisi (BBP) Oltu 1. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.
Büyükler konuştu, o yardıma koştu
Erzurum'da Türk Kamu-Sen'in düzenlediği mitingde 10 yaşındaki Hakan Demir, ...
 
Yavilioğlu yerel yaklaşımlarını anlattı
AK Parti Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu, “Yerel yönetimlerimiz ...
Erzurum'a kayagazı müjdesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Erzurum'da kayagazı çalışmaları yapıldığını açıkladı.
Söz alıyoruz, hizmet almıyoruz
103 dilekçeye cevap tamam oldu ama, sonuç çıkmadı
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva