Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>GUNDEM
4 Eylül 2021 Cumartesi - 03:21

Erzurum Mavi Kategoriye yaklaştı

En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranları açıklandı. Erzurum’da aşı olan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde 71,7’ye yükseldi.

Erzurum Mavi Kategoriye yaklaştı

En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranları açıklandı. Erzurum’da aşı olan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde 71,7’ye yükseldi. Türkiye ortalaması ise yüzde 79,2 oldu. Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri bazında aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüksekliği kaydında Tunceli, Hakkari, Ardahan, Kars, Erzincan, Van ve Malatya’nın ardından 8’inci sırada kaldı.

ORANLAR

Doğu Anadolu Bölgesinde en az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranının en yüksek olduğu il Hakkari, en düşük oranda olduğu iller Muş, Bitlis ve Bingöl oldu. Bölge illerinde aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde ölçeğinde, Erzurum 71,7, Ağrı 70,5, Ardahan 84,7, Bingöl 65,1, Bitlis 65,2, Elazığ 68,6, Erzincan 75,2, Hakkari 81,3, Iğdır 71,2, Kars 74,4, Muş 63,5, Malatya 75,6, Tunceli 81,7, Van 73,4, Bayburt 66,3 olarak tespit edildi.

KATEGORİLER

3 Eylül Cuma günü yayımlanan Kırmızı, turuncu, sarı ve mavi kategorilerle ifade edilen toplam nüfus içinde aşı oranı son haritasında Doğu Anadolu Bölgesinde mavi kategoriye giren il sayısı 5’e çıktı. Kars, Erzurum, Iğdır, Ağrı, Van, Elazığ sarı; Muş, Bitlis ve Bingöl illeri turuncu; Erzincan, Ardahan, Hakkari, Malatya ve Tunceli mavi kategoride yer aldı.

HAFTADA BİR KEZ PCR TESTİ YAPTIRMALARI İSTENEBİLECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Covid-19 ile mücadele için alınan önlemler kapsamında, 6 Eylül itibariyle işyeri ve işveren tarafından; Covid-19 aşısı olmayan işçilerden, zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmalarının istenebileceğini duyurdu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Çalışma hayatını düzenleyici, işçi - işveren ilişkilerinde çalışma barışının sağlanmasını kolaylaştırıcı ve koruyucu tedbirler almak, iş sağlığı ve güvenliğini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını izlemek Bakanlığımızın asli görevleri arasındadır. Bu doğrultuda, Bakanlığımız tarafından, işverenlerin işçilerinden isteyeceği PCR testi ve işçilerini Covid-19 riskleri ve tedbirleri konusunda bilgilendirmesini içeren, 2/9/2021 tarihli genel yazı 81 İl Valiliği’ne gönderilmiştir.

Söz konusu yazıda, işverenlerin, işyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik risklerine yönelik koruyucu ve önleyici tedbirler hakkında tüm işçilerini bilgilendirmekle yükümlü oldukları hatırlatılmıştır.

Aynı zamanda işverenlerin Covid-19 aşısı tamamlanmamış işçilerini yazılı olarak ayrıca bilgilendirmesi istenmektedir. Bilgilendirme sonrasında aşı olmayan işçilere, kesin Covid-19 tanısı konması durumunun iş ve sosyal güvenlik mevzuatı açısından olası sonuçları da işveren tarafından bu durumdaki işçilere bildirilmelidir.

Covid-19 aşısı olmayan işçilerden 6 Eylül 2021 tarihi itibariyle zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmaları işyeri/işveren tarafından istenebilecek, test sonuçları gerekli işlemler yapılmak üzere işyerinde kayıt altında tutulacaktır.”

BÖLGESEL VERİLER

KARADENİZ BÖLGESİ

Korona virüs salgını ile mücadele de en önemli silah olarak görülen aşılama kapsamında Düzce, mavi şehirler arasına girmek üzere.

Ülke genelinde aşılama ortalaması yüzde 78’lere ulaşırken, Batı kesimlerinin tamamı mavi şehirlere ulaştı. Korona virüs ile mücadele de en etkili silah olarak görülen Sinovac ve Biontech aşılamaları Düzce’de de yüzde 75’e yaklaştı. Düzce İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Başkanlığı ve Hastanelerde aşı seferberliği sürerken, Ülke genelinde yüzde 75’in üzerine çıkan şehirler mavi şehir olarak görülüyor. Düzce’de ise veriler yüzde 74,9’a kadar ulaştı. 3 Eylül Cuma günü Düzce’nin düşük riskli illerden birisi olmasına kesin gözü ile bakılıyor. Çankırı ile Erzincan’ın da Mavi şehirlere geçmesi bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Batman aşı inisiyatifi bileşenleri insanları aşıya teşvik etmek için ilginç bir yönteme başvurdu. İnsanları müzikle aşıya çağıran Batman aşı inisiyatifi bileşenleri kurduğu stantla renkli görüntülere sahne oldu.

Dünyada ve ülkemizde hala etkisini devam eden korona virüs salgını can almaya devam ediyor. Batman’da kentin beli noktalarında kurulan aşı çadırları insanları müzikle aşıya çağırıyorlar. Batman Aşı İnisiyatifi Grubunun yaptığı çağrılarla halk aşı olmaya ikna ediliyor. Batman'da artan vakalar nedeniyle hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yoğunluk devam ederken İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kentin işlek caddesi olan Diyarbakır Caddesi'nde oluşturulan aşılama noktalarında Batman Aşı İnisiyatifi grubu vatandaşlar aşı olma çağrısında bulunmak için gitar ve keman eşliğinde müzik dinletisi yapıyor. Turgut Özal Bulvarında kurulan aşı çadırında konuşan müzisyen, "Batman aşı inisiyatifi bileşenlerinden eczacı odası başkanımız tarafından davet edildik. İnsanları müzikle aşıya teşvik ediyoruz” dedi.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Bingöl’de korona virüs ile mücadele kapsamında sağlık ekipleri, jandarma kontrol noktasında aşılama çalışması yaptı.

Ülke genelinde olduğu gibi Bingöl’de de korona virüs ile mücadele kapsamında İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı mobil aşı ekipleri aşılama çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda il, ilçe ve köylerde gezen ekiplerin yanı sıra Ekinyolu jandarma kontrol noktasında da aşılama çalışması yapıldı. Jandarma kontrol noktasında vatandaşları aşı için ikna eden ekipler, yol kenarındaki ambulansa giderek aşılarını yapıyor. Aşılama çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Muhammed Enes Gider, kent genelinde 5 mobil ekibin çalışma yaptığını söyledi. Kontrol noktasında vatandaşlarını ikna edip aşılarını yaptıklarını aktaran Dr. Gider, "Bugün aşıya çıkan 5 ekipten biriyiz. Burada kontrol noktasında jandarmadaki arkadaşlarımız normal sorgulama yaparken biz de ambulansa davet ediyoruz aşı için. Vatandaşlar çok kısa bir sürede burada aşılarını yapabiliyorlar” dedi.

MALATYA AŞILAMADA MAVİ KATEGORİDEKİ İLLER ARASINDA YER ALDI

Covid-19 vakalarının yüzde 80’inin aşı sürecini tamamlamayanlarda ve aşısızlarda görüldüğü Malatya, aşılama yüzde 75’e ulaşarak mavi kategorideki iller arasında yer aldı.

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 ile mücadelede etkin rol oynayan aşıda çalışmalar ülke genelinde hız kesmeden devam ediyor. Covid-19 vakalarının yüzde 80’inin aşılamasını tamamlamayanlarda ve aşısızlarda görüldüğü Malatya’da aşılama oranı yüzde 75’e ulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı paylaşımla Malatyalıları tebrik etti.

Bakan Koca, Malatyalıları sevindiren paylaşımında, “Sivas ve Malatya, 18 yaş ve üstü nüfusta yüzde 75’in üzerine çıkan ilk doz aşı oranlarıyla, Covid-19 Risk Haritasında artık Mavi. İkinci doz aşıyı yaptırma oranı Sivas’ta yüzde 61.8, Malatya’da yüzde 57.2. İlk doz oranı hızla yüzde 100’e yaklaşırken 2. dozda da yüksek başarı bekliyoruz. Tebrikler” ifadelerini kullandı.

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, aşılamayı olan talebi arttırmak için il genelinde başlatılan ‘Aşını Ol’ kampanyasının faydasını gördüklerini belirterek, "Bakanımızın her gün açıkladığı haritada düşük riskli dediğimiz, mavi kategorideki iller arasına girmiş durumdayız. 2 hafta önce 17-44 yaş arası gençlerde ilk doz aşılamayı arttırmak için yaptığımız kampanyanın burada faydasını gördük. Belki 3-5 gün daha gecikecektik, bunun için. Tek başına 1. dozda yüzde 75’e ulaşmanın çok önemli olduğunu biliyoruz ama tek başına yetmediğini de buradan ifade etmek istiyorum. Sayın bakanımızın açıkladığı gibi ilimizde de toplam vakaların yüzde 80’ninin aşısızlarda veya aşı sürecini tamamlamayanlar olduğunu görüyoruz. Özellikle aşı sürecini tamamlamayanların büyük oranda olduğunu altını çizmek istiyorum" dedi.

“İKİNCİ DOZ AŞISINI YAPTIRMAYAN 30 BİN VATANDAŞIMIZ VAR”

Malatya’da İlk doz aşısını yaptırıp ikinci doz aşını yaptırmayan 30 bin vatandaşın olduğunu ifade eden Bentli, “Özellikle ilk dozunu yaptırıp da ikinci dozunu yaptırmayan ilimizde yaklaşık 30 bin vatandaşımız var. Lütfen aşı süreniz dolduğu zaman tüm sağlık kuruluşlarımız hatta bize köylerden muhtarlarımız da telefon açtıklarında ayaklarına kadar gidip, aşılarını yapıyoruz. Tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de bu hizmeti veriyoruz. Buradan tüm vatandaşlarımızın aşılama süreçlerini bir an önce tamamlamalarını ve bu koruyuculuk oranının çok yüksek olduğunu bilerek herkesin aşılama süreçlerini tamamlamalarını önemle rica ediyorum” şeklinde konuştu.

2 BİN 800 RAKIMLI GEYİKLİ YAYLASINDA GÖÇERLERİ AŞILADI

Erzincan’da yeni tip korona virüs ile mücadelede fedakârca görev yapan sağlık ekipleri, Üzümlü ilçesindeki 2 bin 800 rakımlı Geyikli Yaylasına çıkarak burada çadırda kalan göçerlere aşı yaptı.

Covid-19 salgını ile mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanları, kent ve ilçe merkezlerinin yanı sıra kırsal kesimde yaşayan vatandaşlara da aşı hizmeti sunmak için her gün kilometrelerce yol kat ediyor.

İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde çalışmalarını sürdüren ekipler, günün ilk ışıklarıyla görevli oldukları sağlık kuruluşlarından ayrılarak tarla ve bağlarda çalışan, yayla ve köylerde yaşayan vatandaşlara aşı ulaştırıyor.

Üzümlü Devlet Hastanesinde görevli Başhekim Mehmet Emin Arslan, hemşire Birgül Ağrı ve hemşire Gülizar Yıldır ve beraberindeki acil sağlık ekibi de göçerleri aşılamak için harekete geçti.

İlçe merkezinden araçlarla yola çıkan aşılama ekibi, sarp dağların arasındaki virajlı ve zorlu yolları aşarak 2 saatlik yolculuk sonunda göçerlerin yaşamını çadırda sürdürdüğü 2 bin 800 rakımlı Geyikli Yaylasına ulaştı.

Ekipler, aşı sırası gelen ve hayvanların bakımı nedeniyle aşılama merkezlerine gidemeyen göçerlere, yaylada aşı uyguladı.

"Hizmeti vatandaşlarımıza götürmekle mükellefiz"

Başhekim Mehmet Emin Arslan, İHA muhabirine, Covid-19 ile mücadele edebilmek için aşı çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini söyledi.

Erzincan’da arazi şartlarının bazen aşılama çalışmalarını zorlaştırdığını ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 1,5 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19’un tehdidi altındayız. Şu anda etkisi, güvenirliği kanıtlanmış aşı var. Bu salgının yok edilmesinin en önemli hatta tek ilacı aşı. Biz tüm sağlık çalışanları olarak vatandaşlarımızı aşıya çağırıyoruz”.

Hemşire Birgül Ağrı ise, “Bugün 2 bin 800 rakımlı yaylaya vatandaşlarımıza aşı yapmak için geldik. Covid-19’dan kurtulmak için aşının çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Kişiler aşı olmak istedikleri sürece biz aşı yapmaya hazırız. Evlerde, hastanelerde, ulaşımı zor olan yerlerde de aşı yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

"Minnettarız, gelmeleri bizi mutlu etti"

Göçer aile mensuplarından Kemal Akar da, “Aşılama için sağlık çalışanları geldi. Bizim başvurumuz olmuştu. Onlar da bizden gerekli bilgileri istedikten sonra geldiler. Çok teşekkür ederiz. Aşıya gitme şansımız yoktu çünkü gece gündüz hayvanların peşindeyiz. Minnettarız, gelmeleri bizi mutlu etti" diye konuştu.

Sağlık ekipleriyle birlikte aşılama çalışmasına katılan Üzümlü İlçe Belediye Başkanı Ahmet Sazlı’da, “Aşılama çalışmalarını bizde hassasiyetle üzerinde duruyoruz. Bugün de ilçemize bağlı 2 bin 800 rakımlı Geyikli Yaylasına geldik. Çalışmalar devam edecek, sağlık ekiplerimize teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.

AKDENİZ BÖLGESİ

Adana İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde birçok camide aşı standı kurup, korona virüs aşısı olmak isteyen vatandaşlara aşılama yaptı.

İlk doz korona virüs aşılama oranında yüzde 75'i geçerek "mavi" kategoriye geçen Adana'da birçok caminin avlusuna seyyar aşı standı kuruldu. Adana İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, kurulan seyyar aşı standında hem cuma namazına gelen hem de dışardan gelen vatandaşları aşıladı.

Aşılama Cuma namazı sonrası da devam etti. Aşılama çalışmalarını yerinde takip eden İl Sağlık Müdürü Dr. Halil Nacar, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Nacar, “Pandemi mücadelesinde en etkili yöntemin aşı olduğunu biliyoruz. Her platformda bunu söylüyoruz. Normalde tüm sağlık tesislerimizde aşılama faaliyetlerimiz devam ediyor. Ayrıca kurduğumuz mobil ekiplerle AVM ve iş yerlerinde aşılama faaliyetlerimiz devam ediyor. Amacımız Adana’nın tamamını aşılamak. Bir kişiyi dahi aşıladığımız da bir kişinin ve dolaylı olarak bir çok kişinin korona virüs olmasını engellemiş olacağız. Hazırlıklarımız tamam. Seçilmiş camilerimizde ve ilçe merkezindeki camilerimizde arkadaşlarımız vatandaşları bekliyor. Hiçbir ücret almadan, hiçbir randevuya gerek kalmadan aşılamaları yapacağız” diye konuştu.

Aşı olmaya gelen vatandaşlar ise ekiplere teşekkür etti.

Ilıcalar beldesinden Bingöl merkeze doğru giden İhsan Gürcan, ikinci doz aşısını kontrol noktasında oldu. Bu çalışmadan dolayı yetkililere teşekkür eden Gürcan, "Yol kontrolünde ambulans vardı bende ikinci doz aşımı oldum. Aşı olmayanlar gelip burada aşı olsun. Yetkililere teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

BAŞKAN ÖZYİĞİT, AŞI ÇAĞRISI YAPTI

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Pirireis Mahallesi sakinlerinin düzenlediği yemekte aşı çağrısı yaptı. Pandemi döneminde bu tür etkinliklerin değerinin anlaşıldığını vurgulayan Özyiğit, “Umut ediyorum ki, herkes aşısını yaptırdığında, bu salgın bitecek ve birbirimize sarıldığımız o günler geri gelecek. Lütfen aşı olalım” dedi.

Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre Başkan Abdullah Özyiğit, mahalle ziyaretleri kapsamında, Pirireis Mahallesi sakinlerinin düzenlediği birlik, beraberlik ve dayanışma yemeğinde mahalle sakinleriyle buluştu.

Pirireis Mahallesi sakinlerinden Zeynep Eldem ve Nermin Durmaz’ın organize ettiği dayanışma yemeğinde konuşan Başkan Özyiğit, salgın dolayısıyla insanların eskisi gibi çok sık bir araya gelemediğini, eski günlere geri dönülmesi için herkesin aşı yaptırması gerektiğini söyledi. Özyiğit, “Mahallemizde bu güzel buluşmanın gelenek haline gelmesi, yılda birkaç sefer de olsa bir araya gelinmesi çok kıymetlidir. İçinde bulunduğumuz dönemde en büyük sıkıntı insanların bireyselleşmesi ve yabancılaşması. Kopup gidiyoruz. Herkes kendi yaşamının telaşına düşüyor, karşı komşumuzu bile tanımıyoruz ve maalesef komşuluk ilişkilerini çok geliştiremiyoruz. Böyle güzel bir geleneğin bütün Yenişehir’e, Mersin’e yayılmasını diliyorum” diye konuştu.

Yenişehir Belediye Başkanlığına aday olduğunda 6 temel ilke koyduklarını anımsatan Özyiğit, “Bu ilkler; hareket, eğitim, hemşehrilik, kentleşme, ekoloji ve dayanışmaydı. Hareket başlığının içinde spor, sanat ve insanları evinden dışarıya çıkarma isteği var. Bununla ilgili yaptığımız birçok faaliyet var. Pandemi öncesinde çay saatinde Ata Tenis Kulübünde kadınlarımızın tenis öğrenmeleri için kurslar düzenledik, bu kurslar çok ilgi gördü. 300’ün üzerinde her yaştan kadınlar belirli bir sürede tenisi öğrendiler, 242’si sertifika aldı. Yine geçtiğimiz yaz mahallelerde, parklarda akşamları etkinlikler yaptık, pandemiden dolayı ara verdik bu etkinliklere. Ama umut ediyorum ki, herkes aşısını yaptırdığında, bu salgın bitecek ve birbirimize sarıldığımız o günler geri gelecek. O günlerin özlemiyle herkesin aşı olması gerektiğinin bir kez daha altını çiziyorum. Lütfen aşı olalım” ifadelerini kullandı.

 
Briketlerin altındaki gizli bölmeden 27 göçmen çıktı
 
'Allah devlete de, millete de zeval vermesin'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’a yeni Bosch Car Service müjdesi
Bosch Car Service sayısı Erzurum ve çevresinde artacak.
Erzurum İl Hıfzıssıhha Kurulu kararları açıklandı
İl Hıfzıssıhha Kurulu Erzurum Valisi Okay Memiş Başkanlığında olağanüstü toplandı.
Erzurum aşı verileri açıklandı
En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranları açıklandı. Erzurum’da ...
 
Milli Mücadele'nin ilk kez görülen fotoğrafları
Ankara Üniversitesi arşivlerinden oluşturulan ve birçoğu ilk kez görülen ...
‘Türkiye, Devleti ve Milletiyle bölünmez bir bütündür’
Erzurum Valisi Okay Memiş 30 Ağustos Zafer Bayramı yıldönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.
Erzurum vaka sayısında 28’inci sırada
7 Ağustos – 13 Ağustos 206.92 olan vaka sayısı 14 – 20 Ağustos aralığında ...
 
Vali Memiş, Sri Lanka Büyükelçisini ağırladı
Erzurum Valisi Okay Memiş, Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti ...
Aydemir: ‘Malazgirt, mukaddesat hassasiyetimizdir’
Milletvekili Aydemir, 'Davası İla’yı Kelimetullah için Nizamı Alem olan ...
Malazgirt’te Tarihi duruş
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi'nin 950'nci yılı ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva