Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>EKONOMÄ°
17 Ocak 2022 Pazartesi - 08:02

Erzurum 2021 sektör performansları açıklandı

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - TİM Erzurum 2021 dönemi ihracatta sektörel performans sonuçlarını paylaştı. Erzurum’da 2021 Aralık ayında 14, Ocak –Aralık ayları arasında ise 17 sektör ihracat gerçekleştirdi.

Erzurum 2021 sektör performansları açıklandı

Erzurum’dan yapılan ihracat değeri yıllık kesitte bir önceki yıla göre yüzde 11,7 oranında artış gösterdi. Aylık kayıtta değişim oranı ise yüzde 19.3 oldu. Bir önceki yıla göre Aralık ayı ihracatı 1.6 milyon dolardan 2.0 milyon dolara, yıllık ihracat değeri ise 25. Milyon dolardan 28 milyon 480 bin dolara yükseldi.

SEKTÖREL PERFORMANS

TİM Erzurum 2021 dönemi ihracatta sektörel performans sonuçlarını paylaştı. Erzurum’da 2021 Aralık ayında 14, Ocak –Aralık ayları arasında ise 17 sektör ihracat gerçekleştirdi. Verilere göre, Yıllık boyutta 2020 yılının aynı dönemine göre 7 sektör ihracatında artış, 10 sektör ihracatında ise düşüş gözlendi.

ARALIK 2021 ERZURUM VERİLERİ

Erzurum’dan Aralık 2021 döneminde en yüksek değerde ihracat kaydeden 3 sektör, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ile Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörleri oldu. Yıllık kayıtta ise en fazla değerde ihracat gerçekleştiren 6 sektör Kimyevi Maddeler, Çimento, Elektrik – Elektronik, Otomotiv, Hububat, Demir ve Demirdışı metaller sektörleri olarak sıralandı.

2021 ERZURUM VERİLERİ

DOSİAD analizlerine göre, Erzurum’dan 2021 yılında 1 milyon dolar üzerinde ihracat gerçekleştiren sektörlerin ihracat payı çimento sektöründe yüzde 17,95, Hububat sektörü payı yüzde 14,08 otomotiv sektörü payı yüzde 13,89, kimyevi maddeler sektörü payı yüzde 20,31, elektrik sektörü payı yüzde 16,23, demir ve demirdışı metaller sektörü payı yüzde 5,50 olarak gerçekleşti.

7 SEKTÖR İHRACATINDA ARTIŞ

2021 yılında bir önceki yıla göre yedi sektör ihracatında artış, on sektörün ihracatında ise düşüş yaşandı. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Elektrik ve Elektronik, Deri ve Deri Mamulleri, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Hazırgiyim ve Konfeksiyon ile Tekstil ve Hammaddeleri ihracat artışı kaydeden sektörler olarak belirlendi

ARTIŞ ORANLARI

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinde, bir yıllık süreç bazında ihracat değeri artış oranı; Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamullerde yüzde 2110, Elektrik ve Elektronikte yüzde 2045, Deri ve Deri Mamullerinde yüzde 437, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamullerde yüzde 333, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünlerinde yüzde 12.6, Hazırgiyim ve Konfeksiyonda yüzde 8.3, Tekstil ve Hammaddelerinde yüzde 0.2 oldu.

DÜŞÜŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER

Yıllık süreçte, bir önceki yıla göre ihracat değeri düşüşünün en yüksek oranda kaydedildiği sektörler diğer sanayi ürünleri ile Halıcılık ürünleri sektörü oldu. Çimento, Makine ve aksamları, otomotiv, kimyevi maddeler, demir ve demir dışı metaller, Çelik, Halı, iklimlendirme, madencilik ve diğer sanayi sektörleri önceki yıla göre ihracat değerinin azaldığı sektörler olarak kaydedildi.

DÖNEMSEL DÜŞÜŞ ORANLARI

Dönemsel kayıtta ihracat değeri düşüş oranı otomotiv endüstrisinde yüzde 6,2, halı sektöründe yüzde 80,3, iklimlendirme sanayisinde yüzde 35,2, makine ve aksamlarında yüzde 6,4, kimyevi maddeler sektöründe yüzde 9,0, çelikte yüzde 25,9, diğer sanayi ürünlerinde yüzde 80,30, demircilik sektöründe yüzde 40,4, madencilik sektöründe yüzde 56,6, çimento sektöründe yüzde 41,6 olarak belirlendi.

ARALIK’TA ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER

Erzurum’da Aralık  ayında ihracat değerleriyle öne çıkan sektörler 168,6 bin dolarla elektrik, 10,6 bin dolarla madencilik, 466 bin dolarla kimyevi maddeler, 128,3 bin dolarla çimento, 213,0 bin dolarla otomotiv, 134,6 bin dolarla demir, 100,3 bin dolarla makine ve aksamları, 47,9 bin dolarla çelik, 39,2 bin dolarla mobilya, 19,4 bin dolarla iklimlendirme, 35,7 bin dolarla hazırgiyim, 335,8 bin dolarla Hububat, 306 bin dolarla su ürünleri, 14.7 bin dolarla deri sektörleri oldu

2021 DÖNEMİ İHRACAT DEĞERLERİ

Erzurum’dan 2021 yılı kapsamında 17sektör ihracat yaptı. Dönemde Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektörü 5,1 milyon dolar, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü 5,7 milyon, Hububat 4,0 milyon dolar, demir sektörü 1.4 milyon dolar, otomotiv endüstrisi 3.9 milyon dolar,  elektrik – elektronik 4.6 milyon, demir ve demirdışı metaller 1.5 milyon, makina ve aksamları sektörü 991,7 bin, çelik sektörü 304,8 bin, mobilya sektörü 314,7 bin, iklimlendirme sektörü 351,5 bin, hazırgiyim sektörü 231,3 bin, tekstil sektörü 78,6 bin, deri sektörü 183,3 bin, halı sektörü 15.5 bin, su ürünleri 872 bin, Madencilik ürünleri 70,1 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi.

2021 Yılı İhracatı 225,4 Milyar Dolar Oldu.

 
Erzurum’un 5’inci Bölge payı yüzde 7.15’e çıktı
 
Kocaeli’de Oltu gündemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’un 5’inci Bölge payı yüzde 7.15’e çıktı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’un içinde bulunduğu, 5 coğrafi bölgeden ...
Nebati ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile İlim Yayma Vakfı Mütevelli ...
Saka, güvenoyu aldı
Erzurum Otelciler ve Kahveciler Odası’nın, Olağan Genel Kurul Seçimi yapıldı.
 
Uzman Eller Projesi başvuruları başladı
Meslek Yüksekokulları ile Üniversitelerin tarım, hayvancılık, ormancılık, ...
Tarım-ÜFE açıklandı
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 36,39, aylık ...
SSK ve Bağ-Kur aylıklarına tatil düzenlemesi
SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki aylık ödemelerinde yeni bir düzenlemeye gidildi. ...
 
Erzurum’un bölge konut satış payı açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da geçen yıl satılan konut sayısı Doğu ...
Erzurum’da 1 yılda 10 bin 14 konut satıldı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’un Türkiye konut satış sayısı payı 2021 ...
İhracatta ‘yeşil finansman’ dönemi
TİM, Sürdürülebilirlik Eylem Planı çerçevesinde Yeşil dönüşüm sürecinde ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva