Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
6 Ekim 2020 Salı - 03:30

Erbaş: ‘Geleneği sürdüreceğiz’

Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Sempozyumu”nun kapanışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Osmanlı döneminde Ayasofya Camii’nde yürütülen ilmi çalışmaların bugün de devam ettirileceğini söyledi.

Erbaş: ‘Geleneği sürdüreceğiz’

Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Sempozyumu”nun kapanışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Osmanlı döneminde Ayasofya Camii’nde yürütülen ilmi çalışmaların bugün de devam ettirileceğini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanlığınca online olarak düzenlenen “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Sempozyumu” Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla gerçekleştirilen ‘Değerlendirme ve Kapanış Oturumu’nun arından sona erdi.
3 gün süren sempozyumun ‘Değerlendirme ve Kapanış Oturumu’nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, bir asra yakın bir hasretten sonra Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açıldığını ifade ederek, “Açılışın ardından çok kısa bir süre içerisinden Başkanlığımız tarafından 35 kadar tebliğin sunulduğu bir sempozyumun organize edilmesi ve bu sempozyumun başarıyla tamamlanmış olması bir iftihar tablosudur. Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Erbaş, Osmanlı döneminde Ayasofya Camii’nde yürütülen ilmi çalışmalara değinerek, “Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz. Çok kıymetli hocalarımız başta İstanbul müftümüz olmak üzere Ayasofya'da dersler yapacaklar. Kur'an, tefsir, hadis, fıkıh, akaid, ilmihal, siyer gibi derslerle o geleneği inşallah yaşatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLEN AYASOFYA CAMİİ, YENİDEN İBADETE AÇILDI”
Ayasofya’nın 1453’te camiye çevrildiğini hatırlatan Başkan Erbaş, “Ayasofya, cami hüviyetini bugüne kadar devam ettirdi. Ancak ibadete kapatılarak müzeye dönüştürülmüştü. Şimdi Ayasofya kiliseden camiye dönüştürülmedi, müzeye dönüştürülen o cami tekrar ibadete açıldı. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor. Ayasofya, cami hüviyetini resmi olarak korudu, bunun belgeleri elimizde var. Dolayısıyla biz bu şekilde bir kanaat ortaya koyanların bu kanaatlerinin yanlış olduğunu söylüyoruz” ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANIMIZ AYASOFYA CAMİİ’NE 2 ADET HAT LEVHASI ASTI”
Başkan Erbaş, sempozyumda ‘Ayasofya ve Sanat’ konusunun da ele alındığını, Osmanlı'nın yaptıkları ile Ayasofya'yı bir külliyeye dönüştürdüğünü belirterek, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasından sonraki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 adet hat levhasını Ayasofya Camii’nin duvarlarına astığını söyledi.
“SEMPOZYUM VESİLESİYLE ATALARIMIZIN İLME VERDİĞİ ÖNEMİ BİR KEZ DAHA HATIRLADIK”
İstanbul’un fethiyle birlikte kültür faaliyetleri kapsamında Fatih Sultan Mehmed tarafından Bizans’tan kalan yazma eserlerin Osmanlı Türkçesine tercüme ettirildiğini dile getiren Başkan Erbaş, “Bu çeviriler müstensihler tarafından çoğaltılarak günümüze ulaşmıştır. Bu sempozyum vesilesiyle atalarımızın ilmi yadigara verdiği ehemmiyeti bir kez daha hatırlıyoruz” diye konuştu.
Bu sempozyuma yaptıkları araştırma ve çalışmalarla katkı sağlayan akademisyenlere, sempozyuma teknik ve fikir yönden destek olan tüm çalışanlara teşekkür eden Başkan Erbaş, şunları söyledi:
“En kısa sürede salgın sürecinin geçmesini ardından Ayasofya'nın yanı başında İstanbul'un kalbinde bilim insanları ile tekrar böyle bir toplantı yapmayı ve Ayasofya başlıklı bir sergi açmayı en içten dileklerimizle temenni ediyorum. Bu sempozyumun başta Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki yazma nüshaları olmak üzere tüm kütüphaneler ve kitaplara olan ilgiyi artırmasının eskiden olduğu gibi başta Ayasofya olmak üzere tüm camilerimizin ilim merkezi olmasına vesile olmasını Rabbimizden niyaz ediyorum.”
Başkan Erbaş, bu yıl Ayasofya Camii ile ilgili yaptıkları gibi bundan sonra her Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda selatin bir cami ile ilgili bir sempozyum yapacaklarını kaydetti.
Online olarak gerçekleştirilen ‘Değerlendirme ve Kapanış Oturumu’na Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı ile Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak da katıldı.

 
Tarımda Akıllı Yaklaşım
 
Bahçeli’den Nahcivan açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzundere’den İki Devlet, Tek Millet mesajı
Uzundere ilçesindeki Tortum gölünde gerçekleştirilen ‘Palandöken’den Uzundere’ye ...
Özbek aydın Şehit Çolpan'a vefa
Yerli Düşünce Derneği, Özbekistan’ın önemli şair, yazar ve mütefekkirlerinden ...
Erzurum Kalesinden tarihi mesaj
Türkiye kardeş Azerbaycan’ın yanında olduğu her zaman gösteriyor. Türkiye’nin ...
 
Dağcılardan Azerbaycan'a destek etkinliği
Erzurumlu dağcılar dünyanın en büyük ikinci şelalesi olan Tortum Şelalesi’nde ...
İlmek ilmek dokuyarak bir geleneği yaşatıyorlar
Olur ilçesine bağlı Karnavas köyü ile ismi özdeşleşen Karnavas bezi geleneği ...
Üç asırlık değirmende para geçmiyor
Bayburt - Erzurum karayolunun Kıratlı köyü mevkiinde, Kop Dağları'ndan ...
 
Erzurum’da Yaşayan Değerler gündemi
Erzurum Valiliği ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Yaşlı Destek ...
Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi Erzurum’da
Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi, 2 Temmuz 2020 Perşembe gününden itibaren ...
Şifa niyetine çay sunuyor
Erzurum’da kahvehane işletmesi olan Eyüp Adanır, kahvehanesine gelen vatandaşlara ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva