Erzurum Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü 2012 yılında sokak çocuklarına yönelik çalışmalarına hız verdi. Emniyet Müdürlüğü’nce yapılan yazılı açıklamada, Sosyal Hizmet Büro Amirliği nezdinde çeşitli projelerle çocukları sokaktan uzaklaştırmak için çalışmaların sürdürüldüğü belirtilerek, 2012 yılında başlanılan ve sürdürülen ‘Yarınlarımıza Emniyetle Koşuyoruz ve Hayata Yeniden Tutun Projelerindeki çeşitli aktivite ve kurslarla toplamda 734 çocuğa; Emniyet Müdürlüğü Futbol Okulu Projesi ile 1. Modülde 87 çocuğa 2. Modülde ise 112 çocuğa ulaşıldığı ve sokağın tehlikelerinden korunmalarının sağlandığı kaydedildi.
125 AİLEYE DESTEK
Açıklamada, çoğunluğunu sokakta çalışan veya çalıştırılan çocukların ailelerinin oluşturduğu toplam 125 geçim sıkıntısı çeken aileye dağıtılmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanlığından yardım paketleri temin edildiği, Şube Müdürlüğüm imkanları ile ailelere ulaşımı gerçekleştirildiği vurgulanarak, organizasyondaki temel amacın ailelere destek olarak çocuklarının sokakta çalışmasını engel olmalarına çalışmak, olduğu ifade edildi.
ÖFKE KONTROLÜ SEMİNERLERİ
Öte yandan, Suç Önleme Büro Amirliğince okullara yönelik olarak Çocuk Suçluluğu Ve Önleme Stratejileri, Güvenli İnternet ve Sosyal Paylaşım Ağlarının Riskleri, Şiddetin Önlenmesi ve Öfke Kontrolü seminerleri ile bilgilendirme bilinçlendirme faaliyetleri sürdürülüyor. 2012-2013 eğitim ve öğretim döneminin ilk 4 ayında toplamda 8 okulda seminer verildiği ve bin 20 çocuğa ulaşılarak bilinçlenmesi sağlandığı bildirildi.
KİMLERE GÜVENEBİLİRİM?..
Suç Önleme Büro Amirliğince sürdürülen, ‘Kimlere Güvenebilirim’ Projesi kapsamında 5 ortaokuldan 125 öğrencinin Emniyet Müdürlüğünün çeşitli birimlerine ziyareti sağlanarak okullarda eğitim ortamının sağlıklı ve huzurlu bir şekilde sürmesi, okulda güvenliğin sağlanması, pozitif bir polis algısının yerleştirilmesi, daha da önemlisi kişisel güvenlikleri, sokağın tehlikeleri ve riskleri konusunda eğitildi.
Suç önleme Büro Amirliği faaliyetleri içerisinde internet kafe denetimlerinin de sürdürüldüğü açıklandı. Açıklamaya göre, 2012 yılında 100 adet internet kafe denetlendi. Ayrıca 2012 yılında 70 sokakta çalışan çocuk hakkında işlem yapılmıştır. Bu çocuklar hakkında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bilgi verildi, Çocuk Danışma ve Eğitim Merkezi (ÇODEM)’ne yönlendirerek, çocukların kaydı yaptırılarak sosyal- sportif faaliyetlere katılmaları sağlandı.
ÇODEM NEDİR?
Yapılan açıklamada ÇODEM çalışmaları hakkında de bilgi verildi. Buna göre; ÇODEM 2009 yılında Çocuk Şube Müdürlüğü Yarınlarımıza Emniyetle Koşuyoruz Projesi desteğiyle kuruldu. ÇODEM kuruluşundan bu yana sokakta en az bir kez ve daha fazla çalışmış çocuklara hizmet veren, çocukların hem fiziksel hem de ruhsal yönden gelişmelerini destekleyen bir kurum. ÇODEM, halen Çocuk Şube Müdürlüğünün desteği ve İl Emniyet Müdürlüğünün işbirliği ile 160 çocuğa hizmet veriyor. Bu çocuklara, gitar, ebru sanatı, bilgisayar, taekwondo, buz hokeyi, atletizm, halk oyunları, bağlama gibi kurslarla kendilerini ifade etme olanağı sunuyor. Çocuklar okuldan arta kalan boş vakitlerini, öğretmenler eşliğinde hem eğlendirici hem de öğretici bir şekilde geçirebiliyorlar.
YAYA DEVRİYELER İŞ BAŞINDA
Açıklamanın son bölümünde ise sokak çocuklarına yönelik uygulamalar hakkında şu bilgiler verildi: “Ekiplerimizce çocukların yoğun olarak bulunduğu bölgelerde uygulamalar yapılmakta ise de ekip otolarımızın ve personelimizin çocuklar tarafından tanınması nedeniyle çocuklar kaçmaya çalışırken kendi hayatlarını da tehlikeye atacak şekilde caddelere koşmakta bu nedenle uygulamalarımız esnasında sıkıntılar yaşanmaktadır bu sorunları en aza indirmek ve görevin devamlılığını sağlamak amacıyla sokakta çalışan veya çalıştırılan çocuklara yönelik çalışma yapmak üzere yaya devriyeler oluşturularak denetimler yapılmaktadır. Sokakta çalışırken yakalanan çocuklara ve ailelerine sokakta çalışmanın veya çalıştırmanın Valilik Makamının kararıyla yasaklandığı tebliğ edilip, sokakta çocukları bekleyen tehlikeler hakkında bilgilendirmeler Çocuk Şube Müdürlüğümüzce yapılmaktadır.
Her ne kadar sokakta çalışan veya çocuklardan alışveriş yapılmamasıyla ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılmışsa da insanlar sokaktaki çocuktan alışveriş yapmaya devam ettiği sürece kolay kazanç yolu kapanmadığı için çocukların sokaktan arındırılması mümkün olmamaktadır.
Çocuk Şube Müdürlüğümüzce sokakta çalışan/çalıştırılan çocuklarımızın sokağın her türlü risklerinden uzaklaştırılmaları adına çalışmalar hızla devam etmektedir. Sokakta çalışan ve/veya çalıştırılan çocuklar ile ilgili yapılan sosyal destek projeleri Çocuk Şube Müdürlüğümüzün asli görevi olmamakla beraber İlimiz çocuklarının geleceğini şekillendirmek adına yapılmış ve yapılmakta olan ilke edinilen faaliyetlerdir.
Ayrıca sokakta çalışan veya çalıştırılan çocuklar sorunu sadece polisiye tedbirler ile ele alınabilecek bir sorun değil disiplinler arası çalışmalar yapılarak çözülmesi gereken bir problemdir. Bu problem devletin her kademesi Valilik, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Adliye ve sivil toplum kuruluşları ile tüm vatandaşlarımızın desteği ile çözüme kavuşabilecek bir sorundur.”