"Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de katıldığı, TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen törenle başladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ekmek israfının önlenmesine ilişkin toplumsal bir duyarlılık ve farkındalık yaratmak amacıyla başlattığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının da destek verdiği "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" yurt genelinde israfın önüne geçilmesi amacıyla çeşitli uygulamalar ve etkinliklerle devam edecek.
EKMEK NİMETTİR
Kampanyanın başlangıç konferansında konuşan Başbakan Erdoğan, yılda dünyada 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini belirterek, bu israfın ekonomik değerinin 1 trilyon dolar olduğunu kaydetti.
"Bir yandan yılda on milyon kişi açlık ve yetersiz beslenmeden ölüyor. Diğer tarafta 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Yılda israf edilen gıdanın 4'te 1'i aç insanlara ulaştırılabilse bu ölümler olmayacak" şeklinde konuşan Başbakan Erdoğan şunları söyledi;"Bir tarafta yiyecek bir dilim ekmek bulamayan yığınlar, diğer tarafta tıka basa doyan, yiyemediğini de çöpe atan bir kitle var. Bu sürdürülebilir, adil bir tablo, kalkınma ya da refah da değildir. Bu hırstır, tamahtır, açgözlülüktür." Ekmek sadece bir gıda maddesi değildir. Nimettir. Biz ekmeğe saygı gösteren yere düştüğünde kaldıran başların üzerinde bir seviyede kuşlara nimet olsun diye yukarılarda tutan bir medeniyetin nesliyiz. Biz tasarruf ettikçe zenginleşen, zenginleştikçe tasarrufu artan bir millet olmak zorundayız.”
EKMEK İSRAFI
Türkiye’de ekmek tüketimi ve israfını rakamlarla açıklayan Erdoğan, “Türkiye'de günde 25 bin 300 ton ekmek üretiliyor. Yıllık ekmek üretimi 9,2 milyon ton. 250 gramlık standart ekmek büyüklüğü dikkate alındığında günde 101 milyon yılda 37 milyar ekmek üretiliyor. Bir yılda üretilen ekmeğin parasal karşılığı 26 milyar lira. Tüketime baktığımızda günde 24 bin yılda 8,2 milyon ton. Yılda 35 milyar ekmek tüketiliyor. Parasal karşılığı 24,3 milyar lira. Ülkemizde günde bin 500 ton yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor, çöpe atılıyor. Adet olarak günde 6 milyon, yılda 2 milyar adet ekmek maalesef çöpe gidiyor. Ekonomik büyüklüğü bu israfın yılda 1,5 milyar lira” şeklinde konuştu.
Kampanya tüm yurt genelinde yapılacak araştırmalar ve sonrasında alınacak önlemlerle genişletilerek halkında kampanyaya katılımı sağlanacak.
TÜRKİYE FIRINCILAR FEDERASYONU'NDAN EKMEK İSRAFINI ÖNLEME KAMPANYASINA DESTEK
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ekmeğin israfına yönelik başlatılan kampanyayı desteklediklerini belirterek, “Eğer biz bunu okullarda işlersek, sürekli kamuoyu gündeminde tutarsak, camilerde hutbeler ve vaazlar aracılığıyla ekmek israfını anlatırsak 6 milyon ekmek israfında bir yıl sonra ciddi bir düşüş olur” dedi.
BALCI’NIN AÇIKLAMASI
Balcı, Başbakan Erdoğan tarafından gündeme getirilen beyaz ekmeğin sofralardan kaldırılması ve yine Başbakan tarafından bugün başlatılan ekmek israfının önlenmesine ilişkin kampanya hakkında İHA’nın sorularını yanıtladı. Balcı, ekmekte kepek oranının daha yüksek, tuz oranının daha düşük olması yönünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve federasyonun ortaklaşa yaptığı çalışma sonucu bu konuda tebliğin yürürlüğe girdiğini anımsattı. Satış noktalarında tam buğday ekmeğin bulunması zorunluluğunun da getirildiğini belirten Balcı, “Daha sağlıklı olacak. Bugüne kadar tükettiğimiz beyaz ekmeğin sağlıksız olduğu anlamına gelmiyor. Ama kepek oranı yüksek olan ekmeklerde lif oranı yüksek olduğu için sindirim sistemi daha iyi çalışacak, gilisemit indeksi kana daha geç karıştığı için daha fazla tokluk hisse verecek. Kilo sorunu olan vatandaşlarımız kepekli ekmek yediklerinde o tokluk hissini almış olacaklar. Sindirim sistemleri daha iyi çalışmış olacak. Yoksa iki ekmekte de B1, B3, B6 vitaminleri gibi önemli vitaminleri içeriyor. Bu yürürlüğe girdi. Zamanla oturacak” diye konuştu.
Ekmek israfına ilişkin olarak ise Balcı, bu konuda daha önce hem bakanlık hem de kendilerinin çalışmaları olduğunu söyledi. İsraf kampanyasının başlatılmasından dolayı büyük memnuniyet duyduğunu belirten Balcı, “Ben bu kampanyadan çok ümitliyim. Sayın Başbakanımızın başlatmış olması, Tarım Bakanlığı’mızın bu kampanyayı özenle takip ediyor olması bizim de desteklememiz ile birlikte. Eğer biz bunu okullarda işlersek, sürekli kamuoyu gündeminde tutarsak, biz bunu Diyanet aracılığıyla camilerde hutbeler ve vaazlar aracılığıyla ekmek israfını anlatırsak 6 milyon olan ekmek israfında bir yıl sonra bu kampanya sayesinde ciddi bir düşüş olacağını düşünüyorum" dedi.
Tüketiciye seslenen Balcı, bir günlük ekmeğin kesinlikle bayat ekmek olmadığını ifade etti. Balcı, "Eğer aldığımız ekmekten fazla gelen varsa o ekmeği tüketmeden başka ekmek almayalım. Yani evlerimizdeki israfa son verelim" diye konuştu.
Fırın sayısının fazla olması nedeniyle üretim esnasında da ciddi bir israfın olduğunu söyleyen Balcı, “Bu 6 milyon ekmeğin 2 milyonu üretim esnasındaki fırınlardaki israftan kaynaklanıyor. Bununla ilgili de yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Biz bunun da takipçisi olacağız. Fırın enflasyonunda kaynaklanan üretim fazlası olduğundan her gün 2 milyon adet ekmek israf ediliyor. Her işletme belli giderleri karşılamak ve hepsini satacağım diye düşündüğü için fırınlarda ekmek israf oluyor" ifadelerini kullandı.