Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artıyor
Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artıyor
Yüksel: ‘Yeni deliller sunduk’
Yüksel: ‘Yeni deliller sunduk’
Çevre ve sağlıkta yeni dönem
Çevre ve sağlıkta yeni dönem
Türkiye Koruyucu Aile hizmetiyle gündemde
Türkiye Koruyucu Aile hizmetiyle gündemde
Asil Türk Milletine Şampiyonluk Yakışır
Asil Türk Milletine Şampiyonluk Yakışır
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
14 Mart 2014 Cuma - 12:14

ERDEF’ten ‘Erzurum ve Kazım Karabekir Paşa’ Paneli

Erzurum Dernekler Federasyonu (ERDEF), Erzurum'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 96’ncı yılı nedeniyle "Erzurum ve Kazım Karabekir Paşa" konulu bir panel düzenledi.

ERDEF’ten ‘Erzurum ve Kazım Karabekir Paşa’ Paneli

Erzurum Dernekler Federasyonu (ERDEF), Erzurum'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 96’ncı yılı nedeniyle "Erzurum ve Kazım Karabekir Paşa" konulu bir panel düzenledi. Panelde Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir, Prof.Dr. İbrahim Ethem Atnur ve Prof.Dr. Taha Niyazi Karaca 12 Mart 1918 sürecinde Erzurum Tarihi’ni değerlendirdi, Kazım Karabekir Paşa’nın destansı mücadelesini paylaştı.

ÖNAL’IN SUNUMU

Panelin açılışında konuşan ERDEF Başkanı  Feridun Önal, Erzurum Tarihi’ne panel ve konferanslarla hizmet edeceklerini vurguladı. Önal, Kazım Karabekir'in Cumhuriyet tarihimizin yanı sıra Erzurum tarihinde de önemli rol oynadığını kaydederek, Ermeni zulmüne son verdiğini söyledi. Sunumda İstiklal marşımızın kabulünün 93’üncü yılının milletçe saygı ve şükranla idrak edildiğini hatırlatan Önel, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle andıklarını belirtti.

KARACA TARİHE IŞIK TUTTU

Panelist Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca, Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşu dolayısıyla tarihi süreci hatırlatarak,  tarihten ders alarak geleceğimize yön vermemiz gerektiğini belirtti. Karaca, 12 Mart 1918'in tarihi bir dönem olduğunu ifade ederek, 19. Yüzyılın Türkler için acı dolu bir yüz yıl olduğunun altını çizdi.  19’uncu Yüzyılın aynı zamanda Osmanlı’nın çöküşü, Türkleri Orta Asya ya geri gönderme planlarının tarihini içerdiğini hatırlatan Karaca, Aziziye’de yaşanan destansı direnişi dile getirdi.

Aziziye Tabyaları ve burada yaşanan efsanevi kahramanlıkların romanlaştırılmadığını esefle kaydeden Karaca, Büyük Ermenistan sevdasıyla ermeni çetelerinin Erzurum’da yaptığı katliamları anlatarak bu zulme Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Türk Ordusu’nun son verdiğini ve Erzurum halkının Nene Hatun’un şahsında Aziziye’de bir destan yazdığını belirtti.

ATNUR 1914-1918 DÖNEMİNİ ANLATTI

Diğer panelist Prof.Dr. İbrahim Ethem Atnur da  dadaşların milli mücadeleye ışık tuttuğunu vurgulayarak, 1914-1918 döneminde bölgede yaşanan olayları tarihi perspektifte aktardı.

Rusların Erzurum’u işgal ettiği dönemde Sivas, Bitlis, Trabzon gibi illerin Erzurum'a yiyecek ve giyecek temin ettiklerini, Bakü Müslüman-ı Hayriye Cemiyeti’nin Erzurum'a ciddi yardımlarının olduğunu kaydeden Atnur;  Rusların Erzurum'u işgalinin Ermenileri cesaretlendirerek katliamlar yapmaya sevkettiğini, işgal ile birlikte Erzurum'dan göçlerin başladığını, Ocak 1916 da göçün hızlandığını ve trajik bir hal aldığını, 448 bin Erzurumlunun göç yoluna çıktığını bunlardan 207 bininin yaygın hastalık, yetersiz gıda ve giyimsizlikten hayatlarını kaybettiklerini anlattı.

1917 yılı sonlarında Bolşevik ihtilali  ile Ruslar çekilirken Ermeniler in Erzurum’da katliam yaptıklarını, bu zulmün12 Mart 1918 de Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Ordunun Erzurum’a girmesiyle sona erdiğini hatırlatan Atnur, Erzurum'un düşman zulmünü bilen bir şehir olduğunu, bu nedenle de İzmir işgaline en sert tepkiyi ve direnişi Erzurum'un verdiğini söyledi.

TİMSAL HANIM BABASI KAZIM KARABEKİR PAŞA’YI ANLATTI

Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir, aslen Karamanlı olmasına rağmen Erzurum halkının babası Kazım Karabekir Paşa’ya sevgi ve saygısından dolayı onu bir Erzurumlu olarak kabul ettiğini anlattı. Timsal Karabekir, Babası Kazım Karabekir Paşa’nın savaşa gittiği zamanlarda yanında mutlaka Kuran-ı Kerim taşıdığını, ailesi ve milletine en büyük tavsiyesinin  " Hür Öl, Esir Yaşama " ilkesini emrettiğini söyledi.

Konuşmasında Ermenilerin tarihe iftira ederek sözde bir soykırım yalanı uydurdukları ve 2015’te bu yalan üzerinden ciddi bir iftira kampanyası başlatmaya hazırlandıklarını söyleyen Timsal Karabekir, gençlerin tarihlerine, benliklerine sahip çıkarak bu iftira kampanyalarına karşı bilinçli olması gerektiğini vurguladı.

Kazım Karabekir'in yetim kalan Türk evlatlarına fahri babalık yaptığını, onların iyi bir eğitim almasına katkı sağladığını  söyleyen Timsal Karabekir, Paşa’nın sadece Türklere değil, Ermeni yetimleriyle de ilgilenerek onları Ermeni yetimhanesi ne göndererek iyilik yaptığını ifade etti.

 
PFDK’dan Büyükşehir’e ağır ceza…
 
Kredi talebinde artış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İletişimcilerden popüler sanat sergisi
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri İleri Fotoğrafçılık ...
Büyükşehir’den 12 Mart Şöleni
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı`nca ...
Koçak: ‘İstiklal Marşı Milli dirilişin ifadesi’
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ‘İstiklal Marşı, ...
 
Cumhurbaşkanı Gül’den kutlama mesajı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erzurum’un kurtuluş yıl dönümü dolayısıyla ...
Berlin Turizm Fuarı’nda tanıtım seferberliği
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), dünyanın en büyük turizm fuarlarından ...
'Bu ruhun adı Alvarlı Efe Hazretleridir'
Yavilioğlu, “Milli Marşımız; Anadolu da yaşanan vahşetin bir haykırışıdır. ...
 
‘Erzurum Türkiye’nin gözbebeğidir’
Altıparmak, “Kendi gücümüzün, potansiyelimizin, dünyada hiç bir millete ...
İzmir’de 12 Mart coşkusu
Bayraklı Dernekler Birliği Platformu tarafından düzenlenen Erzurum’un ...
'İbrahim Hakkı Hz.leri, bir Erzurum dehası'
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku ABD Öğretim üyesi ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva