Erzurum’da 1 Mayıs 2014 Perşembe günü yapılacak olan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Genel Kurulu’nda birlik başkanlığına aday olduğunu açıklayan Hikmet Karaca, Erzurum’u bölgenin koordinasyon merkezi yapmak için yola çıktıklarını söyledi.
Birliğin Erzurum sınırları içerisindeki tüm esnafları çatısı altında toplayan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu anlatan Karaca, “Amacı esnafımızı örgütlemek, güç birliği oluşturarak güçlü kılmak, bu güçle de oluşabilecek sorunları çözebilmek. Yani esnafımıza sunulan rutin işlerin yanında onların işlerini geliştirmeleri konusunda yardımcı olmak, güç duruma düştüklerinde yanlarında olarak destek olmak, çözümler üretebilmek, hiçbir esnafın yalnız olmadığını hissettirebilmektir. Bunun içinde Başkanından, yönetim ve personeline kadar donanımlı, bilgili, özverili, çözümler üretebilen, çalışkan kişiler olmamız gerekir. Dürüst ve şeffaf olmalı ve bunu uygulamalarda da göstermeliyiz. Ayrıca gelişen ve değişen bu ortamda daha iyi hizmet sunabilmek için teknolojik gereçlerle donatılmış, iletişim araçları dâhil mefruşatı tamamlanmış odalarımızı tüm ilçelerimizde oluşturmamız gerekmektedir.” Dedi.
Genel kurul öncesi tüm ilçeleri gezdiğini ve onların ne kadar güç durumda görevlerini yapmaya çalıştıklarına şahit olduğunu kaydeden Karaca, “Birlik binasında müsriflik derecesinde bir saltanatlık sürdürülürken, ilçeler de parasızlık nedeni ile bir personel dahi çalıştıramayan, temizlik dâhil tüm işlerin oda başkanı tarafından yürütülen odalar gördüm. Bizce bu sorun bir şekilde muhakkak çözülerek ilçelerdeki oda başkanlarımızın ve yönetiminin görevlerini özgüven ve özveri içerisinde yapabilecekleri ortam oluşturmalıyız. Bunun bir adımı olarak da birlik yönetimine bu arkadaşlardan da almayı uygun gördük.” Diye konuştu.
Yeni Büyükşehir yasasının 01 Mart 2014 itibari ile uygulanmaya başlandığını, bu yasa ile devletin ve belediyelerin hizmet alanları ve hizmet anlayışında önemli değişiklikler olacağını dile getiren Hikmet Karaca, “Bizlerin birlik olarak bu yasayı iyi analiz ederek ona göre yeni hizmet anlayışları, yeni stratejiler geliştirmemiz lazım. Bu yasadan esnafımıza ne gibi avantajlar çıkabilir arayışına girmeliyiz. Çünkü bu yasa yerel yönetimler açısından büyükşehir belediyesine önemli yetkiler getirdi, görev alanlarını hayli genişletti. Bizler bu yasadan esnafımız lehine gelişebilecek konular üzerinde kafa yormalıyız. Oluşabilecek sorunları yerel bazda çözme yolları bulmalıyız. Büyükşehir belediyesi ile ilişkileri geliştirmeliyiz.
İlimizi bölgenin koordinasyon merkezi haline getirmek suretiyle esnaf şuraları düzenleyeceğiz. Yılda en az iki kez bölge milletvekillerini ve bölge birlik başkanlarını Erzurum’a davet etmek suretiyle bölge esnafının sorunlarına çözüm yolları arayacağız. Vergi, SSK ve Bağ-Kur primlerinin çok yüksek olduğu bölgemizde esnafımıza nefes aldıracak teşviklerin çıkartılması için güç birliği oluşturacağız.” şeklinde konuştu.