Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, “Böbrek nakline ihtiyacı olan insan sayısı her yıl artıyor, ancak bağışlanan organ sayısı o hızla artmıyor” dedi.
Böbrek Nakil Merkezleri ve böbrek rahatsızlıkları hakkında bilgi veren OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, bölgede Trabzon, Erzurum ve Samsun’da böbrek nakli merkezlerinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sarıkaya, “Böbrek nakline ihtiyacı olan insan sayısı her yıl artıyor. Ancak, bağışlanan organ sayısı o hızla artmıyor. Trabzon, Erzurum ve Samsun Böbrek Nakli Merkezleri sadece nakil yapıyor. Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Koordinasyon Kurulu tarafından buralarda bağışlanan organlar bu merkezlere dağıtılıyor. Genelde Samsun’da bölgede bağışların daha fazla olduğunu görüyoruz. Bağış duyarlılığı açısından Ordu, Samsun’u takip ediyor. Ancak diğer illerimizde aynı duyarlılığı göremiyoruz. Özellikle Erzurum ve kuzey doğudaki illerimizde bu duyarlılık yok” dedi.
OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi’nde yılda ortalama 40’a yakın böbrek nakli yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, “Başarı ortalamamız dünya standartlarına uygun ve ülke seviyesinin üzerindedir. Yüzde 94’ün üzerinde başarı oranımız var. Böbrek rahatsızlıkları olan hastaların yapabilecekleri en iyi şey böbrek naklidir. Ancak nakil olduğu zaman iş bitmiyor. Nakilden sonra ömür boyu ilaç kullanması gerekiyor. Nakil için OMÜ’ye başvuran ve sırada bekleyen hasta sayımız ise 400’e yakındır” diye konuştu.
Sağlıklı bir insanın doldurduğu organ bağışı kartının direk organ bağışı anlamına gelmediğini ifade eden Prof. Dr. Sarıkaya, “İnsan sağlığında organ bağışı kartları dolduruyor. Ama bu direk olarak bağış anlamına gelmiyor. Beyin ölümü gerçekleştiğinde yakınında da rızası gerekiyor. Merkezimizde Doç. Dr Kamil Yakupoğlu ve Doç. Dr. Ender Özden’in beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan yaptığı organ nakilleri seviyesine bakarsak, OMÜ Böbrek Nakli Merkezi, ülkemizdeki diğer nakil merkezlerden biraz daha yüksektedir” şeklinde konuştu.
Sağlık personellerinde ve vatandaşlarda organ nakli konusunda duyarlılık oluşturulması gerektiğini ileri süren OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, “Organ bağışı konusunda sağlık personellerinde de halkımızda da duyarlılık yaratılması gerekiyor. Yoğun bakım ünitesi olan bütün hastanelerin aslında ‘Beyin Ölümü Tespit’ ekipleri var. Bunlar beyin ölümü gerçekleştiği zaman Sağlık Bakanlığı’na bilgi veriyor. Ayrıca bu ekip aileye organ bağışı konusunda da bilgi veriyor. Hasta yakınlarının tabi ki bize göre çok yetersiz bir kısmı organ bağışını kabul ediyor” dedi.