DAP bölgesinin 14 ilden oluştuğunu ifaden eden Bakan Yılmaz, ” Hükümetimiz DAP Bölge Kalkınma İdaresi diye idare oluşturdu ve bir eylem planı yaptık. Bu eylem planımız 5 yıllık süreçte Doğu Anadolu Bölgesi’ne 21 milyar liralık bir yatırımı ön görüyor. “dedi.
BAKAN YILMAZ’IN AÇIKLAMASI
Yapılan 5 yıllık eylem planında Doğu Anadolu Bölgesi’ne 21 milyar liralık bir yatırımın ön görüldüğünü belirten Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bölgede yaşanan terör hadiselerinin bazı illerde bu çalışmalarını zorlaştırsa da kendilerinin ısrarla bu yatırımlarına devam edeceklerini ve Doğu Anadolu’yu daha iyi bir noktaya taşıyacaklarını söyledi.
Fırat Üniversitesi ve DAP İdare Başkanlığı tarafından hayvancılık ve çiftçilikte modern yöntemlere geçilmesi kapsamında yapımı gerçekleşen Fırat Üniversitesi Doğu Anadolu Projesi (DAP) Çiftçi Eğitim Birimini’nin açılış töreni yapıldı. Törene Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Murat Zorluoğlu, AK Parti Elazığ Millet Vekilleri, Tahir Öztürk, Metin Bulut, Ömer Serdar, Ejder Açıkkapı, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbeddin Demirdağ, Fırat üniversitesi öğretim görevlileri, kamu, kurum müdürleri ve çiftçilerle çok sayıda davetli katıldı.
Bakan Yılmaz ile ile birlikte protokol üyeleri merkezin açılışını kurdele keserek yaptı.
Açılış konuşması yapan Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbeddin Demirdağ, “Üniversitelerin temel görevi eğitim ve öğretimdir. Zaten bu bizim ana görevimiz. Bunu da günün şartlarına göre revize ederek eğitim öğretimimizi yapmamız lazım. Diğeri de bilimsel araştırmalar. Zaten kalkınma ajansımızın bu konuda destekleriyle, TÜBİTAK’la sürdürülebilir görevlerimizi de revize etmemiz gerekiyor. Bunların dışındaki görevimiz de bölgenin öncelikleri çerçevesinde bizim de programlarımızı revize etmemiz lazım. Bizim birçok konuda önderlik yapmamız lazım. Bugün bu çiftçi Eğitim merkezi, kendisi küçük ama amacı gerçekten büyük olan bu merkezimizin de faaliyete geçmesiyle amacına hizmet ettiğini düşünüyorum” dedi.
“HER ZAMAN BU SEKTÖRE İHTİYAÇ DUYULACAK”
Katma değeri çok daha yüksek bir tarım ve buna dayalı olarak gıda sektörü başta olmak üzere sanayi sektörlerini geliştirilmesi gerektiğini belirten Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Tarım sektörü notası hiçbir zaman geçmeyecek bir şeydir. İnsanlık var olduğundan beri olan bu sektör bundan sonra var olacak. İnsanlar her zaman bu sektöre ihtiyaç duyacaklar. Dolayısıyla tarım sektörü strateji sektörlerden bir tanesidir. Sadece bölgemiz için değil ülkemiz içinde çok önemli bir sektör. Bundan sonrada tarım sektörüne önem vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
TEMEL AMAÇ PROFESYONEL HAYVANCILIĞIN GELİŞMESİ
Tarım içinde de hayvancılığın önemli bir alt başlık olduğu dile getiren Bakan Yılmaz, ”Katma değeri yüksek bir tarım sektörünün oluşumunda hayvancılık çok önemli bir yere sahip. Bu açıdan da özellikle profesyonel hayvancılığın gelişmesi temel amaçlarımızdan bir tanesidir. Bu kapsamda insana yatırım yapmamız gerekiyor. Daha bilinçli bir şekilde bu faaliyetler yapan çiftçilerimizin gelişmesine vesileler oluşturmamız gerekiyor. Bu kapsamda yine üniversite, çiftçi işbirliği, üniversite, sanayi işbirliği dediğimiz başlığın bir alt unsuru olarak üniversitemizle çiftçilerin işbirliği önemlidir. Bizde DAP Eylem Planında çalışırken bunları tespit ettik. DAP’ın ilk yaptığı çalışmalardan biri bu bölgemizdeki ziraat fakültelerini ve veterinerlik Fakültelerini güçlendirmek oldu. Bunu nasıl yapa biliriz diye çalıştık ve buradaki araştırma alt yapılarına yatırım yapma kararı verdik” ifadelerini kullandı.
Ziraat ve veterinerlik fakültesi olan üniversitelerle ilgili çalışmalar yürüttüklerini de vurgulayan Bakan Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Daha büyük ölçekli üniversitelerimizde de 3 tane çiftçi eğitim merkezi oluşturma kararı aldık. Fırat Üniversitesi bu 3 merkez arasında işi en fazla sahiplenen ve en hızlı bir şekilde hayata geçiren üniversite oldu. Rektörümüzü ve dekanımızı tebrik ediyorum. Gerçekten bizlerde bundan dolayı çok mutluyuz. 4 milyon civarında bir yatırım gerçekleşti. Bunun yarısından fazlasını DAP idaremiz ve geri kalanını üniversitemiz tamamladı.”
DOĞU ANADOLU BÖLGESİNE 21 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
DAP bölgesinin 14 ilden oluştuğunu ifaden eden Bakan Yılmaz, ”Geçmişte GAP projesi hep uygulandı ve şimdide devam ediyor. Fakat Doğu Anadolu için böyle bir planımız yoktu. İlk defa bu dönem böyle bir çalışma yaptık. Hükümetimiz DAP Bölge Kalkınma İdaresi diye idare oluşturdu ve bir eylem planı yaptık. Bu eylem planımız 5 yıllık süreçte Doğu Anadolu Bölgesi’ne 21 milyar liralık bir yatırımı ön görüyor. Değişik sektörlerde farklı başlıklar altında 21 milyar liralık bir yatırımı ön gören bir eylem planımız var. Bunu hayata geçiriyoruz. Maalesef belli olumsuzluklar, bölgemizden kaynaklan bir takım hadiseler, terör hadiseleri bazı illerimizde bu çalışmalarımızı biraz zorlaştırsa da biz ısrarla bu yatırımlarımıza devam ediyoruz. Kim ne derse desin Doğu Anadolu’ya inşallah daha iyi bir noktaya el birliğiyle taşıyacağız. Üniversitelerimiz de burada önemli bir partner olarak görüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Program Rektör Demirdağ’ın Bakan Yılmaz’a plaket vermesi ve Bakan Yılmaz’ında eğitim alan çiftçilere sertifikalarını vermesiyle sona erdi.