Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>BÖLGE
5 Ocak 2020 Pazar - 12:04

Doğu’nun kar günlüğü

Kar kalınlığı İspir Ovit yaylasında 66, Palandöken kayak merkezinde ise yarım metreye ulaştı. Erzurum kent merkezinde kar yağışı yerini soğuk havaya bırakırken, ilin yüksek kesimlerinde kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiledi.

Doğu’nun kar günlüğü

Kar kalınlığı İspir Ovit yaylasında 66, Palandöken kayak merkezinde ise yarım metreye ulaştı. Erzurum kent merkezinde kar yağışı yerini soğuk havaya bırakırken, ilin yüksek kesimlerinde kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiledi. Bölgede ise Erzincan, Bingöl, Bitlis ve Muş’ta kar yağışı hafta sonunda da etkisini sürdürdü.

KAR TARİHİ HARPUT MAHALLESİ’Nİ BEYAZA BÜRÜDÜ

Elazığ’da dün gece etkili olan kar yağışı nedeniyle tarihi Harput Mahallesi beyaza büründü, 13 köy yolu ise ulaşıma kapandı.

Meteorolojinin uyarısını yaptığı kar yağışı Elazığ’da dün gece etkili oldu. Kar yağışı kent merkezinde tutmazken, her mevsim ayrı bir görsel şölen sunan Harput’u beyaza bürüdü. Harput’ta karla birlikte kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.Kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı 6, ilçelerden Sivrice’de 4, Maden’de 2 ve Baskil’de 1 köy yolu ulaşıma kapandı. Kapanan köy yollarının açılması için valilik koordinesinde İl Özel İdare Genel Sekreterliğine bağlı karla mücadele ekipleri çalışmalara başladı.

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü ise Elazığ, Malatya, Adıyaman, Tunceli ve Bingöl için karla karışık yağmur ve kar yağışı uyarısını yeniledi.

BİNGÖL’DE 180 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Bingöl’de etkili olan kar yağışının ardından 180 köy yolu ulaşıma kapandı.

Bingöl genelinde dün akşam saatlerinden itibaren kar yağışı etkisini gösterdi. Yer yer kar kalınlığının 30 santimetreye ulaştığı bölgeler tamamen beyaza bürünürken, 180 köy yolu da ulaşıma kapandı.

Bingöl Valiliği koordinesinde İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, kapalı bulunan 180 köy yolunu açmak için çalışma başlattı. Ekiplerin yolları açmak için 24 saat aralıksız çalıştığı belirtildi. Öte yandan, seyahate çıkacak olan sürücülerin bölge genelindeki kar yağışından dolayı dikkatli olması gerektiği bildirildi.

KAR, BÜYÜKLER İÇİN ÇİLE KÜÇÜKLER İÇİN EĞLENCE OLDU

Muş’un Bulanık ilçesinde iki gündür yoğun bir şekilde yağan kar yağışı büyüklerin için çile, çocuklar için ise eğlence oldu.

Bulanık ilçesinde iki gündür etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Beyaza bürünen ilçe merkezinde ise kartpostallık görüntüler oluştu. Belediye ekipleri ilçe merkezinde yolları açık tutabilmek için aralıksız olarak çalışırken, bazı vatandaşlar evlerinin ve işyerlerinin önünde biriken karları kendi imkanlarıyla temizliyorlar. Sabah saatlerinde hafta sonu tatilini fırsat bilen çocuklar evlerin önünde hem kardan adam yapıp hem de yaptıkları tahtadan kızaklarla kayıp karın keyfini çıkarıyorlar.

Arkadaşları ile birlikte kayak yapan Eyüp Bingöl, "Kendimize oyun oynuyoruz. Bu çok güzel bir gündür" dedi.

Çocuklardan Alper Doğan ise, "Şu an burada tatilin ve karın keyfini kayarak çıkarıyoruz. Çok mutluyuz. Her zaman bu anı bekliyorduk çok mutluyuz" diye konuştu.

67 KÖY YOLU ULAŞIMA AÇILDI

Muş’ta önceki gün kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapanan 75 köy yolundan 67’si yeniden ulaşıma açıldı.

Kentte etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Kar ve tipi nedeniyle kapanan yolları ulaşıma açmak için çalışmaya devam eden Muş İl Özel İdaresi ekipleri, vatandaşların ulaşımını sağlamak için hummalı çalışma yürütüyor. Ekiplerce Kıyıbaşı, Dumlusu, Akpınar ve Dilimli köylerinde başlatılan çalışmalarla yollar yeniden ulaşıma açıldı. 7/24 esasına göre çalışan Muş İl Özel İdaresi ekipleri, zorlu mesaiye devam ediyor.

Yol açma çalışması yürüten ekip sorumlusu Servet Sancar, “İl Özel İdaresi ekipleri olarak çalışmaktayız. Elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bir an önce yolları açmaya gayret gösteriyoruz. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için Muş İl Özel İdaresi ekipleri olarak çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Ekipler, kapalı 8 köy yolunu da ulaşıma açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

ESNAF KARI EĞLENCEYE DÖNÜŞTÜRDÜ

Bitlis’in Ahlat ilçesinde köy yollarının kapalı olması nedeniyle siftah yapamayan esnaf, kardan adam yaparak zaman geçiriyor.

Ahlat ilçesinde 2 gündür etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Köy yollarının kapalı olmasından dolayı müşterileri gelmediği için siftah yapamayan esnaf, kardan adam yaparak zaman geçiriyor. İlçe esnafları tarafından hummalı ve özenle yapılan kardan adam, renkli görüntüler oluşturdu. Kardan adam, ilçe halkı ve çocuklar tarafından da ilgi gördü.

Selçuklu Çarşısında esnaflık yapan Barış Güdücü, kar yağışı sonrası yolların kapalı olması nedeniyle köyden müşterilerinin gelmediğini ve fazla işleri olmadığı için zamanlarını kardan adam yaparak geçirdiklerini söyledi. Güdücü, “Bugün yağan kar nedeniyle yolların kapalı olmasından dolayı köylü vatandaşlarımız gelmediği için işlerimiz pek yok. Can sıkıntısından bizde esnaf arkadaşlar olarak kardan adam yaptık. Kardan adamımız bugün yaklaşık 150-200 kişi tarafından ilgi çekti. Herkes gelip kardan adamla fotoğraf çekiyordu” dedi.

BİTLİS’TE KAR YAĞIŞI 70 KÖY YOLUNU ULAŞIMA KAPATTI

Bitlis’te günlerdir devam eden kar yağışı iyice etkisini gösterirken 70 köy yolu da ulaşıma kapandı.

Kar yağışı nedeniyle Bitlis Belediyesi hem iş makinesi hemde insan gücüyle karla mücadelesini sürdürüyor. İş makineleri ara artelleri, insanlar ise merdivenlerde çalışmalarını devam ettirirken, İl Özel İdaresi ise köylerde kapanan 70 köy yolunu açmak için aralıksız çalışıyor. Bitlis kent merkezinde kar kalınlığının yaklaşık yarım metre, yüksek kesimlerde ise bir metre olduğunu belirten Meteoroloji yetkilileri kar yağışının aralıklarla devam edeceğini de bildirdi.

Bitlis İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, yaptığı açıklamada 9 ayrı şantiyede 70 iş makinesi ve 90 personelle karla mücadele çalışmasına hazır oldukları da bildirildi.

Kar yağışı ile birlikte kent merkezinde belediye ekipleri, ana artellerde ise, karayolları ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

ERZİNCAN’DA KAR VE TİPİ 200 KÖY YOLUNU ULAŞIMA KAPADI

Erzincan’ın yüksek kesimlerinde aralıklı devam eden kar ve tipi dolayısıyla 200 köy yolu ulaşıma kapandı.

Erzincan’da 2 gündür etkili olan yağışlı hava köylerde ulaşımı olumsuz etkiliyor. Refahiye'de 60, Tercan'da 10, Çayırlı’da 5, Kemaliye’de 50, Kemah'ta 30, İliç'te 42, Otlukbeli ve Üzümlü’de 3 olmak üzere toplam 200 köy yolu ulaşıma kapandı. Erzincan İl Özel İdaresi kapalı köy yollarının yeniden ulaşıma açılabilmesi için 8 greyder, 2 dozer, 4 bıçaklı kamyon, 5 kepçe olmak üzere 19 ekiple karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerince yapılan son değerlendirmelere göre, bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu, Erzincan çevrelerinin aralıklı kar yağışlı olarak geçeceği; gece ve sabah saatlerinde yer yer buzlanma ve don olayı ile birlikte pus hadisesinin görüleceği bildirildi.

Bölge genelinde gece ve sabah saatlerinde yer yer buzlanma ve don hadisesi ile birlikte pus hadisesi beklendiğinden özellikle sürücülerin ve ilgililerin tedbirli ve dikkatli olmaları gerekmektedir.

ERGAN KAYAK MERKEZİ’NDE GECE KAYAK KEYFİ

Kar kalınlığının 32 santimetreye ulaştığı Erzincan Ergan Kayak Merkezi'nde, kayak severler ışıklandırılan pistte gece kayağı yapmanın tadını çıkardı.

Türkiye'nin önemli kayak merkezleri arasında yer alan Ergan Kayak Merkezi’nde gündüz yapılan kayağın yanı sıra gece de aydınlatılmış pistler kayakçıların ilgi odağı oldu. Erzincan’da iki gündür devam eden kar yağışının ardından Ergan Kayak Merkezi beyaza büründü. Kar kalınlığının 32 santimetre ölçüldüğü kayak merkezinde gece kayağının tadını çıkaran kayak severler buz gibi havaya aldırış etmeden saatlerce kayak yapmanın keyfini sürdüler.

Gece kayağı yapmanın tadını çıkardıklarını ifade eden kayak severler, “Ergan Kayak Merkezi açıldı. Hava çok soğuk ama gece kayak yapmak çok güzel. Cuma ve cumartesi geceleri gece kayağı yapabiliyoruz. Ergan Kayak Merkezinde kaymak güzel bir duygu. 2950 rakıma kadar çıkıp oradan kendimizi kayak takımlarımızla piste bırakıyoruz ve buranın gerçek anlamda tadını çıkarıyoruz. Gerçek anlamda enerjili bir parkur burası ve hız isteyenlerin adrenalin isteyenlerin yeri. Ergan Kayak Merkezinde gece kayağı yapmanın keyfini sürüyoruz” dediler.

ELAZIĞ'DA KAYAK MERKEZİ SEZONA HAZIRLANIYOR

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde Hazar Gölü manzarası ile dikkat çeken kayak merkezinde hazırlıklar son aşamaya geldi. Beklenen kar yağışının etkisini göstermesiyle önümüzdeki haftalarda tesisin açılmasının beklendiği öğrenildi.

Türkiye'nin kış turizminde parlayan yıldızı Hazarbaba Kayak Merkezi, kar yağışının bu yıl geç etkili olması nedeniyle sezonu geç açıyor. Kamuya tahsis edilmesinin ardından Vali Çetin Oktay Kaldırım'ın talimatıyla tüm ekipman ve aksesuarlar yenilenen tesiste modern telesiyej ve ek pistleriyle sezon için son hazırlıklar yapılıyor. Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere her yıl çeşitli illerden gelen binlerce kayakseverin uğrak mekanı olan Hazar Gölü manzaralı Hazarbaba Kayak Merkezi'nin kar kalınlığının yeterli seviyeye ulaşmasının ardından açılacağı bildirildi.

Kayak merkezindeki çalışmalar hakkında bilgi veren sorumlulardan Ümit Kayataş, “Hazababa Kayak Merkezi’nin kamuya tahsis edilmesiyle beraber Vali Çetin Oktay Kaldırım'ın talimatları ile yeni sezon hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyoruz. Yeni aldığımız snowboard ve kayak takımlarımızın montajını tamamladıktan sonra sezonun da açılmasıyla birlikte tüm kayakseverlerin hizmetinde olacağız" dedi.

Kayataş, bölgenin kayakseverlerin mutlaka görmesi gereken bir yer olduğunu kaydetti.

TUNCELİ’DE KARDA DAĞ KEÇİLERİ YİYECEK ARARKEN GÖRÜNTÜLENDİ

2 gündür kar yağışının etkili olduğu Tunceli'de 218 köyün yolu kapanırken, dağlık alanda kar altında yiyecek arayan dağ keçileri de görüntülendi.

Birçok ilde olduğu gibi Tunceli'de de kar yağışı 2 gündür etkili oluyor. Özellikle Pülümür, Ovacık, Hozat ve Nazımiye ilçeleri ve yüksek rakımla bölgelerde yoğun etkisini göster kar nedeniyle kentte 218 köy yolu ulaşıma kapandı. Valilik koordinesinde karayolları ekipleri, Tunceli-Erzincan ile Elazığ yollarında, İl Özel İdaresi Genel Sekterliğine bağlı ekipler ise kapanan köy yollarını açmak için çalışma yürütüyor.

DAĞ KEÇİLERİ DE KAR DA YİYECEK ARARKEN GÖRÜNTÜLENDİ

Tunceli’deki kar yağışı sadece insanların değil yaban hayvanlarının hayatlarını da zorlaştırıyor. Yüksek kesimlerde 1 metreyi geçen karda yiyecek bulma konusunda sıkıntı yaşayan dağ keçileri daha aşağılara inerek karınlarını doyurmaya çalışıyor. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan ve zaman zaman kaçak avcıların hedefi olan dağ keçilerinin karda yiyecek arayışları kameralar tarafından görüntülendi.

HAKKARİ'DE 30 KÖY VE 91 MEZRA YOLU ULAŞMA KAPANDI

Hakkari'de 30 köy ve 91 mezra yolu ulaşıma kapandı.

Hakkari'de akşam saatlerinde etkili olan yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışıyla birlikte il merkezine bağlı 13 köy ve 23 mezra, Şemdinli ilçesinde 17 köy ve 67 mezra ve Derecik ilçesinde de 1 köy yolu ulaşıma kapandı. Hakkari Valiliği, kapanan 30 köy ve 91 mezra yolunun yeniden ulaşıma açılması için il özel idaresi karla mücadele ekibinin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü açıkladı.

HAKKARİ VALİLİĞİ SAHİPSİZ ATLARA SAHİP ÇIKTI

Hakkari Valiliği ağır kış şartlarında Durankaya beldesi ve Geçitli köyü yakınlarında sahipsiz kalan atlara sahip çıktı. Sokak hayvanları konusunda oldukça duyarlı olan Hakkari Valiliği atlara sahip çıkmasıyla yöre halkından da tam not aldı. Durankaya ve Geçitli köyü kırsalında çetin kış şartlarında mahsur kaldığı ihbarı üzerine valilik harekete geçti. Hakkari Valiliği Hayvanları Koruma Kurulu, Durankaya ve Geçitli Köyündeki sahipsiz atlar ile ilgili toplanarak ağır geçen kış koşullarında dışarıda bırakılan bu hayvanların yem ve barınma sorunları Valilik ve köylülerin desteği ile çözüme kavuşturularak mağduriyetleri giderildi. Atların kurtarılması ve sıcak bir barınağa kavuşturulmasını memnuniyetle karşılayan vatandaşlar valilik hayvanları korumu kuruluna teşekkür ettiler.

KURT KARAYOLUNA İNDİ

Kars’ta etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Hava sıcaklığının eksi 10 derecenin altına düştüğü Kars’ta dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan yoğun kar yağışı kent merkezini beyaza bürüdü. Kar yağışı sonrası Kars kalesinin olduğu bölgede kartpostallık görüntüler oluşurken, buzlanma nedeniyle sürücüler trafikte zaman zaman zor anlar yaşadılar.

Soğuk ve kar yağışı yaban hayatı da olumsuz olarak etkiliyor. Yiyecek bulmakta zorlanan kurt karayoluna kadar inerek yiyecek aradı.

MALATYA’DA KAR NEDENİYLE 51 KIRSAL MAHALLEYE ULAŞILAMIYOR

Malatya’da kar ve tipi nedeniyle 51 kırsal mahallenin yolunun kapalı olduğu bildirildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezinden alınan bilgiye göre, en fazla kapalı yol Pütürge ilçesinde bulunuyor. Pütürge’de 25, Arapgir’de 15, Kale ve Arguvan’da 4, Battalgazi’de 2 ve Kuluncak’ta 1 olmak üzere toplam 51 köye ulaşım sağlanamıyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin 27 ekiple birlikte, kar ve tipi nedeniyle kapalı olan kırsal mahalle yollarını açma çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

BU AYILAR KIŞ UYKUSUNA YATMADI

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde kış uykusuna yatmayan ayılar vatandaşların yoluna çıktı. 3 yavrusuyla kaçan anne ayının yavrularını korumak için aracın üzerine doğru yaptığı hamle kameralara yansıdı.

Torul ilçesine bağlı Arılı köyünün Yukarı Mahalle kısmında geçtiğimiz gece aracıyla ilerleyen Süleyman Olgun, bir anca önüne çıkan 4 ayıyla karşı karşıya kaldı. Aracının önünde hızla ilerleyen ayılar bir süre sonra yoldan altına kaçarken, 3 yavrusunu korumak isteyen anne ayının yavruları yoldan çıkış yapana kadar araca manevra yapması dikkatlerden kaçmadı.

“KIŞ MEVSİMİNDE UYKUDA OLMALILAR, KIŞIN GECİKMESİ ONLARI DA ETKİLEMİŞ”

O anların videosunu sosyal medya hesabından yayınlayan Olgun, “Akşam saatleri köye doğru ilerlerken birden önüme çıktı ayılar. Biri büyük bedeniyle anne ve üç yavru ayı. Durdum hem görüntülerini çekeyim dedim hem de uzaklaşsınlar istedim. Gözden kayboldular. İki yüz metre ilerde tekrar önüme çıktılar. Köye çok yakın bir yere gelmiştik. Hem mahalle içine girmesinler hem de köpekler tarafından sezilmeden uzaklaşsınlar istedim. Yaklaşık 30 saniye çok yavaşça aracın önünde koştular. Bu esnada anne ayı tedirgindi ve sürekli dönüp geriye bakıyordu. Bizi korkutmaya ve yavrularını savunmaya çalışıyordu. Neyse ki çok müsait bir yerde yoldan çıkıp uzaklaştılar. Bu bölgede ayılarla sık karşılaşırız. Fakat bu mevsimde değil. Kış mevsiminde uykuda olmalılar. Demek ki kışın gecikmesi onları da etkilemiş. Bilinçsiz insanlar tarafından zarar verilmesinden korkuyoruz. Her ne kadar yaz aylarında bahçelere, tarlalara ufak zararlar verseler de gördüğünüz gibi sevimli hayvanlar. Onların da hayat hakkı var. Yaşadığımız bölgenin bir güzelliği de bu yabani hayvanlar” dedi.

 
‘Şehitlerimizin Aziz hatıraları sonsuza dek yaşatılacaktır’
 
Şehitler anısına meşaleli kayak ve lazer gösterisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehit Çağlayan Irmak dualarla anıldı
Bayburt Şehit ve Gazi Aileleri Derneği tarafından Şırnak’ın Cudi Dağı’nda ...
Aşkale Belediyesi karla mücadeleye odaklandı
Yurt genelinde etkili olan kar yağışının Aşkale'de de hayatı olumsuz yönde ...
Topkaynak Köyü Camisi dualarla açıldı
Oltu ilçesine bağlı Topkanak köyü cami tadilat çalışmalarının andından yeniden hizmete açıldı.
 
Sarıkamış şehitleri kar yağışı altında anıldı
Kars Sarıkamış’ta binlerce kişi kar yağışı altında Allahuekber Dağları’nda ...
Babası gözyaşlarına hakim olamadı
Iğdır'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından silahla vurularak öldürülen ...
Ailelerin evlat nöbeti 122'inci gününde
Çocuklarının terör örgütü PKK tarafından kaçırıldığı iddiasıyla 3 Eylül'den ...
 
MYO Öğrencileri şehit ailelerinin gönlünü kazandılar
Atatürk Üniversitesi sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Oltu Meslek ...
Orhan “Yeni yılda da hizmet çıtasını yükselteceğiz”
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, 2020 yılının ilk saatleriyle ...
Oltu’da Yılbaşı devesi geleneği
Oltu İlçesinde çocuklar eskiden gelen geleneği bu yılbaşında da devam ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva