Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>BÖLGE
18 Ocak 2021 Pazartesi - 15:23

Doğu’dan Beyaz Haber

Bir aydır beklenen kar yağışının gerçekleşmesiyle Doğu Anadolu Bölgesi illerinde bir yandan sevinç, diğer yandan çile yaşandı. Kırsal kesimde kar yağışının ekili arazilere bereket taşıması nedeniyle şükür duaları edilirken, ulaşımda ciddi aksamalar meydana geldi, bölgede bine yakın köy yolu kapandı.

Doğu’dan Beyaz Haber

BİNGÖL’DE KAR 281 KÖY YOLUNU ULAŞIMA KAPATTI
Bingöl'de etkili olan kar yağışı nedeniyle 281 köy yolunu ulaşıma kapandı. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Yedisu-Çatak arasının trafiğe kapandığı bildirildi.
Meteorolojinin uyarısıyla beraber Bingöl merkez ve genelinde dün akşam saatlerinden itibaren kar yağışı etkisini gösterdi. Şehir merkezinde yağmurla karışık yağan kar, yüksek rakımlı bölgelerde yer yer 40 santimetreye kadar ulaştı. Etkisini gösteren kar nedeniyle kent genelinde 281 köy yolu ulaşıma kapandı. Kapanan köy yollarının açılması için valilik koordinesinde İl Özel İdare Genel Sekreterliği'ne bağlı ekiplerin 24 saat aralıksız çalışma yaptığı aktarıldı.
Bingöl Valiliği ise Erzurum Çatak ile Bingöl Yedisu kara yolunun 10 ile 44 km’leri arasının yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle bugün saat 09.15 itibari ile araç trafiğine kapandığını bildirdi.

Bitlis’te Otobüs Durakları Ve Tek Katlı Evler Karda Kayboldu

Bitlis’te 1 metreye yakın kar yağması sonucu 165 köy yolu ulaşıma kapanırken, otobüs durakları ve tek katlı evler ise adeta kara gömüldü.

Birkaç gündür aralıklarla devam eden kar yağışı ile kent merkezinde kar kalınlığı 60-70 santimetreye ulaşırken, yüksek kesimlerde ise 1 metreyi aştı. Araçlar, tek katlı evler ve otobüs durakları karda kaybolurken, 165 köy yolu da ulaşıma kapandı. Etkisini sürdüren kar yağışı ile birlikte belediyeye ait iş makineleri de yol açma çalışmalarını sürdürüyor.

Çığ tehlikesine karşı uyarılarda bulunan meteoroloji yetkilileri, kar yağışının Çarşamba günü öğle saatlerine kadar aralıklarla devam edeceğini belirtti. Hava sıcaklığının Çarşamba gecesinden sonra eksi 15’lere kadar düşeceğini belirten yetkililer, tipi ve fırtınaya karşı sürücülerin dikkatli olmasını istedi.

İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şubesi tarafından yapılan açıklamada, 165 köy yolunun yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapalı olduğu, karla mücadele ekiplerinin 7/24 mesailerine devam ettiği bildirildi. 9 ayrı şantiyede 75 personel ve 52 iş makinesi ile kapalı olan köy yollarının en kısa sürede yeniden ulaşıma açılacağı ifade edildi. Belediye ekipleri ise mahalle yollarında çalışmalarını sürdürüyor.

TUNCELİ’NİN OVACIK İLÇESİ KARA GÖMÜLDÜ

Tunceli’de etkili olan kar yağışı nedeniyle kent genelinde 143 köy yolu ulaşıma kapanırken, kara gömülen Ovacık ilçesinde kar kalınlığının yer yer 1,5 metreye ulaşması nedeniyle hayat şartları zorlaştı.

Tunceli’de 3 gündür kar yağışı etkili oluyor. Kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı 11, Pülümür’de 40, Ovacık’ta 26, Nazımiye’de 21, Mazgirt’te 18, Hozat’ta 13, Pertek’te 10 ve Çemişgezek ilçesinde 4 olmak üzere toplam 143 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Erzincan-Pülümür arası geçici olarak trafiğe kapatılırken, Elazığ yolunda ise tedbirler alındı. Kent merkezinde ara ara karla karışık yağmurun etkili olduğu kentte ise başta Ovacık ilçesi olmak üzere Pülümür ve Hozat kara gömüldü. Ovacık ilçesinde kar kalınlığı yer yer bir buçuk metreyi ulaşması nedeniyle evlerin ilk kısımları ile bazı araçlar kardan neredeyse kayboldu.

İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile karayolları ekiplerinin çok sayıda iş makinesiyle çalışma yürüttüğü ilçede yoğun kar yağışı vatandaşları da mutlu etti. Çatı, araç ve evlerinin önünde biriken karları temizleyen vatandaşlar, kuraklık yaşanacağı endişesi taşırken aniden bastıran kar yağışı nedeniyle mutlu olduklarını aktardı.

İlçeye gelenlerden Musa Oktay, “Yoğun bir kar yağışı var. Çekimlerimiz olacaktı maalesef yoğun kar yağışı yüzünden yapamadık. Ama bu manzarayı yaşamak da ayrıca güzel” dedi.

ELAZIĞ'DA KAR NEDENİYLE KAPALI KÖY YOLU SAYISI 94'E YÜKSELDİ

Elazığ'da kar yağışı nedeniyle kapanan köy yolu sayısının 94'e yükseldiği bildirildi.

Meteorolojinin uyardığı kar yağışı bir çok ilde olduğu gibi Elazığ'ın da yüksek rakımlı bölgelerinde de etkili oluyor. Kar yağışının etkili olmasıyla birlikte merkeze bağlı 5, ilçelerden Baskil'de 10, Keban'da 6, Maden'de 15, Karakoçan'da 22,Kovancılar'da 10, Palu'da 16, ve Sivrice'de 10 olmak üzere toplam 94 köy yolu ulaşıma kapandı. Valilik koordinesinde İl Özel İdare Genel Sekreterliği'ne bağlı ekiplerin köy yollarını açmak için 24 saat aralıksız çalışmalara başladığı aktarıldı.

HAKKARİ'DE 195 YERLEŞİM YERİNİN YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Hakkari'de etkili olan kar yağışı nedeniyle 195 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı.

Hakkari'de akşam saatlerinde etkili olan kar yağışı belirli aralıklarla etkisini sürdürüyor. Saat 08.30 itibariyle Hakkari merkezde 20 köy ve 41 mezra, Yüksekova'da ise 56 köy ve 78 mezra yolu ulaşıma kapandı. Kapanan yolların yeniden açılması için il özel idaresi karla mücadele ekibi çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Kar kalınlığının yaklaşık bir metreyi bulduğu bin 800 rakımlı Şivekür Tepesi’nde ise il özel idaresi karla mücadele ekibi iki koldan çalışma başlattı. Yüksek rakımlı yolda kalan bazı araçlar ise il özel idaresi iş makinelerinin yardımıyla kurtarıldı.

POŞET VE TEPSİYLE KAYAK KEYFİ

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki çocuklar temin ettikleri poşet, tepsi ve tahtalarla doyasıya kaydı.

İlçede etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilerken, çocuklar ise bunu fırsata çevirdi. Pandemiden dolayı sokağa çıkmaları kısıtlanan çocuklar, 13.00-16.00 saatleri arasında ailelerinin gözetiminde dışarıda oyunlar oynayarak zaman geçiriyor. Karın yoğunluğunu fırsat bilen çocuklar, evlerinin önündeki yokuşlarda poşet, tepsi ve tahtalarla gönüllerince kayma keyfini yaşadı.

Belli saatlerde dışarı çıktıklarını dile getiren çocuklar, “Karın çok olmasını fırsat bilerek arkadaşlarla birlikte temin ettiğimiz poşet, tepsi ve tahtalarla kayarak güzel vakit geçiriyoruz. Derslerimiz başladığı anda da bizler eve geçip uzaktan eğitim yapıyoruz” dedi.

SARIKAMIŞ’TA KIŞ MESAİSİ BAŞLADI

Kars genelinde etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Çok sayıda köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu kentte kış mesaisi başladı.

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde etkili olan kar yağışıyla birlikte vatandaşlar da kar küreme çalışmalarına başladı. 56 saatlik sokağa çıkma kısıtlamasının ardından işyerlerini açan vatandaşlar ellerine aldıkları küreklerle kar temizledi.

Son yağan kar ile birlikte kar kalınlığının 55 santime ulaştığı ilçeye kışın tam anlamıyla geldiğini ifade eden vatandaşlar, “Beklenen kar yağdı ilçemize, Allah hayırlara vesile etsin. Karın yağmasıyla birlikte kış sezonumuz başladı” dedi.

Sabah erken saatlerde işlerine gitmek üzere sokağa çıkan vatandaşlar kar sürpriziyle karşılaşırken, belediye karla mücadele ekipleri ise kaldırımların karını kürüdü. Son yağan karla ile birlikte kar kalınlığının 55 santimi geçtiği Sarıkamış’ta kar yağışının etkili olacağı öğrenildi.

ARDAHAN’DA ÖZLENEN KAR YAĞIŞI BAŞLADI

Ardahan’da, sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Kent merkezinde kar kalınlığı 15 santimetreyi geçerken, ulaşımda aksamalar meydana geldi.

Ardahanlılar, bu sabah güne kar yağışı ile başladı. Kent merkezi, yoğun kar yağışında kısa sürede beyaza büründü. Kar kalınlığı 15 santimetreyi geçerken, ulaşımda aksamalar meydana geldi. Ardahan Belediyesi'nin karla mücadele ekipleri, yolların kapanmaması için çalışma başlattı.

Vatandaşlar ise kar yağışının mutluluğunu yaşadı. İlimdar Yılmaz kar berekettir diyerek, ’’Uzun zamandır yağmıyordu ve iyi oldu kar yağışı. Yoksa kuraklığın sebebi olacaktı. Yerin ve toprağın su alması çok önemli. Çünkü kar berekettir’’ dedi

Ev ve iş yerlerinin önündeki karları temizleyen esnaf ise, "Kar yağışını bekliyorduk ve bu da oldu. Geç yağdı ama buna da şükür inşallah böyle devam eder" dediler.

MALATYA’DA KAR YAĞDI HUMMALI ÇALIŞMA BAŞLADI

Malatya’da dün gece yarısı kent merkezinde başlayan kar yağışı etkili oldu. Belediye ekipleri ana yollarda vatandaşların ve sürücülerin zorluk çekmemesi için hummalı bir çalışma başlattı.

Yurdun büyük bölümünde etkili olan kar yağışı Malatya’da merkezde de dün gece yarısı etkili oldu. Mevsimin ilk kar yağışının başladığı kent merkezinde sabah uyanan vatandaşlar beyaz örtü ile karşılaştı. Kar yağışı ile birlikte alarma geçen Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyesi ana cadde ve sokaklarda buzlanma ve kar birikintilerine yönelik temizleme çalışması başlattı.

Merkezdeki yollar kardan temizlenirken, kırsal mahallelerde de kapanan köy yollarının açılması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

VARTO’DA KAR YAĞIŞI

Muş’un Varto ilçesinde etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye başladı.

İlçede akşam saatlerinde etkili olmaya başlayan kar yağışı nedeniyle 41 köy yolu ulaşıma kapandı. Hava sıcaklığında hissedilir derecede düşüş yaşanırken, yol açma çalışmaları ise aralıksız devam ediyor.

İlçe Özel İdaresi Müdürü İmam Karahan, yüksek kesimlerde bulunan köylerde fırtınanın etkili olması nedeniyle 41 köy yolunun kapandığı ve kar yağışının dinmesinin ardında yol açma çalışmalarının başlatılacağını söyledi.

Varto Belediyesi ekipleri de ana cadde ve sokaklarda yol açma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

MUŞ’TA 215 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Muş’ta 3 gündür etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 215 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kentte kar yağışı ve soğuk hava hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Etkisini sürdüren kar yağışı ve tipi nedeniyle 215 köy yolunun ulaşıma kapandığını bildiren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür; Varto’da 41, Bulanık’ta 22, Korkut’ta 30, Hasköy’de 10, merkezde 70 ve Malazgirt’te 42 yerleşim yeri olmak üzere toplam 215 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu kaydetti. Kapalı köy yollarında aralıksız çalışma yürüttüklerini ifade eden Yentür, köylere ulaşım sağlanması için ekiplerin seferber edildiğini aktardı.

KENT MERKEZİ DE BEYAZA BÜRÜNDÜ

Kent merkezinde de etkili olan kar yağışı, 20 santimetreye ulaştı. İş yerlerini açan esnaf, kapısının önünde biriken karı küreklerle temizlemeye başladı. Kar yağışının 3 gündür Muş’ta etkili olduğunu ifade eden vatandaşlardan Mehmet Zeren, “Karla karışık yağmur etkili oldu. Sabah iş yerine gelirken 20 santimetreye yakın yerde kar olduğunu gördüm. Karın yağması bizi sevindiriyor. Bizim memleketimiz kış memleketidir. Kuraklık olmaması, sıkıntı yaşamamamız için karın yağması iyi olur” dedi.

TUNCELİ’DE 30 KÖYE ELEKTRİK VERİLEMİYOR

Tunceli’nin Pertek ilçesinde kar yağışı nedeniyle oluşan arızadan dolayı 30 köye elektrik verilemediği bildirildi.

Bir çok ilde olduğu gibi Tunceli'de de kar yağışı 3 gündür etkili oluyor. Kar yağışı nedeniyle kent merkezi hariç bir çok ilçe beyaza bürünürken, köyler de kar altında kaldı. Kar yağışı nedeniyle Pertek ilçesinde enerji nakil hattında ise arıza meydana geldi. Meydana gelen arızadan kaynaklı 30 köye elektrik verilemediği bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada ise , “Tunceli -Pertek ilçemizde enerji nakil hattında meydana gelen arızadan dolayı 30 köyümüze 5 saat boyunca elektrik verilemeyecektir. Arızanın giderilmesi için ekiplerimizin çalışmaları devam etmektedir” denildi.

VANLI BESİCİLERİN ZORLU KIŞ MESAİSİ

Van'ın İpekyolu ilçesinin kırsal mahallelerindeki besiciler, hayvanlarını beslemek için karlı yollarda otları sırtlarında taşıyor.

Kış şartlarının çetin geçtiği Kevenli Mahallesi’ndeki besicilerin zorlu mesaisi devam ediyor. Türkiye'nin en önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Van’da bazı besiciler, sırtlarında taşıdıkları otlarla hayvanlarını besliyor. 3 bin 200 rakımlı Erek Dağı'nın eteklerinde sırtlarındaki otlarla sabah saatlerinde patika yolları geçen besiciler, hayvanlarını besledikleri alana getiriyor. Otları seren besiciler, daha sonra sürülerini buraya getirerek beslenmesini sağlıyor.

İHA muhabirine konuşan besicilerden Ali Kuşan, zorlu kış mesailerinin 4 ay sürdüğünü belirtti. Yaz aylarında hayvanlarını beslemekte sıkıntı yaşamazken, kış mevsiminde çok zorlandıklarını ifade eden Kuşan, “Koyunları kış aylarında beslemek çok zor. Her 10 koyunu beslemek için bir kişiye ihtiyaç var. Burada kışın hayvancılık çok zor gerçekten” dedi.

VAN’DA 154 YERLEŞİM YERİ ULAŞIMA KAPANDI

Van'da yoğun kar yağışı nedeniyle 154 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor.

Van'da etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Bahçesaray'da 70, Başkale'de 1, Çatak'ta 33, Gürpınar 50 olmak üzere toplam 154 yerleşim yeri yolu ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri kapalı yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri de Van-Bahçesaray kara yolunda karla mücadelesini aralıksız sürdürüyor.

DOĞU KARADENİZ’DE KIŞ

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde dünden bu yana etkili olan kar yağışı sonucunda toplam 478 köy yolu ulaşıma kapandı.

RİZE

Rize’de yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle 43 köy yolu ulaşıma kapandı. İkizdere ilçesinde 25, Çayeli ilçesinde 6, Merkez ilçede 3, Derepazarı ilçesinde 3 Ardeşen ilçesinde 2, Çamlıhemşin ilçesinde 2 ve Hemşin ilçesinde 2 köy yolu kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı. Rize İl Özel İdaresi’nin hali hazırda bekleyen 67 araç ve 68 personelden oluşan Kardelen ekibi, bölgelerin aciliyet durumlarını göz önüne alarak yol açma çalışmalarını sürdürüyor.

GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'de dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışının ardından kar kalınlığı kent merkezinde 5, yüksek kesimlerde 30 santimetre olurken, Gümüşhane merkeze bağlı 63, Kelkit ilçesinde 67, Köse’de 4, Kürtün’de 18, Şiran’da 36 ve Torul ilçesinde 17 olmak üzere il genelinde toplam 205 köy yolu ulaşıma kapandı. Ekipler, sabahın erken saatlerinden itibaren özellikle diyaliz hastalarının bulunduğu köyleri önceliklendirerek karla mücadele çalışmalarına başladı.

Karayolu yol ağında bulunan Gümüşhane-Trabzon arasındaki Zigana dağı, Gümüşhane-Şiran arasındaki Tersun dağı, Gümüşhane-Bayburt arasındaki Vauk dağı, Gümüşhane-Kelkit arasındaki Pekün dağı, Gümüşhane-Yağmurdere arasındaki Kostan dağı, Gümüşhane-Köse arasındaki Köse dağı geçitlerinde de kar yağışı nedeniyle ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğü, zaman zaman ulaşımda güçlükler yaşandığı, sürücülerin çekme halatı ve zincirsiz yola çıkmamaları gerektiği bildirildi.

ARTVİN

Artvin’de yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle Şavşat ilçesinde 20, Ardanuç İlçesinde 16 ve Yusufeli ilçesinde 9 olmak üzere toplam 45 köy yolu ile kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı.

Artvin İl Özel İdaresi’nin ekipleri tarafından yol açma çalışmaların aralıksız devam ettiği öğrenildi.

 
Bu da kardanfil
 
Erzurum - Horasan yolunda ulaşım güçleşti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu da kardanfil
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yoğun kar yağışını fırsat bilen Fatih ...
Büyükşehir ekipleri kar mesaisinde
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığına Bağlı Aşkale ...
Kar yolları kapattı
Bingöl Valiliği Erzurum Çatak ile Bingöl Yedisu kara yolunun 10 ile 44 ...
 
Kızıldağ ile Sansa Deresinde ulaşım zorlaştı
Kar yağışı dolayısıyla Erzincan - Gümüşhane kara yolu Ahmediye Geçidi, ...
‘Tek Yürek, Tek Bilek, Tek Yumruk’
Milli Savunma Bakanlığı, Azerbaycan Ordusu askerlerinin “Kış-2021 Türkiye-Azerbaycan ...
Tekman’da 30 köy yolu ulaşıma kapandı
Erzurum’un Tekman ilçesinde etkili olan kar ve tipi nedeniyle 30 köy yolu ulaşıma kapandı.
 
Çat’ta lavanta üretimi için protokol imzalandı
Erzurum’un Çat ilçesinde, tıbbi ve aromatik bir bitki olan lavanta üretilecek.
Kar Kop’ta ulaşımı olumsuz etkiledi
Aralıklarla etkili olan kar, Bayburt- Erzurum arasındaki Kop Dağı Geçidi'nde ...
MÜSİAD’dan kadın kooperatiflerine destek
Erzurum Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva