Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
YSK itirazları karara bağladı
YSK itirazları karara bağladı
TBMM'de yoğun gündem
TBMM'de yoğun gündem
MHP'de Başkanlık Divanı açıklandı
MHP'de Başkanlık Divanı açıklandı
SSB’den 'BAYKAR' açıklaması
SSB’den 'BAYKAR' açıklaması
'Dikkatlerin Gazze'ye yoğunlaşmasını diliyoruz'
'Dikkatlerin Gazze'ye yoğunlaşmasını diliyoruz'
HABERLER>BÖLGE
25 Mart 2021 Perşembe - 12:27

Doğu Anadolu’da kar gündemi

Erzurum’da etkili olan yağış basınç değişimi sebebiyle zaman zaman yerini yağmura bıraktı. Palandöken7de kar kalınlığı 130 santimetreye çıktı.

Doğu Anadolu’da kar gündemi

Doğu Anadolu Bölgesinin hemen tüm illerinde kar yağışı ve fırtına etkili oldu. Bölge illerinde köylerle ulaşım zorlaştı, köy yollarının açılması için İl özel idare, Karayolları ve Belediye ekipleri seferber oldu. Erzurum’da etkili olan yağış basınç değişimi sebebiyle zaman zaman yerini yağmura bıraktı. Palandöken7de kar kalınlığı 130 santimetreye çıktı.

ERZURUM’DA KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLUYOR

Erzurum’da etkili olan şiddetli kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Erzurum kent merkezinde bugün sabah saatlerinden berri etkili olan kar yağışı vatandaşları hazırlıksız yakaladı. Yaklaşık yarım saat süren kar yağışı yayalara zor anlar yaşattı. Zaman zaman etkisini artıran kar yağışı araç ve yaya trafiğinde aksamalara neden oldu.

Öte yandan Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü yetkilileri kar yağışı ve fırtına uyarısı yaptı. Yapılan açıklamaya göre fırtınanın Erzurum, Ağrı, Kars ve Iğdır çevrelerinde zaman zaman kuvvetli fırtına şeklinde esmesinin beklendiği bildirildi.

AĞRI’DA KAR FIRTINASI ETKİLİ OLDU

Ağrı’da etkili olan kar fırtınası hayatı olumsuz etkiledi.

Ağrı’da sabah saatlerinde başlayan ve etkisini arttıran kar yağışı, fırtınaya dönüştü. Kar fırtınası nedeniyle araçlar yolda zorlukla ilerlerken, vatandaşlar da yürümekte güçlük çekti.

ERZİNCAN’DA MART KARI, 239 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPATTI

Erzincan'da mart ayının 25’inde etkili olan kar yağışı il merkezini yeniden beyaza bürüdü. Kar hayatı olumsuz yönde etkilerken 239 köyün merkezlerle olan karayolu ulaşımı kesildi.

Erzincan kent merkezinde gece başlayan ve sabah saatlerinde etkisini artıran kar yağışı, sürücülere zor anlar yaşattı. Cadde ve sokakların beyaz örtüyle kaplandığı kentte, belediye ekipleri tuzlama ve kar küreme çalışması başlattı.

Erzincan'ın Erzurum, Sivas ve Gümüşhane ile bağlantısı sağlayan karayollarında ulaşımda aksamalar yaşandı. Sürücülere zor anlar yaşatan kar yağışı il genelinde 239 köy yolunun ulaşıma kapanmasına yol açtı.

Erzincan'da kar ve tipi nedeniyle 239 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Kent merkezi ve yüksek kesimlerde etkili olan kar ve tipi ulaşımda aksamalara yol açtı.

İl Özel İdaresi ekipleri, kardan kapanan, il merkezinde 20, ilçelerden Çayırlı'da 40, İliç'te 25, Kemah'ta 15, Kemaliye'de 15, Otlukbeli'de 9, Refahiye'de 90, Tercan'da 15 ve Üzümlü'de 10 köy yolunu ulaşıma açmak için çalışma başlattı.

Karla mücadele çalışmalarını 9 ekip, 12 greyder, 10 kepçe ve 4 bıçaklı kamyon desteğiyle yürütüyor.

Öte yandan Doğu Anadolu Bölgesinin genelinde havanın parçalı, zamanla çok bulutlu ve akşam saatlerine kadar aralıklı yağışlı olarak geçmesi, yağışların Iğdır’da yağmur, Erzincan çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar, diğer yerlerde ise kar şeklinde geçeceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerince yapılan son değerlendirmelere göre, bölgede sıcaklıkların mevsim normalleri civarında seyredeceği, rüzgar güney ve güneybatıdan orta kuvvette, zaman zaman güney ve güneybatıdan Erzurum, Kars ve Ağrı çevrelerinde kısa süreli fırtına (40-70 km/sa.) şeklinde esmesi bekleniyor.

“Çığ uyarısı”

Bölge genelinde dik ve eğilimli yerlerde çığ tehlikesi beklendiğinden vatandaşların ve yetkililerin dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

BİNGÖL KARLIOVA’DA TİPİ ETKİLİ OLDU, 86 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde sabah saatlerinde başlayan kar, yerini tipiye bıraktı. Kent genelinde de 86 köy yoluna ulaşım sağlanamadığı öğrenildi.

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü’nün uyarısının ardından bölge genelinde olduğu gibi Bingöl’de de kar yağışı etkisini gösterdi. Karlıova ilçesinde sabah saatlerinde etkili olan, kısa süre sonra yerini tipiye bıraktı. İlçede oluşan tipi nedeniyle vatandaşlar yürümekte zorlanırken, görüş açısı yer yer sıfıra kadar indi.

İlçe sakinlerinden Ali Bulki, “Nisan ayına girmek üzereyiz ama şuan yoğun bir tipi var. Allah yardımcımız olsun. Sanırım yolda kalan bazı vatandaşlar da var, Rabbim yardımcıları olsun inşallah” dedi.

Etkili olan kar ve tipi nedeniyle 86 köy yoluna ulaşıma sağlanamadığı öğrenilirken, valilik koordinesindeki İl Özel İdare Genel Sekreterliğine bağlı Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, tipinin durduğu bölgelerde çalışmalara başlandığını aktardı.

HARPUT BEYAZ GELİNLİĞİNİ GİYDİ

Elazığ'ın yüksek rakımlı bölgelerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle, tarihi Harput Mahallesi'de beyaza büründü.

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü’nün uyardığı yağış Elazığ’ın merkezinde yağmur, yüksek rakımlı bölgelerinde ise kar olarak etkisini gösterdi. Gece yağan kar nedeniyle bin 200 rakımda bulunan ve merkeze 6 kilometre uzaktaki tarihi Harput Mahallesi'de yoğun kar yağışı nedeniyle beyaza büründü. Mart ayı olmasına rağmen yeniden beyaza bürünen Tarihi mahallede kartpostallık görüntüler oluştu.

Mart’ın 25’inde olunduğunu anımsatan Harput Muhtarı Zülküf Demirpolat, “Güzel bir kar yağdı. Dağlık kısımlara biraz daha fazla yağdı. Köylülerimiz ve çiftçilerimizin biraz daha yüzü güldü.Vatandaşlarımızda da büyük bir sevinç var. Barajlarımız ve su kuyuları boş idi. Bu yüzdende inşallah yağan yağmur ve karlarla birlikte barajlar ve kuyular tekrar dolar” dedi.

Vatandaşlardan Murat Babat, “Mart ayının sonundayız. Sabah kalktığımız baktık lapa lapa kar yapıyor. Şaşkınlık içerisindeyiz. Ama bizim için çok güzel bir şey oldu. Kar demek bereket demek. Buranın halkı tarımla uğraştığı için bu karında yağması çok iyi oldu. Yüksek olduğu için şehre oranlar daha çok yağıyor. Buda bizim için çok güzel bir şey” diye konuştu.

Öte yandan, Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü Elazığ Tahmin ve Uyarı Merkezi, bugün içinde Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl ve Adıyaman için yağış uyarısını tekrarladı. Yağışların yüksek kesimlerde kar, şehirlerde ise yağmur ve karla karışık yağmur olarak beklendiği aktarıldı.

BİTLİS’TE KAR, TİPİ VE FIRTINA

Bitlis ve ilçelerinde sabah saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan kar yağışı kenti yeniden beyaza bürürken, etkili olan tipi ve fırtına ise hayatı olumsuz etkiliyor.

Yazı beklerken karla uyanan yerlerden biri de Bitlis’in Tatvan ilçesi, etkili olan kar sebebiyle tamamen beyaza büründü. Özellikle Bitlis – Tatvan arasında bulunan Rahva mevkiinde etkili olan tipi ve fırtına nedeniyle adeta hayat durma noktasına geldi. Görüş mesafesinin 10 metreye kadar düştüğü bölgede çetin kış şartları yaşanırken, yazı beklerken yeniden karla uyanan vatandaşlar ise Bitlis’te durumun artık normal karşılanmaya başladığını ifade etti.

Bitlis’te bir günde 4 mevsimi yaşadıklarına dikkat çeken Mekin Kaya, bugün de yeniden kış mevsimini yaşadıklarını söyledi. Kar yağışıyla birlikte kentin yeniden beyaza büründüğünü dile getiren Kaya, dört gözle yazı beklediklerini ifade etti.

Öte yandan; etkili olan kar yağışı sebebiyle bazı köy yolları kapanırken, kapanan yolların açılması için de çalışmalar başlatıldı.

TUNCELİ’DE MART KARI, 52 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPATTI

Tunceli’de etkili olan kar yağışı nedeniyle il genelinde 52 köy yolu ulaşıma kapandı.

Meteoroloji'nin uyardığı kar yağışı Tunceli’de etkili oldu. Kar yağışı nedeniyle Pülümür’de 23, Mazgirt’te 11, Hozat’ta 8, Nazımiye’de 6, Çemişgezek’te 3 ve Ovacık ilçesinde 1 olmak üzere toplam 52 köy yolu ulaşıma kapandı. Tunceli Valiliği koordinesinde İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’ne bağlı karla mücadele ekipleri kapanan köy yollarını ulaşıma açmak için çalışma başlattı.

Öte yandan, kar yağışı ve tipi nedeniyle Tunceli’nin Pülümür ilçesi ile Erzincan arasında ulaşımda zaman zaman aksamalar yaşandığı belirtildi.

İMDADLARINA KAHRAMAN JANDARMA EKİPLERİ YETİŞTİ

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde etkisini gösteren yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle mahsur kalanlar kurtarıldı.

İlçeye bağlı Karaurgan-Şenkaya Karayolunda kar ve tipi nedeniyle yolda araçlarıyla mahsur kalan vatandaşların imdadına Karaurgan Jandarma Karakol Komutanlığına bağlı jandarma ekipleri yetişti.

Jandarma ekipleri tarafından yoğun kar yağışı nedeniyle yolda kalan vatandaşlar kurtarıldı. Görüş mesafesinin sıfıra indiği yolda ilerlemekte zorluk çeken vatandaşların imdadına yetişen jandarma ekipleri uzun uğraşlar sonucunda kurtarıldı.

Kara saplanan araçları kurtaran jandarma ekipleri üşüyen vatandaşlara gerekli yaşam yaşam malzemesi ikram edildi.

Vatandaşlar Sarıkamış İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı Karaurgan Jandarma Karakol Komutanlığındaki ekiplere teşekkür ederek yollarına devam ettiler.

KIŞ UYKUSUNDAN UYANDILAR, İLÇE MERKEZİNE İNDİLER

Sarıkamış’ta kış uykusundan uyanan anne ve yavru boz ayılar cadde ve sokaklarda yiyecek aradı. Anne ve 3 yavru ayı kameralara yansıdı.

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bulunan Sarıçam ormanlarında kış uykusundan uyanan boz ayılar soluğu ilçe merkezinde aldı. Uzun süre kış uykusunda olduğu için aç kalan anne ayı ve yavruları ilçe merkezine kadar gelerek çöp konteynırında yiyecek aradılar.

“Ayılar sürekli karşımıza çıkıyor”

Ayıların kış uykusundan uyandığını ifade eden Ahmet Cengiz, “Ayılar kış uykusundan uyandı artık, ayılar annesiyle beraber ilçe merkezine kadar indi. Bu bizi tedirgin ediyor ama alıştık, ayılar sevimli, çok tatlı oluyorlar. Değiş hoş bir havca katıyor memleketimize, ayılarla karşılaşıyoruz. Ayılar karşımıza çıkıyor sürekli, artık onlarda bizim gibi oldu” dedi.

Sarıkamış TOKİ Lojmanlarına kadar gelen boz ayılar, buradaki çöp konteynırını devirerek yiyecek aradı. Bulduğu yiyecekleri yavrularıyla paylaşan anne ayı daha sonra bölgeden uzaklaştı. O anlar anbe an kameralarca kaydedildi.

MUŞ’TA KAR YAĞIŞI KENTİ BEYAZA BÜRÜDÜ

Muş’ta etkili olmaya başlayan kar yağışı kent merkezini beyaza bürüdü.

Kentte etkisini sürdürmeye devam eden olumsuz hava koşulları hayatı etkiliyor. Aniden bastıran kar yağışı kent merkezini beyaza bürüdü. İlkbahara girmeye hazırlanan vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında şaşkınlık yaşadı.

Baharı beklerken kışın yeniden geldiğini anlatan esnaf Muhammed Demir, “Allah’ın rahmeti işte, yağıyor. Özellikle Doğu tarafında çok ağır şartlarda yaşıyoruz. Bundan iki gün önce de fırtına vardı, evler, çatılar, araçlar hasar gördü. Şu anda ulaşımda da sıkıntı oluyor. Yaz gelecek gibi görünmüyor” dedi.

MUŞ’TA 22 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Muş’ta 2 gündür özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle 22 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kentte etkisini sürdüren kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. İl genelinde etkili olan kar yağışı, köylerde de ulaşımı aksattı. Kar yağışının etkili olduğu bölgelerde çalışma başlattıklarını ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, yoğun tipi ve fırtına nedeniyle çalışmalara ara vermek zorunda kaldıklarını söyledi. Fırtınanın dinmesiyle ekiplerin yeniden çalışma başlatacağını belirten Yentür, en kısa sürede kapalı 22 köy yolunu yeniden ulaşıma açacaklarını bildirdi.

“50 EVİN ÇATISI UÇTU”

Muş Valisi İlker Gündüzöz, 102 kilometre hızla esen rüzgar nedeniyle kentte 50 civarında evin çatısının uçtuğunu ifade etti.

Makamında açıklamalarda bulunan Vali İlker Gündüzöz, özellikle gece saatlerinde hızlanan yağış ve rüzgar nedeniyle kent genelinde bazı maddi hasarların meydana geldiğini söyledi. Vatandaşlarla ilgili bir sıkıntının söz konusu olmadığını kaydeden Vali Gündüzöz, “Ekiplerimiz hem köylerde hem de belde ve şehirde inceleme ve araştırmalarına devam etmekte. Şu ana kadar tespitimize göre il genelinde 50 civarında evin çatısının uçtuğunu biliyoruz. Jandarma, AFAD, tarım teşkilatı olmak üzere bunları tespit etmeye çalışıyorlar. Bu sayı belki biraz daha artabilir” dedi.

“Devlet Olarak Her Türlü Tedbiri Almış Durumdayız”

Devlet olarak her türlü tedbiri aldıklarını ifade eden Vali Gündüzöz, “Yağışlar özellikle 44 milimetreye kadar, mart ayı ortalamasının çok üzerine çıktı ve uzun süren yağış nedeniyle de toprak yumuşadı. Tabi rüzgarda oldukça yüksek hızlarda esti. 102 kilometre saniye hızla esen bir rüzgar söz konusu. Bu da bazı ağaçların sökülmesine, çatıların uçmasına, hatta bazı konteynerlerin uçarak parçalanmasına neden oldu. Bazı araçlarda da maddi hasarlar söz konusu. Genel olarak Muş’ta ekiplerimiz incelemelerine devam etmekte. Şu anda hayat normal, yağış yok. Akşam saatlerine kadar yer yer yağış bekleniyor. Hatta yüksek kesimlerde yağmurla birlikte karda bekleniyor. Vatandaşlarımızın hem rüzgara karşı hem de kuvvetli yağışa karşı duyarlı ve tedbirli olmasında fayda var. Ekiplerimiz 24 saat esasına göre sahadalar. Bazı okullarımızın da çatıları uçtu ve çok fazla sıkıntı olmayacak şekilde hasarlar meydana geldi. Eğitimi doğrudan doğruya etkilemeyecek olmasına rağmen bazı ufak tefek çatı kalkmaları, uçmaları söz konusu oldu. Hem milli eğitim, hem ilgili birimler bu konuda da tedbirlerini alıyorlar. Vatandaşlarımız rahat olsunlar, yalnız tedbiri de elden bırakmasınlar” diye konuştu.

GÜMÜŞHANE’DE MART KAPIDAN BAKTIRDI

Gümüşhane Mart ayının son günlerinde gerçekleşen kar yağışıyla beyaza büründü.

İki gündür yüksek kesimlerde etkili olan ve zaman zaman da kent merkezinde kendini gösteren kar yağışı bugün sabah erken saatlerde kuvvetli yağışla kenti beyaza bürüdü.

İl merkezinde kar kalınlığı 5 santimetre olarak ölçülürken, gece en düşük sıcaklık eksi 4,6 derece oldu. Kent merkezinde meyve ağaçlarının henüz çiçek açmamış olması zirai don tehlikesinin önüne geçerken düşük rakımlı ilçeler olan Kürtün ve Torul’da zirai don yaşanabileceği ifade edildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, cumartesi gününe kadar aralıklı olarak etkisini sürdürmesi beklenen kar yağışıyla birlikte il genelinde yüksek kesimlerde mevcut kar örtüsünün üzerine yeni kar yağışları beklendiğinden eğimli ve kalın kar örtüsü olan bölgelerde çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi.

Hem Akdeniz hem de Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisiyle mart ayı sonlarında gerçekleşen kar yağışını vatandaşlar “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır” atasözüne atıfta bulunarak “mart yine kapıdan baktırdı” diyerek değerlendirdi.

Sabah erken saatlerde gerçekleşen yağış nedeniyle işe gitmek isteyen vatandaşlar araçlarını temizlemek zorunda kalırken, derin bir vadide kurulu kent merkezindeki dik rampa yollarda buzlanma nedeniyle maddi hasarlı trafik kazaları da gerçekleşti.

Yağışla birlikte Kürtün ilçesinde 15, Kelkit ilçesinde 2 ve Köse ilçesinde 2 olmak üzere toplam 19 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresine bağlı ekipler erken saatlerden itibaren karla mücadele çalışmalarına başladı.

Karayolları yol ağında bulunan yüksek dağ geçitlerinde buzlanma nedeniyle zaman zaman trafikte aksamaların meydana geldiği Gümüşhane’de Gümüşhane-Trabzon arasındaki Zigana dağı, Gümüşhane-Şiran arasındaki Tersun dağı, Gümüşhane-Bayburt arasındaki Vauk dağı, Gümüşhane-Kelkit arasındaki Pekün dağı, Gümüşhane-Köse arasındaki Köse dağı ve Gümüşhane-Yağmurdere arasındaki Kostan dağı geçitlerini kullanacak sürücülerin dikkatli ve tedbirli olmaları, araçlarında mutlaka çekme halatı, zincir ve takoz bulundurmaları istendi.

 
Terör kundakçıları HDP’li çıktı
 
Anaların evlat nöbeti 570’inci gününe girdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karaköse karantinaya alındı
Kars’ta Korona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında 1 köy karantinaya ...
Sayan’dan Yaşlılar Haftası mesajı
Tekman Belediye Başkan Vekili Şaban Sayan, “Toplumun ve ailenin temel ...
‘Dünyanın en yürekli anneleri ile beraberiz’
İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ve beraberindeki Emniyet Genel ...
 
Aziziye’de hijyen seferberliği
Aziziye Belediyesi, salgınla mücadele seferberliğini sürdürüyor.
Tunceli Valisi Özkan’dan Covid-19 uyarısı
Tunceli’de Koronavirüs (Covid-19) vakalarındaki yükseliş nedeniyle uyarıda ...
Iğdır’da artan vaka sayıları endişeye neden oldu
Iğdır’da Şubat’ta yüz binde 10,43 olarak açıklanan vaka sayısı, aşırı ...
 
Erzincan’da Güney Afrika -Brezilya varyantı şüphesi
Erzincan’ın Merkez ilçesi Oğlaktepe köyünde Güney Afrika-Brezilya varyantı ...
Kop’ta ulaşım zorlaştı
Bayburt-Erzurum karayolu üzerindeki 2409 rakımda bulunan Kop Dağı Geçidinde kar ve tipi etkili oldu.
Şehit yakınları kahrolsun PKK sloganlarıyla yürüdü
Diyarbakır Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 3. Olağan Genel ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva