Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, bölge illerinde yatırım yapacak bütün kurum ve kuruluşlarla illere yönelik sahip oldukları bütün bilgi birikimini paylaşmaya hazır olduklarını belirtti.
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, hizmet alanında bulunan illeri tanımak amacıyla başlattığı program kapsamında SERKA Genel Sekreteri Hüseyin Tutar’ı ziyaret etti.
Demir, geçtiğimiz yıl Erzurum’da kurulan ve Ağrı, Ardahan, Kars, Iğdır, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Malatya, Muş, Tunceli ve Van olmak üzere 14 ilde faaliyet yürüten DAP Bölge Kalkınma İdaresi hakkında Tutar’a bilgi verdi.
İlleri tanımak amacıyla bir dizi ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Demir, ajansların bölgesel kalkınma için önemli kuruluşlar olduğunu kaydetti. DAP Bölge Kalkınma İdaresi olarak ajanslarla koordineli çalışacaklarını ifade eden Demir, bölgesel düzeyde ve makro ölçekte çalışmalar yapacaklarını kaydetti.
SERKA Genel Sekreteri Hüseyin Tutar da, Demir’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin bölge illerinin kalkınmasında önemli bir işleve sahip olacağını ifade etti.
Dr. Tutar, “Bölgeye yönelik sahip olduğumuz tüm bilgi birikimini memnuniyetle paylaşabiliriz. Bu bağlamda bölgemiz çok ciddi bir potansiyel içermektedir fakat bu potansiyelin harekete geçirilmesi için bölgesel yatırımlardan hak edilen payın alınması gerekiyor” dedi.
Öte yandan, 2013 yılının ilk çeyreğinde DAP Eylem Planı’nın hazırlanması hedeflenmektedir. Eylem Planı il düzeyinde kamu tarafından yapılarak tüm sektör yatırımlarının 5 yıllık yatırım programını kapsayacaktır.
KALKINMA İDARELERİ NEDİR?
2011 yılında Erzurum merkezli Doğu Anadolu Projesi, Giresun merkezli Doğu Karadeniz Projesi ve Konya merkezli Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olmak üzere üç idare kuruldu. Kalkınma Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Kalkınma İdarelerinin amacı; bu üç projenin uygulamalarını yerinde koordine etmek ve bu kalkınma projelerinin uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle bu projelerin kapsadığı bölgelerin kalkınmasını hızlandırmaktır. 3 ya da 4 ili kapsayan Kalkınma Ajansları mikro ölçekte faaliyet gösterirken, Bölge Kalkınma İdareleri makro ölçekteki projeleri hayata geçirmek amacıyla kurulmuştur. Bu nedenle Kalkınma İdareleri’nin ajanslarla koordineli çalışması hedeflenmektedir.