Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erzurumspor’da sessiz bekleyiş
Erzurumspor’da sessiz bekleyiş
KUDAKA’dan proje teklif çağrısı
KUDAKA’dan proje teklif çağrısı
Son gün 29 Ağustos
Son gün 29 Ağustos
Şimşek’ten asgari ücret açıklaması
Şimşek’ten asgari ücret açıklaması
Erdoğan Belediye başkanlarına seslendi
Erdoğan Belediye başkanlarına seslendi
HABERLER>BÖLGE
2 Ekim 2013 Çarşamba - 10:34

Cimin Üzümü’nde hasat sürüyor

Üzümlü ilçesinde yetiştirilen ve Türkiye genelinde büyük ilgi gören Cimin Üzümü hasadı devam ediyor.

Cimin Üzümü’nde hasat sürüyor

Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yetiştirilen ve Türkiye genelinde büyük ilgi gören Cimin Üzümü hasadı devam ediyor. Kilogram fiyatı 2 ila 3 TL arasında değişen Cimin Üzümü büyük zorluklarla hasat ediliyor. Erzincan’da 15 kilometre uzaklıktaki Üzümlü ilçesinde bölgeye özgü rengi ve tadı ile Türkiye genelinde nam salan Cimin Üzümü’nün hasadı devam ediyor. Yaklaşık 3 hafta önce başlayan hasat mevsimi nedeniyle üzüm bağlarında büyük bir hareketlilik yaşanıyor.İlçede yaklaşık 10 bin dekar alanda bu yıl 8 bin ton üzüm hasadı yapılması planlanıyor. Üzümlü Belediyesinin 2000 yılında Türk Patent Enstitüsüne müracaatıyla "Cimin Üzümü" ismiyle tescillenen ürün, Erzincan ve Üzümlü ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. İlçeye bağlı Pişkidağ Köyü ve çevresinde yaklaşık 2 bin 500 metre yükseklikte yetiştirilen üzümler, özellikle Karadeniz Bölgesi olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi ve Türkiye’nin bir çok iline ihraç ediliyor. Ekim ayı sonuna kadar devam etmesi planlanan hasat döneminden memnun olan üreticiler, bu yıl üzüm üretiminin yüksek olduğunu ancak fiyatın düşük olmasından dolayı dert yandı.
ÜRETİM ZOR ŞARTLARDA YAPILIYOR.
İlçede yüzlerce ailenin geçim kaynağı haline dönüşen Cimin Üzümü üretimi beraberinde bir çok zorluğu da getiriyor. Yaklaşık 2 bin 500 metre yüksekliğindeki dağların eteklerinde özel yöntemlerle yapılan bağlarda yetiştirilen üzümlerin, budanmasından, sulanmasına ve hasadına kadar üreticilerin büyük çabasıyla gerçekleşiyor. Yüksek alanlardaki bağlardaki bağ bozumu kimi zaman katır veya eşeklerle yapılıyor. Kasalarla köy merkezlerinde toplanan üzümler buradan kamyonlarla Üzümlü ilçesindeki kooperatiflere taşınıyor. İlçe merkezinde ise kamyonlardan TIR’lara yüklenen üzümler Karadeniz başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok yerine gönderiliyor.
CİMİN ÜZÜMÜ ŞİFA KAYNAĞI
Siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama 3-4 gram tane ağırlığında ve çekirdek sayısı ortalama 1-4 orta kabuk kalınlığında, aroması tatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgun sıklıkta, 300-1500 gram salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsi olan Cimin Üzümü’nün koroner kalp hastalıkları ve kanser gibi ölüm oranı yüksek hastalıkları önlediği ve bu hastalıkları tedavi edici özelliği olduğu bir çok uzman tarafından söyleniyor..Kara üzümün kabuklarında bulunan ve fitoaleksin grubu bileşiklerinden olan ‘resveratrol’ün kanser oluşumunu engellediği, düşük yoğunluktaki yağlı bileşiklerin okside olarak kılcal damarlarda birikmesini engelleyerek kalp krizi riskini azalttığı da tüm uzmanların ortak bulgusu. Antioksidant olarak görev yapan resveratrol, nemli bölgelerde yetişen ve renkli olan üzümlerin kabuk kısımlarında bol miktarda bulunmaktadır. Dolayısıyla Karadeniz Bölgesi’nde yetişen kara üzümlerde bu madde bol miktarda mevcut.
Kara üzümün yüksek şeker içeriği dolayısıyla kalori değeri fazla olan bir besin maddesidir. Beslenme değerini oluşturan maddelerin niteliği ve miktarı taze veya işlendikten sonra dönüştüğü ürüne bağlı olarak değişmektedir. Bazı karaciğer hastalıkları ve kansızlığın tedavisinde de etkili olan kara üzüm, içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısından dolayı mideye zarar vermeden böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler, kanın temizlenmesine de yardımcı olur. İçerdiği besin maddeleri sayesinde güzellik iksiri olan ve zayıflama rejimlerinde kullanılan üzümün gerçek bir beyin besini olan kara üzüm öğleden sonra bir salkım yenirse veya bir bardak üzüm suyu içilirse, vücudu ve beyin hücrelerini zindeleştirmektedir. Bir kilo üzüm, bin 150 gram süt, 390 gram et, 300 gram ekmek ve bin 200 gram patatese eşdeğer sayıldığı uzmanlar tarafından belirtiliyor.

 

 
Kağızman’da milli coşku
 
Camiler Huzur mekanları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağ Gazileri Iğdır’daydı
Azerbaycan Karabağ Azadlık Teşkilatı üyeleri ve gaziler, şehit ve gazi ...
8. Kattan ölüme atladı
Bayburt'ta lise öğrencisi kız, iş merkezinin 8. katından kendini atarak intihar etti.
Bu gençleri ikaz eden yok mu?
Erzincan - Erzurum Karayolu’nun Akyazı Mevki’nde bir araya gelen gençler ...
 
Yetenek Avcıları Doğu’da
Gençlik ve Spor Bakanlığının tüm yurt genelinde yürürlüğe koyduğu “Yetenek ...
Erzurum çevre yolunda feci kaza: 2 ölü
3 otomobil ile 2 at arabasının karıştığı zincirleme kazada bilanço ağır oldu.
Hainler yakalandı
Bir yıl eşşek gibi sadece kazdılar...
 
Firarilerin isimleri belirlendi
Bingöl M Tipi Cezaevi’nden firar adan 18 kişinin isimleri belirlendi.
'Ahilik milli terbiyemiz'
Ahilik Haftası Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de düzenlenen çeşitli törenlerle ...
Pancar alım kampanyası başladı
Erzurum’da şeker fabrikasının 2013-2014 dönemi pancar alım kampanyası ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva