Büro Memurları Sendikası (Büro Memur-Sen) Erzurum Şubesi, Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak ülke genelindeki 80 bin adliye çalışanının adaletsizliğe uğradığı gerekçesiyle Erzurum Adalet Sarayı önünde eylem yaptı. Büro Memur Sen Erzurum Şube Başkanı Ertan Aksoy, ”Sorunlarımız kulak ardı ediliyor. Adliyelerde bozulan çalışma barışının yeniden düzenlenmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.
“ÖZLÜK HAKLARIMIZI GERİ VERİN” TEPKİSİ…
Büro Memur-Sen Erzurum Şube Başkanı Ertan Aksoy herkese adalet dağıtan adliyelerin çalışanlarına adaletli davranmadığını savundu. Aksoy, "Personel çok çalışıyor. Ama emeğinin karşılığı olan ücreti alamıyor. Özlük hakları her geçen gün eriyor. Adalet Bakanlığı, mahkumların sorunlarına karşı gösterdiği duyarlılığı 80 bin adliye çalışanı için göstermiyor. Bakanlıkta önceden uygulanan nöbet ücretleri ve havuz sistemi kaldırılarak çalışanlar mağdur edildi. Fazla mesailerin ve yol yardımlarının kaldırılması, promosyon dağıtımındaki adaletsizlik de bu işi artık işkence haline getirdi. Her yıl iki kez yapılan kurum idari kurul toplantılarında personelin sorunları hep kulak ardı ediliyor." dedi.
“NÖBET VE HAVUZ ÜÇRETLERİ ÖDENSİN”…
Başkan Ertan Aksoy, zorunlu olarak tükettikleri ürünlere ardı ardına zamlar yapıldığını dile getirdi. Başkan Aksoy, şunları söyledi:
"Buna rağmen çalışanların durumu düşünülmüyor. Kaşıkla verilen zamlar kepçeyle geri alınıyor. Sayın Bakan Sadullah Ergin, başta olmak üzere tüm yetkililere sesleniyoruz. Adalet terazisinin ibresinin bir kez de olsa çalışanlara dönmesini istiyoruz. Kimsenin çocuğumuzun aşına göz dikmesini istemiyoruz. Adliyelerde bozulan çalışma barışının yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Nöbet ve havuz paraları için ödeme emri çıkarılsın, yol yardımlarının iadesinin yapılmasını, özellikle de mübaşirler genel hizmet sınıfına alınmaları, 4-C’li olarak çalışan personeller kadroya alınmalıdır. Zabit katipliği güçlendirilmelidir” şeklinde konuştu.
Türk Büro-Sen Erzurum Şube Başkanı Ertan Aksoy, "Adalet hizmeti verenler her şeyden önce insanca muamele görmek, emeklerinin ve hak ettikleri itibarlarının iadesini istiyorlar. Sayın Adalet Bakanı Ergin’e Erzurum’dan sesleniyorum. Adalet terazisinin ibresini çalışanlara dönderin” dedi.
ADALET SARAYI ÖNÜNDE AÇIKLAMA…
Erzurum Adalet Sarayı önünde yaklaşık 100 kadar çalışan memurla birlikte yaptığı basın açıklamasında, adalet çalışanlarının bir yandan ağır iş yükü altında ezilirken, diğer yandan da kazanılmış haklarının elinden alındığını savundu. Adalet çalışanlarının, zor şartlar altında çalışan kamu personeli olduğunu belirten Harmandar, "Maalesef en çok hakkı yenen hor görünen kesimde bu kesimdir. Adalet hizmeti verenler her şeyden önce insanca muamele görmek, emeklerinin ve hak ettikleri itibarlarının iadesini istiyorlar" dedi.
“ADALET BAKANLIĞI İSMİ DEĞİŞTİRİLSİN” ÖNERİSİ
Şube Başkanı Harmandar, özellikle kendi personeline karşı adil olmayan 80 bin adalet çalışanı personelini görmezden gelindiğine işaret ederek,”Adalet Bakanlığı isminin, ‘Hakim, Savcılar ve Cezaevleri Bakanlığı’ değiştirilmesini öneriyoruz. Bakan Sayın Sadullah Ergin’e Erzurum’dan sesleniyorum. Adalet terazisinin ibresini biraz olsun çalışanlarına döndermesini istiyoruz. Kimsenin aşına, göz dikmesini istemiyoruz. Adliyelerde bozulan çalışma barışının yeniden sağlanmasını istiyoruz”
“NÖBET VE HAVUZ PARALARINA ÖDEME EMRİ ÇIKARILSIN”
Adalet çatısı altında çalışan personeline insan onuruna yakışan bir ücret verilmesi gerektiğini belirtti. Harmandar, basın açıklamasında şunları söyledi:
"Bilindiği üzere 666 sayılı KHK ile fazla çalışma ücretlerinde yapılan düzenlemede bir Ocak 2013 tarihinden itibaren Bakanlar Kurulu izniyle yıl içerisinde 6 aya kadar mesai ödenebilmesiyle öngörülmektedir. Bu nedenle, adalet çalışanlarında fazla çalışma ücretlerinin kaldırılacağına dair endişeli bekleyiş hakim olmuştur. Ayrıca, adalet çalışanlarını görmezden gelen, onların sesini duymayan sadece hükümet yetkilileri de değildir. Adalet Bakanlığı'ndaki sözde yetkili sendika da adalet çalışanlarının haklarını savunmaktan acizdir. “