DAP Bölgesi Üniversitelerince Önerilen Kalkınma Projeleri Çalıştayı” Tunceli Üniversitesinde Düzenledi.Çalıştayın açılış programına, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Tunceli Valisi Osman Kaymak, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, DAP Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal, Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ, Bingöl Üniversitesi Rektörü Gıyasettin Baydaş, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Mahmut Doğru, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Ebubekir Ceylan, Iğdır Üniversitesi Rektörü İbrahim Hakkı Yılmaz, DAP Bölgesinde bulunan diğer üniversitelerin rektör yardımcıları, çalıştay gruplarında bulunan akademisyenler, ilgili meslek odaları kuruluşlarının başkanları ve Başkanlığımız çalışanları katıldı.
Program, Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ’un açılış konuşması ile başladı. BOZTUĞ konuşmalarında, Doğu Anadolu Bölgesi için “Milli Kalkınma Yasası” çıkartılması gerekliliğine vurgu yaparak ekonomik çözüm sürecine değindi.
KALKINMADA ÜNİVERSİTELERİN ROLÜ
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Bölgesel kalkınmada üniversitelerin rolüne değinerek, bu tür çalışmaların üniversite, devlet ve özel sektör arasında güçlü işbirliği tesis ettiğine dikkat çekti. Demir, Bölgede halen bir Pomza ile Et ve Süt Ürünleri Araştırma Merkezinin bulunmamasının büyük eksiklik olduğunu vurgulayarak, üniversitelerde Bölge potansiyelini ortaya çıkaracak odak araştırma merkezlerinin kurulmasının gerekliliğini belirtti.
BATTAL’IN SUNUMU
Dönem başkanlığını yürüten Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal ise, DAP Üniversiteler Birliğinin kuruluş sürecinden bahsederek, birliğin önemine vurgu yaptı. DAP Üniversiteler Birliği’nin kurulmasıyla özel sektör ile işbirliğinin artırılarak Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasına öncülük edilmesi gerektiğine, ayrıca üniversiteler bünyesinde proje ofislerinin kurulması gerekliliğine vurgu yaparak, 2023 vizyonuna bu çalışmalar sonucunda erişilebileceğini dile getirdi.
Tunceli Valisi Osman Kaymak, yatırım kararlarının alınması esnasında nüfus kriterlerinin önemini belirterek, yatırım sürecinden sonra Bölgede nüfus artışının yaşanabileceğini ifade etti.
“DEMOKRASİLER AYNI ZAMANDA SABIR REJİMLERİDİR”
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise; insan faktörüne vurgu yaparak, barış ve huzur ortamında özellikle özel sektör yatırımlarının Bölgeye geleceğini belirtti. Yılmaz, demokrasilerin aynı zamanda sabır rejimleri olduğunu ifade ederek atılan adımların geriye dönük olmaması için yapılacak olan çalışmaların sağlam ve sürdürülebilir olması gerektiğine değindi. Çözüm sürecine de değinen Yılmaz, sürecin bereketli bir döngüye dönüşmesi gerektiğini dile getirerek, huzur ve güven ortamında daha çok yatırım ve daha çok istihdamın oluşacağını ifade etti.
“BİR İNSANIN HAYATI BÜTÜN İDEOLOJİLERDEN DAHA DEĞERLİDİR”
Demokratik kanalların açık olduğu bir ortamda hiç kimsenin burnunun dahi kanamaması gerektiğine işaret eden Yılmaz, "Sonuçta insandan bahsediyoruz. Bir insanın hayatı bütün ideolojilerden ve bütün siyasi tartışmalardan daha değerlidir. Bunu merkeze aldığımız zaman ben çözülemeyecek bir meselenin olmadığını düşünüyorum" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, üniversitelerin tarım, sanayi, turizm, eğitim ve enerji sektörlerindeki proje önerileri için düzenlenen grup çalışmalarının tamamlanmasının ardından son buldu.