Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Ulusal Vefa Programı bütçesi 2.8 milyara yükseldi
Ulusal Vefa Programı bütçesi 2.8 milyara yükseldi
Işıkhan iyileştirme çalışmalarını paylaştı
Işıkhan iyileştirme çalışmalarını paylaştı
Şimşek’ten OVP açıklaması
Şimşek’ten OVP açıklaması
Yılmaz'dan ekonomi mesajı
Yılmaz'dan ekonomi mesajı
‘Dimdik, en güçlü hâlimizle, elhamdülillah, ayaktayız’
‘Dimdik, en güçlü hâlimizle, elhamdülillah, ayaktayız’
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
30 Aralık 2022 Cuma - 11:29

Buzu heykele dönüştürüyorlar

Türkiye’nin ilk buz müzesi olan Ata Buz Müzesi bir ilke daha imza attı. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencilerine buz yontma dersi imkanı sağlayan müze bu özelliğiyle de Türkiye’de ilk ve tek konumda bulunuyor.

Buzu heykele dönüştürüyorlar

Türkiye’nin ilk buz müzesi olan Ata Buz Müzesi bir ilke daha imza attı. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencilerine buz yontma dersi imkanı sağlayan müze bu özelliğiyle de Türkiye’de ilk ve tek konumda bulunuyor.

Atatürk Üniversitesi içerisinde yer alan Ata Buz Müzesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencilerine buz yontma dersi imkanı sunmaya başladı. Türkiye’nin ilk buz müzesi olan Ata Buz, öğrencilere sunmuş olduğu buz yontma dersi ile de Türkiye’de ilk oldu. Bu dersi alarak buz üzerinde yontma yapan öğrenciler ise kendilerini şanslı hissettiklerini ifade ediyor. Öte yandan müzedeki buzları yontarak şekil veren öğrenciler, buz müzesinin de konseptlerinde 3 ayda bir değişiklik yaparak müzeyi ziyaretçiler için daha ilgi çekici hale getiriyor. Birçok heykel yapan lisans öğrencileri Erzurum’un yerel kültürünü, Türk, Yunan ve Mısır mitolojisini de heykellere işleyerek buz parçalarını sergi haline getiriyor.

“Şuanda Türkiye’de hem müzemiz hem de bu alanda verilen eğitim tek ve ilk”

Müzenin içerisinde bulunan özel durumdan yararlanarak öğrencilere ders imkanı sunduklarını belirten Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Caner Şengülalp, “Biz Ata Buz Müzesi olarak iki yıldan fazladır faaliyet göstermekteyiz. Burada temelde bulunan 3 tane misyonumuz var. Bunlar Topluma katkı, araştırmaya katkı ve eğitime katkı şeklindedir. Topluma katkı ayağında zaten yeterli sayıda sergiler yapıyoruz. Bu anlamda toplumumuzla bütünlük sağlamaya çalışıyoruz. Eğitim anlamında lisans düzeyinde bulunan 3’ncü ve 4’ncü sınıf öğrencilerimize müzenin kendi doğal yapısı içersin de çıkmış olan bir tekniği yani buz yontu teknikleri anlamında bir ders açtık. Şuanda Türkiye’de hem müzemiz hem de bu alanda verilen eğitim tek durumunda bulunuyor. Genellikle geleneksel heykel okullarında 3-4 adet farklı ders verilir. Bunlarda taş, ahşap, metal ve kil dersleri gibi sıralayabiliriz. Biz bu derslerin yanında öğrencilerimize alternatif olarak müzemizin de içerisinde barındırmış olduğu bu özel durumu kullanarak buz yontu dersi veriyoruz. Bu anlamda Türkiye’de önemli açıklar var buz heykel yapan sanatçı bir elin parmaklarını geçemeyecek durumda bulunuyor. Önemli bir seviyeye taşımak istiyoruz ve yurtdışında önemli organizasyonlarda öğrencilerimizin üniversitemizi ve ülkemizi temsil etmesi için uğraşıyoruz. Bunun dışında lisans üstü seviyede bulunan öğrencilerimiz için de araştırmaya katkı anlamında tezler, yayınlar ve projeler üretiyoruz. Bu anlamda bütünlük içerisinde bulunan bir eğitim imkanı sağlıyoruz” dedi.

“Türkiye’nin ilk buz müzesinde benimde çalışma şansım oldu”

Türkiye’nin ilk buz müzesinde eğitim aldığı için çok şanslı olduğunu söyleyen Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Zehra Kahraman ise “Heykel Bölümünde bulunan hocalarımızın açtığı Türkiye’nin ilk buz müzesinde benimde çalışma gibi bir şansım oldu. Bu konuda çok memnunum çünkü ileride akademik kariyerimde dosyamda bu özelliklerimde olacak. Genel olarak Erzurum yöresine ait heykeller yapıyoruz. Erzurum’un kültürünü yaşatacak heykeller yontuyoruz. Ziyaretçilerimizin de ilgisini çekmek için farklı mitolojik karakterler üzerinde de çalışıyoruz. Bu alanda derslerin ilk defa olması bizim için çok iyi kendimizi çok şanslı hissediyoruz” diye konuştu.

“Kimsenin elde edemeyeceği bir fırsat, bizim için çok farklı bir deneyim”

Türk, Yunan ve Mısır mitolojilerini konu edindiklerini ve buzlara işleyerek heykeller ortaya çıkarttıklarını kaydeden Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü 4’ncü sınıf öğrencisi Seher Atlıda, “Bu sene daha büyük işler yapmaya başladık. Mitolojik eserler üzerinde çalışıyoruz. Bizim için çok iyi bir deneyim oluyor. Kimsenin elde edemeyeceği bir fırsat bu bizim için çok farklı bir deneyim. Şu anda mitolojik konuları işlemeye çalışıyoruz. 3-6 ayda bir konsept değişikliği yapıyoruz. Şuanda konseptimiz mitoloji Türk, Yunan ve Mısır mitolojilerini buz üzerine işleyerek heykeller ortaya çıkartıyoruz. Bizi diğer öğrencilerden çok daha iyi bir yere getireceğini düşünüyorum bu anlamda çok güzel bir ayrıcalık tanıyor burası bize bu anlamda çok mutluyum” açıklamalarında bulundu.

 
ETSO’da mesleki eğitim protokolü imzalandı
 
320 kişiye tarımsal eğitim verildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kafkas Harp Tarihi Müzesi'ni 54 bin kişi ziyaret etti
Türkiye'deki 3 interaktif müzeden biri olan "Kafkas Cephesi Harp Tarihi ...
Göğebakan gençlere seslendi
Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan, özel bir lisenin hazırlamış olduğu ...
TEDED’den Cemevi’nde kardeşlik vurgusu
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ...
 
EŞT ‘Zoraki Tabip’i sahneledi
Ahmet Vefik Paşa'nın yazdığı, Emrah Çılgı'nın yönettiği, Erzurum Büyükşehir ...
Tanfer: ‘Sarıkamış harekatı vatan sevdasının sembolü’
Erzurum Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer, Sarıkamış Harekatı'nın 108. ...
EDT’den ‘Hiç kimsenin öyküsü’
Erzurum Devlet Tiyatrosu 2022-2023 Tiyatro sezonuna yeni bir oyunla merhaba ...
 
TFMD’den Özge Bozo’ya ödül
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından 37 yıldır aralıksız olarak ...
Doğu Ekspresi turlarına yoğun ilgi
4 gece, 5 gün süren Turistik Doğu Ekspresi ile Kars Turu’nun bedeli kişi ...
Palandöken Gençlik Merkezi'nde Karabağ gündemi
İki devlet bir millet kardeşliğine bağlı olarak Bakü'den gelen misafirleri ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva