Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1 Haziran 2000 tarihinde birinci derecede doğal sit alanı olarak ilan edilen Tortum Gölü’nde bugüne kadar herhangi bir koruma planının yapılmadığını öne süren işletmeciler, gölden yeterince yararlanamadıklarını belirterek, bu çarpıklığın bir an önce düzeltilmesini istedi.
Gölün kıyısında Alabalık Lokantası İşletmeciliği yapan Ali Pınar, doğal sit alanı olarak ilan edilmesinin ardından geçen zaman içerisinde gölün herhangi bir koruma planının yapılmadığını belirtti. Tortum ve Uzundere ilçelerine bağlı yaklaşık 100 köyün kanalizasyonunun Tortum Gölü’ne aktığını belirten Pınar, “Burada hemen gölün kenarında yapmayı düşündüğümüz 4-5 alabalık göletine izin vermeyenlerin göle akan kanalizasyona ses çıkarmamasına bir anlam veremiyoruz. Gölü biz mi yoksa göle akan kanalizasyon mu kirletir” şeklinde konuştu.
3 yıldır Tortum Gölü kenarında Alabalık Lokantası işletmeciliği yapan Balıklı köyü sakinlerinden Ali Pınar, müşterilerine sundukları alabalıkları kendilerinin yetiştiremediğinden yakınarak, lokantadaki alabalıkları 130 kilometre ötedeki Hasankale ilçesinden getirmek zorunda kaldıklarını belirtti.
Hasankale ilçesinden getirdikleri alabalıkları gölün içerisinde tordan yapmış oldukları kafeste tuttuklarını ve müşterilerine sunduklarını dile getiren Pınar, “Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Bölümü tarafından su ürünleri yetiştiriciliği konusunda Tortum Gölü’nün dünyada eşine ender rastlanan doğal bir ortama sahip olduğu belirtildi. Ancak sit alanı olarak ilan edilen Tortum Gölü’ne yine Atatürk Üniversitesi tarafından aynalı sazan balığı atıldı. Böylece alabalıkların larvalarıyla beslenen aynalı sazanlar yüzünden şu an Tortum Gölü’nde doğal alabalık yetişmemektedir” dedi.
Normal dere suyunda bir alabalığın 200 grama ulaşması için 14-15 ay gibi bir süre gerektiğini kaydeden Ali Pınar, Tortum Gölü’nde yapabilecekleri alabalık yetiştiriciliğiyle bu sürenin yarıya düşeceğini iddia etti. Suyun kenarında yaşamalarına rağmen Göl’den yeterince yararlanamadıklarını dile getiren Pınar, “Tortum Gölü kirlenir” diye kendilerine balıkçılık yaptırılmadığını öne sürdü.
Gerek turizm gerekse istihdam amaçlı yöreye katkı sunamadıklarından dert yanan Alabalık Lokantası İşletmecisi Ali Pınar, sıkıntı içerisinde olduklarını aktararak yetkililerden bu çarpıklığın bir an önce düzeltilmesi yönünde yardım istedi.