Erzurum’da 700 milyon dolara mal olan kış spor ve turizm tesislerinin durumu Türkiye’nin çeşitli illerinde değişik tepkiler buldu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, “ Erzurum’a Kış Olimpiyatları için 1 milyar dolar yatırım yapıldı. Kayak tesisleri şu an bomboş. Kayakçıların kullanacağı asansörler bozulmuş. “dedi.
ANTALYA (İHA) - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Yörükler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyeleri ile bir araya geldi.
Derneğin yeni binasında gerçekleşen toplantıya Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanlarından Bekir Kumbul ve dernek üyeleri katıldı. Dernek Başkanı Abdullah Duman, Yörük kültürünün Teke yöresinde önemli yeri olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, davetlerinden dolayı Yörükler Derneği’ne teşekkür ederek, Antalya gibi Yörük kültürünün ağırlıklı olduğu bir bölgede, bu kültürün yaşatılması ve geliştirilmesi için önemli etkinlikler düzenlediklerini kaydetti. Başkan Akaydın, 4 yıllık belediye başkanlığı döneminde Antalya’ya önemli yatırımlar yaptıklarını, ancak hükümetin Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan geçici tahsisleri iptal etmesinin, hayata geçirilecek bazı önemli projeleri engellediğini ve bu duruma üzüldüğünü söyledi. Başkan Akaydın, şöyle konuştu:
“Geçici tahsislerin kesin tahsise dönüşmesi için projeler ürettik. Ancak hiçbir sebep göstermeden tahsisler iptal edildi. Hal Bölgesi, Duacı’da Antalyaspor’a yapılacak tesis projesi bunlardan bazılarıdır. 1985 yılından bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi’nin kullandığı Atatürk Parkı’nın tapusunu Hazine kendi üzerine çıkardı. Konyaaltı sahiline dolgu imar planı yaptık. Ancak bu projelerin hiçbiri Büyükşehir Belediyesi’ne verilmedi. Hizmet için yaptığım projelerin önü kesildi. Üzerimde uygulanan baskı, denetlemeler ve soruşturmaları saymıyorum.”
Antalya’nın dünyanın en güzel şehirlerden biri olduğunu belirten Başkan Mustafa Akaydın, “Bu da beraberinde rant baskısını getiriyor. Kepez Bölgesi’nde mülkiyet ve 2B sorunu var. Normalde şehrin planlamasını belediyelerin yapması gerekiyor. Ama Türkiye’de 19 ayrı kurumun plan yapma yetkisi var. TOKİ, Ayasofya Camii’ni yıksa yerine otel yapsa hukuken kimsenin bir şey deme hakkı yok. Her kurumun ayrı plan yapma yetkisinin bulunması ilerde karmaşaya yol açar” diye konuştu. Başkan Akaydın, konuşmasına şöyle devam etti:
“4 yıldır stat meselesini dillendiriyorlar. Stadyumun yapılmasını Danıştay iptal etti. Stadyum devlet bütçesiyle yapılır. Erzurum’a Kış Olimpiyatları için 1 milyar dolar yatırım yapıldı. Kayak tesisleri şu an bomboş. Kayakçıların kullanacağı asansörler bozulmuş. Antalya’nın stat hakkı yok mu? Trabzon’a Ankara’ya devlet stadyum yapıyor ancak Antalya’ya gelince burada siyaset farklı rüzgardan esiyor. Antalya’ya yapılacak stadyumun ihalesi yapıldı. Heyecanla nasıl, hangi yöntemle yapılacak bekliyorum. Fısıltı gazetesine göre stadyum karşılığında 40 dönümlük alan AMV yapımı için ayrılmış. 100. Yıl yeni bir AVM kaldırmaz.”
BÜTÜNŞEHİR YASASINI DEĞERLENDİRDİ
Dernek üyelerinin sorularını da cevaplayan Başkan Akaydın, Bütünşehir Yasası ile ilgili olarak, “Türkiye’yi eyaletleştirme projesinin temel adımıdır. Türkiye federal sistem yapısına uygun değildir. AKP’nin kırsal bölgelerinde oyları yüksek. Adana, Mersin, Antalya, Balıkesir ve Manisa gibi CHP ve MHP’li belediyeleri almak için yapılan bir çalışmadır. Antalya’nın yüzölçümü, İstanbul ve Kocaeli’nin yüzölçümü toplamlarının iki katıdır” dedi.
Başkan Mustafa Akaydın, Antalya’da hayata geçirmek istediği projelerle ile ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:
“İhalesine yürütme durdurma kararı verilen Katı Atık Bertaraf Tesisleri’ni yapmak istiyorum. Cadde düzenlemeleri çok övgü alıyor. Her bir cadde katlı kavşak projesi değerindedir. Cadde düzenlemelerine devam edeceğim. Karayolları Gazi Bulvarı’nı Büyükşehir’e devretmiyor. Bu bölgeyi Büyükşehir’e verirse katlı köprülü kavşaklar bu bölgeye yapılmalıdır. Bunu hayata geçirmek istiyorum. Ulaşım sistemini daha kaliteli hale getirmek için çalışmalarımı sürdüreceğim. Ulaşım Master Planı tamamlanmak üzere.”