Nesrin ÇETİNKAYA
Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, tarım ve hayvancılık sektörü üzerine tespit ettikleri sorunları 15 madde halinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya iletti. Ankara’da gerçekleşen toplantıda, hava sıcaklıklarının dengesizliğinden kaynaklanan, Erzurum ve bölgede yaşanan yüzde 50’nin üzerinde ürün kaybı ve dişi hayvan kesimi yasağından doğan mağduriyetin de iletildiğini belirten Yıldırım, her iki sorununda çözümü noktasında aldıkları sözle Erzurum’a geldiklerini müjdeledi.
YILDIRIM, “İLİN TARIM VE HAYVANCILIK SORUNLARINI AKTARDIK”
Ankara’da gerçekleşen toplantıda Erzurum ve bölgesinde yaşanan tarım ve hayvancılığın problemlerini 15 madde halinde Bakan Yardımcısına aktardıklarını dile getiren Yıldırım, “Geçtiğimiz günlerde Erzurum’da ki bütün ilçe Ziraat Odaları olarak Tarım Bakanımıza hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. Ziyaretimizin amacı tarım ve hayvancılığın problemini aktarmaktı. Kendileri de sağ olsun bizimle çok yakından ilgilendiler, alakadar oldular. Şöyle ki önce Bakanlık bürokratları ile bir toplantı gerçekleştirdik, ardından Bakan Yardımcısı geldi. Bürokratlardan başlayarak, Bakana varana kadar ilimizde, bölgemizde ve ülkemizde ki tarım ve hayvancılığın bütün sorularını kendilerine raporlar halinde aktardık. Çokta verimli bir toplantı oldu. Bakan Bey toplantıya gelmeden önce Bakan Yardımcısına 15 madde halinde ilimizde ki, bölgemizde ki sorunları aktardık. Kendileri de bunun yakından takipçisi olacaklarını ve hatta o anda iki, üç sorunu da çözdüler, ilgili yerlere talimatlar verdiler” diye konuştu.
DİŞİ HAYVAN KESİMİ VE YAŞANAN YÜZDE 50 ÜRÜN KAYBI BAKANLIĞIN ÖNCELİKLİ GÜNDEMİNDE
Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte dişi hayvan kesimi yasağının çok sayıda çiftçiyi mağdur ettiğini kaydeden Yıldırım, alınan kararla damızlık ve gebe olmayan dişi hayvanların kesilmesinde herhangi bir sakınca olmadığını belirterek, sorununun çözüme kavuştuğunu müjdeledi.
Bayram öncesinde vatandaşın içini rahatlatacak açıklamalarda bulunan Yıldırım “Şuanda hemen acil olarak çözülmesi gereken en önemli sorun, dişi hayvan kesiminin yasaklanması ile ilgiliydi. Şöyle ki, bir önce ki Tarım Bakanı döneminde alınmış bir karardı. Bütün dişi hayvanların kesilmesi yönünde bir yasaklama getirilmişti ve bu piyasaya da böyle lanse ettirilmişti. Hâlbuki durum böyle değil. Damızlık olmayan, gebe olmayan dişi hayvanların kurban bayramında veya normal şartlarda kesilmesinde herhangi bir sakınca yok. Damızlık olan, gebe olan dişi hayvanlarda zaten üreticin, köylünün satması gibi bir durum söz konusu değil. Bu piyasaya genelleme yapılarak lanse edilmişti, bunu çözüme kavuşturdular. Kurbanlık kesecek vatandaşlara bizim aktaracağımız şu; damızlık olmayan, gebe olmayan dişi hayvanlarının kesiminde herhangi bir sakınca yok, hem dinen, hem de yasal olarak. Piyasada para cezasının olacağı falan söyleniyor, kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil. Bu sorun da bu şekilde çözüme kavuşturuldu. Çünkü bunu zaten sorun hâkline getirmeler bizleri, besiciyi, çiftçiyi çok mağdur etti. Karar son derece yerinde bir karar. Ülkemizde ki hayvan sayısının azalmasının önüne geçebilmek için dişi hayvan varlığının korunması gerekli, ama bu karar Kurban Bayramından hemen sonra alınması gereken bir karar. Kurban Bayramından hemen sonra alınırsa üretici, köylü, esnaf ellerinde ki dişi hayvanı damızlığa çevirirler. Bu sorun bu şekilde çözüme kavuştu” ifadelerine yer verdi.
VATANDAŞIN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK
Bu yıl hava şartlarının dengesizliğinden kaynaklanan yüzde 50 ürün kaybı dolayısıyla vatandaşın mağduriyetinin bayram sonrasında yapılacak çalışmalarla giderileceğini dile getiren Yıldırım, Öte yandan 2017 sezonunda bölgemizde görülen kuraklıkla ilgili kendilerine bilgi verdik. Yüzde 50, yüzde 60’lara varan bir ürün kaybından söz ediliyor. Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerimiz piyasada, arazilerde incelemeler yaptılar, geçen seneye oranla yüzde 50’nin üzerinde bir ürün kaybı meydana gelmiş. Bu bölgemiz için geçerli tabi, Karsa, Erzurum, ağrı ve Ardahan illeri için geçerli. Bununla ilgili de kendilerine bilgiler verdik, bayramdan sonra konu üzerine çalışmalar yapılacağını, üreticinin, köylünün görmüş olduğu zararların karşılanmasında, ürün kaybının karşısında neler yapılabilir, zararları nasıl karşılanabilir bununla ilgili bir çalışmanın yapılacağı sözünü aldık” dedi.
DESTEKLEMELER YÜZDE 50’NİN ÜZERİNE ÇIKACAK
Ülke genelinde tarım ve hayvancılığın daha iyi seviyelere ulaşması için verilen desteklemelerin yüzde 50’nin üzerine çıkacağı müjdesini paylaşan Yıldırım, Ülke genelinde tarım ve hayvancılığın daha ileri seviyeler ulaştırılması için neler yapılabilir, bunu masaya yatırdık. Bakan Bey’in söylediği şuanda bütün bölgelerde, bütün illerde Tarım Bakanlığının çalışmaları var. Heyetler halinde çalışmalar yapıyorlar. Hangi bölge de sorun ne? İlk önce bu sorunların tespiti yapılacak, daha sonra ise bu sorunlar nasıl çözülür, nasıl giderilir bunlar masaya yatırılacak. Bu da bence çok yerinde bir karar. Çünkü genel değil de özele inerek bölgelerde, ilçelerde, köylerde sorun ne, eden kaynaklanıyor, üretim neden az, insanlar neden bu işten geri duruyor, teşvikler nasıl verilebilir bunlar değerlendirilecek, sorunların çözümü için adımlar atılacak. Bu güzel bir gelişme. Diğer taraftan desteklemelerin yüzde 50’den fazla artırılacağını söylediler. Şuanda çitçilerimizin Tarım Bakanlığından aldığı doğrudan gelir desteklemelerinde mazot, gübre gibi desteklemelerde yüzde 50’nin üzerinde bir atışın olacağı müjdesini verdiler” ifadelerini kullandı.
KARKAS ET DESTEĞİ GELİYOR
Karkas et için destek talebinde bulunduklarını söyleyen Yıldırım, taleplerinin olumlu karşılandığı bilgisini paylaşarak, “ Yine ayrı bir konu olarak Erzurum özelinde besiciliği nasıl geliştirebiliriz? İlimize katma değer olması açısından bu bölgede yetişen hayvanların bölgede kalması, bölgede beslenmesi ve bu bölgede kesilmesi için neler yapılabilir bunları konuştuk. Buna bağlı olarak karkas et desteği talebinde bulunduk ve bu talebimiz de son derece olumlu bir şekilde karşılandı. Ne gerekiyor yapılması için çalışma başlatıldı. Erzurum tarımdan ziyade hayvancılık potansiyeli daha yüksek olan bir il. Mera bakımından geniş. Meralarımızda beslediğimiz hayvanları burada nasıl besleyebiliriz, girdilerin daha ucuza mal edilmesi, hayvanın kesimin burada yapılması, sakatatının veya diğer ürünlerinin de burada değerlendirilmesi konusunda çalışmalar başlatılacağı, karkas et de desteğinin ödeneceği sözlerini aldık. Buzağı desteğinin artırılması talebinde bulunduk, onu da yine olumlu karşıladılar” şeklinde konuştu.
“2 YIL İÇERİSİNDE HAYVAN İTHALATINA SON VERİLECEĞİ SÖZÜNÜ ALDIK”
Toplantıda yer verdikleri diğer bir detay olarak Türkiye’ye yurtdışından hayvan ithal edilmemesi talebinde bulunduklarını kayda geçen Yıldırım, 2 yıl içinde hayvan ithalatına son verileceği sözü ile Erzurum’a döndüklerini belirterek, “Ülkemize yurtdışından hayvan ithal edilmemesi için bir çalışma yapılabilir mi, bunun talebinde bulunduk ve olumlu karşılandı. 2 yıl içerisinde en fazla 2 buçuk yıl içinde hayvan ithalatına son verileceği sözünü aldık. Tabi bu zamanla olacak bir şey. Gerçekten ülkemizde hayvan sayısında bir problem var. Bizler üretici olarak, birer köylü olarak üretime nasıl daha fazla katkıda bulunuruz, devletimizde bize köylüsüne, üreticisine nasıl daha fazla destek verilebilir, bunlar üzerine çalışmalar yapılırsa inşallah ülkemizde tarım ve hayvancılık çok daha ileri seviyelere ulaşacaktır” dedi.
“ANKARA’DAN ERZURUM’A SON DERECE ÜMİTLİ DÖNDÜM”
Toplantıda sunduklarını taleplerin genel olarak olumlu karşılandığını belirten Yıldırım, tarım ve hayvancılık noktasında Ankara’dan ümitli bir şekilde ayrıldığını dile getirerek, “Son yıllarda hükümetimiz tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanımıza pozitif ayrımcılık yapıyor, bizler de bunu hissediyoruz. Geçmişte bazı hatalar oldu. Devlette hata olmaz ama yetkililerde bazı hatalar oldu. Devlet tarafından çıkarılan hibe, destek ve teşvikler bu iş ile alakası olmayan insanlara verdiler. İnşallah bundan sonraki süreçte böyle hatalara yer verilemeyecek, bunun biz de takipçisi olacağız. Destekler, teşvikler yerini bulacak, amacına ulaşacak. Açıkçası ben toplantıdan çok ümitli döndüm. Bakanımızda sağ olsun bizimle yakından ilgilendi. Kendisi de bu işin topraklarında yoğrulmuş birisi. İnşallah iyi ve başarılı çalışmalar olur. Bakanımızın görevi ülkemiz, milletimiz tarım ve hayvancılığımız için hayırlı olur. Önümüzde ki süreçte ben inanıyorum ki tarım ve hayvancılık daha iyi seviyelere gelecek. Bizlerde elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız” diye konuştu.