Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Yılmaz ekonomideki süreci yorumladı
Yılmaz ekonomideki süreci yorumladı
‘Rahmetle anıyoruz’
‘Rahmetle anıyoruz’
Çelik’ten Sivil anayasa mesajı
Çelik’ten Sivil anayasa mesajı
Hac ön kayıt ve kayıt yenileme süreci uzatıldı
Hac ön kayıt ve kayıt yenileme süreci uzatıldı
Gazze'de can kaybı 41 bin 226’ya yükseldi
Gazze'de can kaybı 41 bin 226’ya yükseldi
HABERLER>EKONOMÄ°
16 Eylül 2024 Pazartesi - 02:13

Bayraktar’dan enerji desteği açıklaması

Bayraktar, 'Şimdi bir tarafta dar gelirli ailelerimizi, diğer tarafta daha az tüketen enerjisini daha verimli kullanan vatandaşlarımızı desteklemeye devam edecek, sosyal adalet yönünden daha doğru ve etkin bir destek modeline geçiş yapacağız.” dedi.

Bayraktar’dan enerji desteği açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğal gaz fatura bedellerinin yüzde 60’ını devlet olarak üstlendiklerini belirterek “Şimdi bir tarafta dar gelirli ailelerimizi, diğer tarafta daha az tüketen enerjisini daha verimli kullanan vatandaşlarımızı desteklemeye devam edecek, sosyal adalet yönünden daha doğru ve etkin bir destek modeline geçiş yapacağız.” dedi.

İlk Durak Bandırma

Bakan Bayraktar, Balıkesir’de çeşitli temaslarda bulundu. İlk olarak ETİ Maden Bandırma İşletmeleri’ni ziyaret eden Bayraktar, TRBOR Ar-Ge Merkezi’nde bor teknolojilerinde kaydedilen gelişmeler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Borun Yüzde 72’si Türkiye’de

Bayraktar, daha sonra Türkiye Buluşmaları programı kapsamında AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Burada basına açıklamalarda bulunan Bayraktar, Türkiye’nin dünya bor rezervlerinin yüzde 72’sine sahip olduğunu kaydederek “Ancak sadece bor olarak bunu sattığımız zaman elde edeceğimiz gelirlerin bir sınırı var. Bu nedenle bor karbür katma değerli madencilik vizyonumuzun en önemli örneği.” dedi.

35 Bin Doların Üzerine Çıkacak

Bayraktar, Bandırma'daki tesiste yıllık yaklaşık bin 350 ton bor karbür üretimine ulaşıldığında ürün tonunun 35 bin doların üzerine çıkabileceğini vurgulayarak “Savunma sanayinin, imalat sanayinin birçok alanında kullanılabilecek. Bu alandaki ithalatı önleyeceğiz. Zırh üretiminde, çelik yelek üretiminde kullanılan ham maddenin veya ara maddenin ara mamul girdisini bu sayede sağlamış olacağız.” diye konuştu.

Granül Fabrikasını Açtı

Balıkesir Valiliği’ni ziyaret ederek Vali İsmail Ustaoğlu ile görüşen Bayraktar, Zağnos Paşa Meydanı’nda vatandaşlarla bir araya geldi. Bayraktar, daha sonra Eti Maden Bigadiç İşletmesi’nde bulunan granül fabrikasının açılışını yaptı. Açılış töreninde konuşan Bayraktar, Türkiye’nin 2023’te 70 milyar dolar olan enerji faturasını azaltmak için doğal gaz ve petrol üretiminde önemli gelişmeler sağladıklarını belirterek özetle şunları söyledi.:

2,6 MİLYON HANEYE GAZ

Bugün itibariyle Sakarya Gaz sahasında 6 milyon metreküp günlük üretim yapıyoruz. 20 milyon hanenin yüzde 13’ünde yani 2,6 milyon hanede kendi gazımızı kullanıyoruz. 2026 yılında da günlük 20 milyon metreküpe ulaştıracağız. Günlük 1 milyon varillik petrol ihtiyacımızın, yüzde 5’ini sadece Gabar’dan karşılar hale geldik.

YENİ DESTEK MODELİ

Ülkemizin ekonomisi üzerindeki enerji maliyetini azaltacağız. Bunu yaparken de her iyileşmeyi, her gelişmeyi vatandaşlarımıza yansıtmayı sürdüreceğiz. Bugün hem doğalgaz hem de elektrik fatura bedellerinin yüzde 60’ını biz devlet olarak üstleniyoruz. Şimdi bir tarafta dar gelirli ailelerimizi, diğer tarafta daha az tüketen enerjisini daha verimli kullanan vatandaşlarımızı desteklemeye devam edecek, sosyal adalet yönünden daha doğru ve etkin bir destek modeline geçiş yapacağız. Milletimizin refahı insanımızın çok daha iyi hayat şartlarına sahip olması için 22 yıldır olduğu gibi bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz.

İKİ AYAKLI STRATEJİ

Dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olan ülkemiz bu alanda; üretim kapasitesi, teknolojik alt yapısı, endüstriyel yetkinliği, ürün yelpazesi ve kalitesi ile dünya lideri konumundadır. Borda stratejimiz iki ayaklıdır. Bunlardan biri, bor karbür, ferrobor gibi katma değerli ürünlere yönelmek, diğeri de borun kullanım alanlarını tarım, temizlik maddeleri gibi farklı sektörlerde yaygınlaştırmaktır.

24 YILIN EN YÜKSEK SATIŞI

Eti Maden, bordan 2024 yılı Ağustos ayı sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 36 artışla 1,6 milyon ton, tutar bazında yüzde 27 artışla 846 milyon dolar gelir elde etti. Bu sayede son 24 yılın en yüksek bor ürünleri satış rakamına ulaşmış olduk. 2024 yıl sonu itibarıyla 2,5 milyon tonluk bor satışı karşılığında 1,3 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz.

GÜBRE KATKI MADDESİ

Bor, bitki sağlığı ve verimli üretim için gereken ve yerine ikamesi kolay olmayan bir maden. Bitkilerin büyüyüp gelişme süreci boyunca farklı formlarda bor ürünlerine ihtiyaç duyuluyor. Bunlardan biri de bugünkü açılışımıza konu olan granül bor. Bu tesis ile gübre katkı maddesi üreterek bor ürün yelpazemizi genişletiyoruz. Fabrikamızın yıllık 35 bin ton üretim kapasitesi ile yıllık geliri yaklaşık 700 milyon lira olacak. Bu tesisimizle birlikte Eti Maden’in Bigadiç’teki toplam istihdamını bin 211’e, Balıkesir’deki toplam istihdamı da 2 bin 668’e yükseltiyoruz.

 
Yalçın: Yalan haberciliğe karşı mücadele edeceğiz
 
Demiryolları ile ülke nüfusunun 2 katı yolcu taşındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şimşek: Vatandaşlarımızın alım gücünü artıracağız
Şimşek, “Fiyat istikrarını sağlamak için politikalarımızı eşgüdüm içerisinde ...
Yılmaz’dan enflasyon değerlendirmesi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Eylül ayı enflasyonuyla birlikte ...
Şimşek: 'Cari açık 20 milyar doların altına geriledi'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Temmuzda yıllık cari açık 20 milyar ...
 
Bayraktar: ‘Desteklere devam edeceğiz’
Elektrik ve doğal gazda hazine üzerinden vatandaşlara çok ciddi destek ...
‘Erzurum yaylaları organik balına kavuşuyor’
Bal üretimi ve arı potansiyeli açısından önemli merkezlerden birisi olan ...
İşsizlik oranı yüzde 8,8 oldu
Temmuz ayından işsiz sayısı bir önceki aya göre 112 bin kişi azalarak ...
 
İhracat birim değer endeksi arttı
İhracat birim değer endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 arttı.
Sanayi üretimi yıllık yüzde 3,9 azaldı
Temmuz ayında sanayi üretim yıllık yüzde 3,9 azalırken, aylık yüzde 0,4 arttı.
Erzurum'da kişi başına 77.6 bin TL kredi kullandık
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum bu yılın 7 ayında kişi başına ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva